Gündem Özel iletişim vergisi sürekli hale getiriliyor...

Özel iletişim vergisi sürekli hale getiriliyor...

17.12.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Özel iletişim vergisi sürekli hale getiriliyor...

Özel iletişim vergisi sürekli hale getiriliyor...

10:55


Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, düzenlediği basın toplantısında, 52 maddelik yeni vergi düzenlemelerini açıkladı.
Bakan Unakıtan, maliye politikalarını, ekonomi politikaları ile örtüşen, ekonominin gelişmesini destekleyen bir politika olarak tayin ettiklerini söyledi.
Bakan Unakıtan'ın verdiği bilgiye göre, yeni düzenlemeler kapsamında özel iletişim vergisi sürekli hale getirildi. Cep telefonu aboneliğinin tesisi sırasında alınan özel işlem vergisi, bu verginin kapsamına alındı.
* Kurumlar Vergisi oranı yüzde 33'e çıkarılıyor.
*Mevduat faizi, repo ve yatırım fonu gelirleri için beyanname verilmemesi ile tahvil ve bono faizleriyle ilgili istisnanın süresi bir yıl uzatılıyor.
* Teknoloji geliştirme bölgesi şirketlerine 10 yıl süreyle kurumlar vergisi istisnası getiriliyor.
* Bankacılık sisteminin aracılık maliyetleri azaltılıyor.
* Çöp vergisi su faturasına yansıtılacak.
* Uçak biletinde Özel İşlem Vergisi kalkıyor.
* Özel iletişim vergisi sürekli hale geliyor.

Gider kapsamı genişletildi

* Serbest meslek kazancının tespitinde dikkate alınan giderlerin kapsamı genişletiliyor.
* Temsil, büro boya ve badana, finansal kiralama yoluyla taşıt kiralama gibi giderler vergi matrahından düşülebilecek.
* Eski eser tescilli abide eserlerin bakımı, restorasyonu ve yaşatılması amacıyla yapılan bağış ve yardımların tamamının, kurum kazancının saptanmasında gider kaydedilmesi sağlanacak.
* Kurumların sermaye payısının iyileştirilmesi amacıyla, iştirak hisseleri ve taşınmazların satışından elde edilen kazançlara yönelik istisnanın süresi bir yıl uzatıldı.

Teknolojide destek

* Teknoloji geliştirme bölgelerini işleten yönetici şirketler için 10 yıl süreli Kurumlar Vergisi istisnası getiriliyor.
* Bölgedeki yazılım ve ar - ge faaliyetlerinden elde edilen kazançlar için uygulanan istisnanın süresi 10 yıla çıkarılıyor.
* Bu bölgelerde faaliyet gösterenlerin ürettikleri yazılımların teslimleri KDV'den müstesna tutuluyor.

Gecikme zammı günlük

* Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun uyarınca hesaplanan gecikme zammının hesaplanmasında ay kesirlerinin tam ay kabul edilmesi yerine, gecikme zammı günlük hesaplanacak.

Tüketici kredileri ucuzlayacak

* Bankacılık işlemlerinde; bireysel amaçlı taşıt, konut ve ihtiyaç kredisi ile kurumsal bankacılık işlemleri kapsamında yatırım kredisi kullanımları nedeniyle düzenlenen kağıtlar verginin konusu dışına çıkarılıyor.
* Döviz kazandırıcı faaliyetlerle ilgili işlemlerde süresi bu yılın sonunda biten istisna uygulaması kalıcı hale getiriliyor.
* Yatırım kredileri için aranan yatırım teşvik belgesi koşulu da kaldırılıyor.
* Vize başvurusunda bulunanlardan başvuru parası ya da işlem parası adı altında, vize verilmese bile alınan paraların iade edilmemesi konusunda Dışişleri Bakanlığı'na yetki veriliyor.

Cep vergisi suya bağlandı

* Konutlara ait çevre temizlik vergisi, su faturasıyla birlikte tahsil edilecek.
* Verginin tutarı tüketilen su miktarına endekslenecek.
* Darülaceze ve Kredi Yurtlar Kurumu'na ait öğrenci yurtları da bu vergiden müstesna aboneler arasına alınıyor.

Uçak biletine vergi kalkıyor

* Uçak biletleri üzerinden alınan Eğitime Katkı Payı ve Özel İşlem Vergisi ile cep telefonu abonelerinin her yıl ödedikleri vergi kaldırılıyor.
* Cep telefonu abonelerinden alınan Özel İletişim Vergisi ise sürekli hale getiriliyor. Cep telefonu aboneliği tesisinde alınan Özel İşlem vergisi, bu verginin kapsamına alınıyor.

Vergi tahsilatı bankalardan

* Vergi tahsilatının bankalar aracılığıyla yapılabilmesine alt yapı oluşturmak amacıyla, yıllık Gelir ve Kurumlar vergisi, KDV, Geçici Vergi ve Gelir Vergisi stopajında beyan ve ödeme süreleri farklılaştırılıyor.
* Vergi tahsilatının bütünüyle bankalar aracılığıyla yapılabilmesine olanak sağlamak üzere Maliye Bakanlığı'na düzenleme yapma yetkisi veriliyor.

PORSCHE'DEN 9 MİLYAR VERGİ

Yeni vergi düzenlemeleri kapsamında Motorlu Taşıtlar Vergisi, AB üyesi ülkelerin çoğunluğunda uygulanan sisteme uyumlu hale getirildi. Buna göre, Motor silindir hacmi ve yaş kriterleri nazarı itibara alınarak, daha adil ve basit bir vergilemeye geçiliyor.
Motosikletler ise 2005 yılından geçerli olmak üzere verginin kapsamına alındı.
Bu arada Ek Motorlu taşıtlar vergisinin mahsup işlemi, Ocak ayında yapılacak.
Eskiden ağırlık esasına göre vergi alındığını belirten Bakan Unakıtan, ancak arabanın kilosu ile değerinin ters orantılı olabildiğini, adil olmayan bir sistemden şimdi daha adil bir sisteme geçtiklerini vurguladı. Unakıtan, bu konuda şunları anlattı:
''Mesela 300 milyarlık bir Porsche'den 900 milyon lira alıyorduk. 20-30 milyar değeri olan bir arabadan milyarla vergi alıyorduk. Buna son veriyoruz. Şimdi o Porsche'nin 900 milyonluk vergisi 9 milyara çıkıyor. Bunun yanında da yeni düzenlemeye göre 4-6 yaş arasındaki arabalarda ya düşüş oldu veya da çok az bir artış oldu ama silindir hacmi yüksek olanlarda da ona göre bir artış olacak.'' Ayrıca, engellilerin kullanımına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtlar da, vergiden istisna edildi.

EK MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİNDE MAHSUP İŞLEMİ

2003 yılında ödenen Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin 2004 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisinden mahsubuna yönelik düzenlemeler yaptıklarını da anlatan Bakan Unakıtan, ''mahsup işlemi Ocak ayında yapılacak. Mahsup edilmeyen vergi, Temmuz ayı beklenmeksizin Ocak ayında araç sahiplerine iade edilecek'' dedi.
Mahsubun yapılması için kişinin yeniden kendilerine müracaat etmesine ya da vergi dairesine gitmesine gerek olmayacağını belirten Unakıtan, şunları kaydetti:
''Otomatik olarak mahsubu yapacağız. Hiç kimsenin gelip vergi dairesine müracaat edip makbuz göstermesine gerek yok. Vatandaşımız bize güvenerek bu vergileri verdi. O vatandaşımıza herhangi bir zorluk çıkarmaksızın vergilerini otomatik olarak mahsup edeceğiz. Dilekçeye falan hiçbir şeye gerek yok. Yani vatandaşımızı duvara tırmandırma devri son bulmuş oluyor. Bu Maliye için önemli bir tarihtir.''

• 1-3 yaş arası araçların vergisi 250 milyon TL oldu...

GECİKME ZAMLARI İNDİRİLDİ

Maliye Bakanı Unakıtan, düzenlediği basın toplantısında, yeni vergi düzenlemelerini açıklamadan önce, 2003 yılında yapılanları anlattı.
Unakıtan, yıl içinde mükelleflere kolaylık getiren önemli düzenlemeler sağladıklarını vurguladı.
Bu dönemde emlak vergisi istisnası sağladıklarını ve bazı mal ve hizmetlerdeki KDV oranlarını indirdiklerini anlatan Maliye Bakanı, şöyle konuştu:
''Sık sık şikayet edilirdi (serumda KDV şu kadar, cenazede şu kadar, viskide de şu kadar) diye. Cenaze masrafları şu kadar. Onları biz adil hale getirdik. Gecikme zamları oranları da yüzde 7'den yüzde 4'e indirildi. Son zamanlardaki hükümetimizin takip ettiği başarılı ekonomik politikaların sonucu enflasyonda olan düşme ve faizlerde olan düşmeye paralel olarak biz de gecikme zammı oranlarını düşürdük. Yüzde 4 daha hala yüksek diyenler de çıkabilirler. Düzenlemelere ekonomideki gelişmelere paralel olarak devam edeceğiz.'' Vergi ve cezaların kredi kartı ile ödenebilmesine de imkan sağlandığını belirten Bakan Unakıtan, bu konuda ikincil mevzuatta bir değişiklik yapılması gerektiğini, onu da bir an önce yapacaklarını bildirdi.

KAMBİYO SENETLERİ DAMGA VERGİSİNDEN MUAF

Buna paralel bazı kolaylıklar getirdiklerini anlatan Unakıtan, ilk olarak kambiyo senetlerinin damga vergisinden istisna edildiğini bildirdi.
Maliye Bakanı Unakıtan, çeklerin görüldüğü anda ödenen bir kambiyo senedi olduğunu, fakat çeklerin emre muharrer senet gibi kullanıldığını ve ticari hayatta ne kadar kayıtdışı ödeme varsa bu şekilde ödenmeye başlandığını söyledi. Bakan Unakıtan, konuyla ilgili şunları kaydetti:
''Halbuki vadeli ödemeler senetlerle, kambiyo senetlerinden emre muharrer senet dediğimiz senetlerle, poliçelerle ödenmesi gereken bir husus. Onların da kullanımına mani olacak damga vergisi var. Onları kullandığımız zaman bir sürü damga vergisi ile karşılaşılıyor ve tüccarlarımız, ticaretle uğraşan sanayicileremiz bunları kullanmaktan çekiniyorlar. Şimdi biz bunu cazip hale getirdik. Yani üzerindeki damga vergilerini tamamen kaldırdık.''

AKARYAKIT BAYİLERİNE YAZARKASA ZORUNLULUĞU

Akaryakıt bayilerine yazarkaza konması uygulamasının başlatıldığını da anlatan Unakıtan, konuyla ilgili gerekli düzenlemelerin yapıldığını ve belli bir süre verildiğini kaydetti.
Bakan Unakıtan, ''Akaryakıt işini, yurt içine girişinden satılana kadar takip edeceğiz'' diye konuştu.

TAHSİLAT

Yeni düzenlemeler kapsamında, vergi tahsilatının bankalar aracılığı ile yapılabilmesine altyapı oluşturmak amacıyla, yıllık gelir ve kurumlar vergisi, katma değer vergisi, geçici vergi, gelir vergisi stopajında beyan ve ödeme süreleri farklılaştırıldı. Unakıtan, bu konuda şunları söyledi:
''Bunu şunun için yapıyoruz. Vatandaşa diyoruz ki (vergi dairesine gelme, git bankaya öde) ama daha beyanname alınmamış ne ödeyecek? Beyanname alınmadığı için vergi dairesi de ne ödeyeceğini bankalara otomotik olarak geçemiyor. Onun için önceden beyannameleri alacağız, tahakkuk eden vergi orada belli olacak.
Onları bankalara bildiriyoruz. Daha sonra vatandaşa (5 gün, 6 gün sonra öde) diyoruz. Böyle bir farklılaşma getiriyoruz. Vatandaşımız bankaya gittiği zaman, otomatikman ne ödeyeceği orada belli olacak. Bir kargaşa meydana gelmesin. Çünkü pilot çalışma yapıyoruz Ankara'da. O pilot çalışma neticeasinde böyle bir düzeltme yapma gerektiğini anladık, şimdi onu kanunda yapıyoruz. Vergi tahsilatının bütünüyle bankalar aracılığı ile yapılabilmesine imkan sağlamak üzere düzenleme yapma yetkisi alıyoruz bu kanunla.'' Unakıtan, yapılan düzenlemeyle vatandaşların vergi dairelerine gelmeden, vergilerini kolaylıkla ödeyeceklerini kaydederken, ''otomatik talimatla da bunlar ödenebilecek. Bu hem mükellefler açısından fevkalede büyük bir kolaylık hem de vergi dairelerimizin yükünün azalaltılması yönünde bir kolaylık. Bir de bize maliyeti açısından'' diye konuştu.

BİR YILLIK DÖNEMDE YAPILANLAR

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan AK parti hükümetleri döneminde şimdiye kadar yapılan düzenlemeleri de hatırlattı.
AKP Hükümeti kurulduğundan bu yana vergi sistemini iyleştiren ve basitlik sağlayan düzenlemeler şöyle:
-Mali milat kaldırıldı, kar payları üzerindeki vergi yükü yüzde 65 düzeyinden yüzde 45'e indirildi, kar paylarının vergilemesinde sistem basitleştirildi, yatırım indirimi uygulamasında teşvik belgesi ve stopajın kaldırıldı.
-Vergi barışı hayata geçirildi, mükellefin vergi dairelerine gidiş sayısını azaltmak için kdv ve muhtasar beyanname verilme tarihleri birleştirildi, eğitim ve sağlık harcamalarına matrahtan düşülme imkanı sağlandı, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerine istisna sağlandı.
-KDV iade alacaklarının SSK prim borçlarına mahsubuna kolaylık ve işlerlik sağlandı, basit usule tabi mükellefler KDV'den istisna edildi, şirket kuruluşu kolaylaştı, 20 ve daha büyük yaştaki araçların yenilenmesi için ÖTV indirimi sağlandı.
Unakıtan, bu maddenin ekonominin gelişmesine faydalı olduğunu belirterek, ÖTV indirimi ile otomobil satışlarının hızlandığını söyledi.
Unakıtan otomotiv sanayicilerinin kendilerinden ithal lüks arabalara konulan vergiler nedeniyle memnun olmadıklarını da belirtirken, indirim ile otomotiv sanayisinin gelişmesine hizmet ettiklerini söyledi. Unakıtan, araba satışından dolayı ÖTV indiriminden doğan kayıptan çok daha fazla gelir elde ettiklerini bildirdi.

• Unakıtan:Asgari ücretin vergi dışı bırakılması söz konusu değil
• Unakıtan: Vergi kaçıranın canına okuyacağız. Ona göre!