Gündem ‘Öze dönüş’ kabinesi

‘Öze dönüş’ kabinesi

03.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hükümet programı çalışmaları başladı. Babacan, Çiçek, Bozdağ, Yıldırım, Yıldız, Eker, Çelik gibi isimlerin kabineye dönmesi, Akdoğan, Türkeş, Kurtulmuş gibi isimlerin de korunması bekleniyor

‘Öze dönüş’ kabinesi

Ak Parti’nin yüde 49,4 oy alarak 1 Kasım seçimlerinde zafer elde etmesinin ardından gözler yeni kabineye çevrildi. YSK’nın resmi sonuçları açıklamasının ve Meclis’teki yemin töreninin hemen ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümeti kurma görevini Davutoğlu’na vermesi, Davutoğlu’nun çok vakit almadan hemen hükümeti kurması bekleniyor. Daha sonra Meclis Başkanlığı seçimini yapacak olan Meclis’in de hemen çalışmaya başlaması hedefleniyor. Ak Parti’nin Meclis Başkan adayı da yine İsmet Yılmaz olacak.

Haberin Devamı

Abiler geri dönüyor

Ak Parti’nin 7 Haziran listelerinde yer almayan ve bakanlık görevlerine veda eden partinin önde gelen isimleri de yeniden kabineye dönecek. 1 Kasım seçimlerine, “öze dönüş” parolasıyla giren ve yüzde 49,4 ile büyük bir zafer elde eden Ak Parti, kabinede de daha önce bakanlık yapmış tecrübeli isimlere yer verecek. Ali Babacan, Binali Yıldırım, Cemil Çiçek, Beşir Atalay, Taner Yıldız, Faruk Çelik, Hayati Yazıcı gibi partinin “abileri”nin yeniden kabineye girmesi bekleniyor.

Davutoğlu ile yakın mesai yapan Cevdet Yılmaz, Lütfi Elvan ve Efkan Ala’nın da Bakanlar Kurulu’nda yer bulacağı ifade ediliyor. Kurulacak 64. Hükümet’te Başbakan olacak Davutoğlu’nun Başbakan yardımcılıklarına Cemil Çiçek, Yalçın Akdoğan, Ali Babacan ve Numan Kurtulmuş’u getirmesi bekleniyor. Kulislerde Yıldırım’ın da Başbakan Yardımcısı olabileceği konuşuluyor. Bekir Bozdağ’ın Adalet Bakanlığı’na, Faruk Çelik’in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, Taner Yıldız’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na, Mehdi Eker’in Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na getirilebileceği konuşuluyor. Başbakan Yardımcısı olan Tuğrul Türkeş’e de kritik bir bakanlığın verileceği kaydediliyor. Efkan Ala’nın İçişleri Bakanlığı’nda, Cevdet Yılmaz’ın Kalkınma Bakanlığı’nda yeniden görevi devralması da bekleniyor.

Haberin Devamı

Kabineye 2 kadın

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Orman ve Su İçişleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da görevlerine devam edeceği kulislerde konuşuluyor. Uzun dönem Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı dışında Ak Parti’nin kabinede ikinci bir kadın bakana yer verebileceği belirtiliyor. Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı’nda da kiminle çalışacağı Ak Parti’de merak edilen konular arasında yer alıyor. Daha önce partinin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan Yasin Aktay’ın da bu göreve getirilme ihtimalinin olduğu konuşuluyor.