Gündem Önce ‘sertifika’ al sonra evcil hayvan

Önce ‘sertifika’ al sonra evcil hayvan

25.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Milliyet, hayvanları koruma kanun teklifi taslağının detaylarını açıklıyor. Taslağa göre, hayvan sahibi olmak isteyenler eğitime katılacak ve sertifika alacaklar.

Önce ‘sertifika’ al  sonra evcil hayvan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM’ye bir an önce sunulmasını istediği Hayvan Hakları Yasa Teklifi’nin detayları netleşiyor. Adalet, İçişleri ve Tarım bakanlıklarının koordineli çalıştığı Hayvan Hakları Yasa Teklifi Taslağı’na göre hayvan sahibi olmak isteyen herkes, önce o hayvanın yaşam koşullarını öğrenecek. Veterinerler Odası’nın düzenlediği eğitimlere katılacak ve sertifika alacak ve sonra hayvan sahibi olabilecek.

Türkiye’nin kanayan yarası haline gelen ve neredeyse her gün işkence edilen ve öldürülen sokak hayvanları için harekete geçildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “bir an önce tamamlayın” talimatının ardından Adalet, İçişleri ve Tarım bakanlıkları çalışmalarına hız verdi.

Para ve hapis cezası var

Sahipli ve sahipsiz hayvanları kapsayacak şekilde hazırlanan teklif, hayvanlara yönelik işkence, kötü muamele ve öldürme gibi fiillere yönelik para ve hapis cezası öngörüyor.

Milliyet’in detaylarına ulaştığı yasa teklif taslağına göre, hayvan sahiplenmek isteyenler önce eğitimden geçirilecek. Evinde hangi hayvanı beslemek istiyorsa, bu hayvanın yaşam koşulları ve bakımına yönelik eğitimler verilecek. Bu eğitim sonucunda başarılı olup, sertifika almaya hak kazananlara hayvan edinme izni verilecek.

Daha önce zorunlu hale getirilen, ancak uygulamada istenilen noktaya gelemeyen “çip” uygulamasına kesinlik kazandırılacak. Köpek sahipleri 1 Ocak 2021, kedi sahipleri 1 Ocak 2022’den itibaren hayvanlarına çip taktıracak.

Çip takma sorumluluğu veterinerlerde olacak. Veterinerler çip okuma cihazı temin edecek. Kendisine getirilen hayvanın çipi olup olmadığını kontrol edecek. Çipi olmayan hayvana çip takmakla sorumlu olacak, takmayan veterinere ceza verilecek.

Ayrıca evcil hayvanlar için kimlikler hazırlanacak. Bu kimliklerde aşılarından sağlık durumlarına kadar pek çok bilgi yer alacak. Eğer sokakta çipli bir hayvan tespit edilirse, bu hayvanın sahibine 700 TL’ye varan miktarlarda ceza kesilecek.

Hapis cezası ağırlaşıyor

Teklifle hapis cezaları ağırlaştırılıyor. Cezai müeyyide önerileri şöyle:

Hayvanın neslini yok edene 5 ila 10 yıl arası hapis.

Nesli yok olma tehlikesi altında bir hayvanı öldürene 1 ila 5 yıl arası hapis.

Ev hayvanını veya evcil hayvanı öldürene 6 ay ila 4 yıl hapis.

Ev hayvanına veya evcil hayvana işkence veya eziyet edene 6 ay ila 3 yıl arası hapis.