Gündem Paris'te Türkiye’yi temsil eden İlayda Eskitaşçıoğlu: Verilen sözlerin takipçisi olacağız

Paris'te Türkiye’yi temsil eden İlayda Eskitaşçıoğlu: Verilen sözlerin takipçisi olacağız

09.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Eskitaşçıoğlu, Paris formunda cinsiyet eşitliğinin sağlanması için devletler, kurumlar ve liderlerin 40 milyar dolarlık taahhütte bulunduğunu hatırlattı ve konunun takipçisi olacaklarını vurguladı...

Pariste Türkiye’yi temsil eden İlayda Eskitaşçıoğlu: Verilen sözlerin takipçisi olacağız

Meltem Günay / İstanbul - Birleşmiş Milletler’in (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Genç Liderler Programı’na seçilen ilk Türk olma başarısını gösteren insan hakları hukukçusu ve Konuşmamız Gerek Platformu’nun kurucularından İlayda Eskitaşçıoğlu, Paris’te düzenlenen Nesiller Boyu Eşitlik Forumu’nda Türkiye’yi temsil etti. Milliyet’e konuyan Eskitaşçıoğlu, Gençlik Görev Gücü’nde dünyanın farklı yerlerinden seçilen 40 kişiyle birlikte çalıştıklarını ve kendisinin Türkiye’den yer alan tek genç olduğunu söyledi. Eskitaşçıoğlu şöyle devam etti:

Haberin Devamı

‘Geriye dönük adımlar var’

“Bu sürecin geçen yıl bitmesi gerekiyordu ama pandemi nedeniyle bir senelik gecikme yaşandı. 2020 yılı Pekin Deklerasyonu ve Eylem Platformu’nun 25’inci yılıydı. Son çeyrek yüzyılda kadın hareketinde ne kadar yol alınabildi, toplumsal cinsiyet eşitliğinde neredeyiz sorularının yanıtlarını görmek için yapıldı. Baktığımızda evet daha çok konuşuyoruz bu konuları ama çok yol katedildi diyemeyeceğim. Hatta geriye dönük adımlar bile var. Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi gibi. Ama dünyada da durum farklı değil. Latin Amerika’da kadına yönelik şiddette ciddi bir artış söz konusu, Avrupa’da çalışma hayatında maaşlar arası farkların o kadar da kapatılmadığını gördük.”

Haberin Devamı

‘Sesimizi duyurmaya çalıştık’

Foruma, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Almanya Başbakanı Angela Merkel gibi tüm dünyadan çok önemli isimlerin katıldığını dile getiren Eskitaşçıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Toplantılarda devletler, kurumlar ve şirketler, toplumsal cinsiyet eşitliği alanında yapacakları yatırımlar ve verecekleri birtakım fonlarla ilgili sözler verdi. Çok güzel sözler verildi. Bizler de gıcık, baş belası gençler olarak ne yaptınız diyerek hep takipte olacağız. Ciddi meblağlar dile getirildi. Bu meblağlar gerçekten verilirse çok ciddi farklar yaratılacağını düşünüyorum. Her oturumda gençler olarak girdik, sesimizi duyurmaya çalıştık. Ben de İstanbul Sözleşmesi ve kendi alanım olan regl yoksunluğu konularında sesimi yükseltmeye çalıştım. İklim krizi ve toplumsal cinsiyet eşitliğine etkileri, kız çocuklarının eğitimlerinin pandemi nedeniyle aksamaya uğraması gibi konuları anlattık.”

40 milyar dolarlık taahhüt

Toplamda devletler, şirketler ve bağışçı kurumlardan toplumsal cinsiyet eşitliği alanında kullanılmak üzere 40 milyar doların üzerinde bağış sözü verdi. İşte
o sözlerden bazıları:

Bill ve Melinda Gates Vakfı: 2.1 milyar dolar

The Children’s Investment Fund Foundation: 500 milyon dolar

Fransa: 100 milyon dolar

Kanada: 100 milyon dolar

Ford Vakfı: 420 milyon dolar

Haberin Devamı

PayPal: 100 milyon dolar