Gündem Parsel ve pafta sorgulama işlemleri online olarak nasıl yapılıyor?

Parsel ve pafta sorgulama işlemleri online olarak nasıl yapılıyor?

26.07.2016 - 10:24 | Son Güncellenme:

Parsel pafta sorgulama işlemi TKGM tarafından hazırlanan bir uygulamadır. Parsel pafta sorgulama işlemi ile vatandaşlar arazi bilgilerine erişim sağlayabiliyor. Parsel pafta sorgulama işleminin nasıl yapıldığını haberimizden öğrenebilirsiniz.

Parsel ve pafta sorgulama işlemleri online olarak nasıl yapılıyor

Teknoloji çağında yaşıyoruz. Günümüzde her şeyi öğrenebilmek artık çok kolay bir hale gelmiş durumdadır. Teknoloji sayesinde yapabildiğimiz şeyleri saymakla bitiremeyiz. Ancak teknoloji sayesinde hayatımıza girmiş olan internet sayesinde yapabildiğimiz önemli şeylerden bahsedebiliriz. İnternet sistemi üzerinden oluşturulan birçok resmi uygulama yapılabilmektedir. İnternet bankacılığı, resmi kurumlara bağlı eğitim öğretim uygulamaları, devlet dairesi işlemleri ve daha birçok şey internet üzerinden yapılabilmektedir. İnternet üzerinden yapılabilen devlet dairesi işlemlerinden bu yazımızda sizler için Parsel ve Pafta Sorgulama işleminden bahsetmiş bulunmaktayız. Yazımızın devamından bu işlemi nereden ve nasıl yapabileceğinizi öğrenebilir, işleminizi yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Öncelikle parsel ve pafta terimlerinin anlamlarını sizler için açıklamış bulunmaktayız.

PARSEL SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

PAFTA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Parsel Nedir?

Parsel, İmar Kanunu'nun 18. maddesine göre, "ayrılıp sınırlanmış arazi parçası"dır. Bir parselin bir ya da birden çok sahibi olabilir. Parselin sahipleri kişi olabileceği gibi bir kuruluş, kamu ya da vakıf da olabilir.

Parselin iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; Kadastro parseli ve İmar parselidir. Yazımızın devamından ikisinin de ne anlama geldiğini öğrenebilirsiniz.

Kadastro Parseli: İmar Kanunu'na göre, kadastro yapıldığı zaman kadastro adaları içinde bulunan mülkiyeti tescilli parseldir.

Haberin Devamı

İmar Parseli: İmar adaları içindeki kadastro parsellerinin imar mevzuatı ve imar planı esaslarına göre düzenlenmiş şeklidir.

Pafta Nedir?

Farsça kökenli bir kelime olan pafta, büyük haritanın oluşumunda yer alan plan ya da modeli oluşturan parçaların her birine verilen isimdir. Bir başka anlatımla pafta, arazilerin teknik usullere göre ölçülüp belli oranlarda küçültülerek çizilmiş haritasıdır. Pafta, harita mühendisleri tarafından çizilen bir harita çeşididir. Harita mühendisinin hazırladığı pafta, bağlı olduğu kurum tarafından onaylanır. Bu kurum, valilikler, Çevre ve Şehircilik il müdürlükleri, DSİ, Karayolları il müdürlükleri, belediyeler, üniversiteler ve yetkilendirilmiş diğer kuruluşlar olabilir.

Paftada, arsanın yeri, tapu kaydı, pafta, ada ve parsel numaraları, arsanın alanı, mevcut yapılar, yapının taşıyıcı sisteminin niteliği, kat sayısı, emsal hesabına konu alanı, yapı inşaat alanı ve toplam yapı inşaat alanı, kullanım amacı, yapı sahibi, yapı müteahhidi, proje müellifleri ve proje denetimi yapan denetçi mimar ve mühendisler ile bunlara ilişkin kuruluşlar hakkındaki bilgileri içeren bilgi tablosu bulunur. Bu bilgilere ulaşabilmek içşn parsel ve pafta sorgulama işleminden yararlanabilirsiniz.

Parsel Pafta Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Parsel ve pafta sorgulama işleminizi kapsamlı olarak Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğü’nün oluşturmuş olduğu resmi internet sitesi üzerinden yapılan sorgulama işlemidir. Bu sorgulama işlemi için herhangi bir şifre gerekmemektedir. Bu sistem daha kapsamlı arama yapan bir sistemdir. Bu site üzerinden işlem yapabilmek için ilk olarak Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğü’nün resmi sitesine gitmeniz gerekmektedir. Sisteme giriş yapabilmek için resmi site üzerinde açılacak olan formu doldurmanız gerekecektir. Bu form üzerindeki bilgileri doğru ve eksiksiz doldurmanız gerekmektedir. Bilgilerinizi doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra sisteme girişinizi yaparak, sorgulamak istediğiniz arazi hakkındaki bilgileri alabilirsiniz.