Gündem Ömer Hoca kahramanlar için donör bekliyor!

Ömer Hoca kahramanlar için donör bekliyor!

19.01.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Çift kol nakli yapılan Cihan Topal’ın normal yaşamına dönmesi, terörle mücadele sırasında kol ya da bacağını kaybeden kahraman gazilerimizin durumunu gündeme getirdi. Halen nakil bekleyen çok sayıda gazi bulunuyor.

Ömer Hoca kahramanlar için donör bekliyor

MERT İNAN İstanbul - Aydın'ın Efeler ilçesinde yaşayan ve 2008'de kollarını silaj makinesine kaptırarak kaybeden çiftçi Cihan Topal, yaşamını 12 yıl önce nakil yapılan iki kolla sürdürüyor. Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından Türkiye'de çift kol nakli yapılan ilk kişi olan Topal, bahçesindeki zeytinleri ise çırpma makinesiyle toplayıp, çuvallara doldurarak sırtında taşıyabiliyor. Dünya tıp literatürüne çift kol nakli yapılan 14. kişi olarak giren Topal’ın bu durumu ise akıllara terörle mücadelede kol ya da bacağını kaybeden kahraman gazileri gündeme getirdi.

Haberin Devamı

Milliyet’in sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Ömer Özkan, çift kol nakli için çok sayıda gazinin nakil sırasında olduğunu ancak donör sıkıntısı yaşandığını belirterek şunları söyledi: “Çift kol naklinin yapılabilmesi için bazı kriterler arıyoruz. İki taraflı dirsek altından kopmuş uzuv olmaması, yani tek kol kaybında nakil yapılmıyor. Tek kolun dirsekten kopmasına endikasyon izin vermiyor. Çünkü bu cerrahi işlemde büyük risk söz konusu ve bu risk ancak iki kolu olmayan kişiler de alınıyor. Nakil için 18-65 yaş kriterinin yanı sıra tıbbi tüm tüm gerekçelerin de eksiksiz olması şartı aranıyor Nakil yapılacak kişinin kan değerleri, diyabet, kalp, tansiyon değerlerini belirlenen eşik değerlerde olması gerekir.”

Haberin Devamı

Kol nakli bekleyen çok sayıda gazi olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Özkan, “Listede çok sayıda gazimizin olduğunu biliyorum ancak donör yokluğu nedeniyle geçen yıl sadece bir hastamızın naklini gerçekleştirdik. Beyin ölümü gerçekleşmiş olsa da aileler, yakınlarının donör olarak organlarını bağışlamak istemiyor. Uzuv donör yetersizliği yanı sıra Kovid-19 nedeniyle kadavradan böbrek, karaciğer naklinde de 3’te 1’i azalma söz konusu. Nakil bekleyen çok sayıda gazimiz olsa da donör olmadıktan sonra çift kol nakli yapmamız mümkün değil” dedi.