Gündem Paralel yapılar HSYK’nın içine kadar sızmış

Paralel yapılar HSYK’nın içine kadar sızmış

27.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

AK Parti MKYK üyesi Osman Can, açıklamaya ilişkin, “HSYK’nın bu tutumundan ürktüm. Ben açıkçası korkuyorum. 2010’dan önceki HSYK’nın kodlarını gördüm. 2010’daki HSYK ise bambaşka biçimde oluşturuldu. O yüzden bu açıklamanın olmaması gerekiyor. HSYK’nın iradesi paralel bir yapı tarafından ele geçirildi. Anayasa Mahkemesi o dönem HSYK ile ilgili maddeyi iptal etmeseydi bu olmayacaktı. HSYK’nın savcıları atamayla ilgili yetkisi vardır ama başsavcının da savcılarla ilgili tasarruf hakkı vardır. Bir savcı, başsavcıdan gizli, kamuoyuna bilgi servis edecek şekilde iş yürütümez. Yürüttüğü aşamada başka bir şey olur. Demokrasi mücadelesi ile bu tutumu bağdaştıramıyorum” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop da “Sadece 13 üye korsan bildiri yayınladı. Eskiden asker adına bildiri yayımlanırdı, şimdi HSYK yayınlıyor. Siyasi sonuç almak için savcılığın ve hakimliğin gücünü istismar etmeyelim” dedi.

Paralel yapılar  HSYK’nın içine kadar sızmış



HSYK’dan yanıt
HSYK kaynakları ise eski HSYK’nın dosyalara müdahale eden tavrıyla bu açıklamanın benzerliği bulunmadığını belirtti. Kaynaklar Milliyet’e şu açıklamayı yaptı: “Biz birkaç mesaj veriyoruz. Öncelikle hükümete, savcılarla ilgili bir iddia varsa, bunu getirmesi halinde objektif olarak değerlendireceği mesajı veriyoruz. İkinci olarak, hakim ve savcıların sürekli olarak ‘damgalandık’ yakınmaları var. Herkesin konuştuğunu ancak kendileriyle ilgili kurumun sessiz kaldığını söylüyorlar ve bu artık sosyal medyaya kadar yansımış durumda. Bu nedenle HSYK’nın açıklama yapmasında fayda gördük. Son olarak Adli Kontrol Yönetmeliği ile ilgili kararı Danıştay verecek. Yani HSYK’nın etkileyebileceği bir kurum değil. Danıştay’ın görev alanı ve Danıştay üyeleri konusunda HSYK’nın yetkisi yok. Doğal olarak yönetmelikle ilgili davayı etkilemek söz konusu olmayacak. Bunlar düşünüldü ve bir üye dışında bütün üyeler Genel Kurul’da açıklama yapılmasını yerinde buldu. Açıklama hazırlandıktan sonra da karşıt görüşte olanlar bu görüşlerini aktardılar.”
Kaynaklar, eski HSYK’nın açıklamalarının aksine açıklamada dikkatli bir dil kullanıldığını ve yetki anımsatmalarında bulunulduğunu da ifade etti. HSYK’nın İstanbul Başsavcılığı’nda yaşanan gelişmelerle ilgili olarak da harekete geçecek. Kaynaklar, İstanbul Başsavcısı Turan Çolakkadı’nın açıklamalarının ardından ilgili birimin bu konudaki açıklama ve haberleri bir dosyada toplayarak kurulun önüne getireceğini, bunun yapılan rutin bir işlem olduğunu bildirdi. Kaynaklar, bu aşamadan sonra kurulun, Çolakkadı’nın suçladığı soruşturma savcısıyla ilgili inceleme yapıp yapmayacağını tartışacağını, bütün savcılar ve hakimler hakkındaki inceleme sürecinin de bu yolla ya da ihbarlarla başlatıldığını bildirdi.

15 Ocak’a kadar tatil
Ancak HSYK’nın bu inceleme kararının verilip verilmeyeceğine ilişkin toplantıyı hemen yapamayacağı belirtiliyor. Kurul, yıl sonunda soruşturma dosyalarının tüm mahkeme ve savcılıklarda devredilmesi nedeniyle, çalışmalarına 15 Ocak’a kadar ara verme kararı aldı.