Gündem Osmanlı döneminde şehr-i İstanbul

Osmanlı döneminde şehr-i İstanbul

17.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’un Osmanlı dönemine ait en önemli görselleri arkeolog Nezih Başgelen tarafından biraraya getirildi. Arşivlerde yeralan çok özel İstanbul gravür, resim ve fotoğraflarından oluşan 184 sayfalık eserin tanıtımı ise bugün İstanbul Turing de yapılacak sergiyle görcüye çıkacak.

Osmanlı döneminde şehr-i İstanbul

13 bölümden oluşan çalışmada Galata, Haliç, Topkapı Sarayı, Tarihi Yarımada, eski Hipodrom’un olduğu bölgelerdeki siyah beyaz gravürler ile fotoğraflar İstanbul’un geçmişine ışık tutuyor.

Haberin Devamı

Osmanlı döneminde şehr-i İstanbul
Sergiye dair Milliyet’e bilgi veren Başgelen “İstanbul, XIX. yüzyıl gezginlerinin görmek istedikleri en güzide şehirlerden biriydi. Bu nedenle de XX. yüzyılın başında İstanbul hakkında çok fazla eser yazılmış ve kent dünya başkentlerinden biri haline gelmiştir.

İstanbul’un fotoğrafları da panoramaları da kartpostalları da gelen gezginler tarafından büyük bir ilgi görmüştür. Kartpostal editörleri de bu vesileyle şehrin adeta tam bir kültürel ve etnolojik envanterini çıkarmışlar. Bir araştırma enstititüsü gibi titizlikle bir belgesel niteliğinde kart dizileri hazırlamışlar” dedi.

Osmanlı döneminde şehr-i İstanbul
19. yüzyıl İstanbul’u

Albümde yer verilen eski fotoğraflar ve kartpostalların İstanbul’un XIX. yüzyıl sonu ve XX. yüzyıl başına kadar her açıdan zengin bilgilerini verdiğini dile getiren Başgelen, “Bu resimlerde 1894 depremi ile garip yangınlarda yok olan Şark’ın büyük başkenti İstanbul’un eşsiz peyzaj değerleri bir belge olarak ortaya seriliyor” diye konuştu.