Gündem Paşa’yı devlet uğurladı

Paşa’yı devlet uğurladı

17.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

1990’ların başında Genelkurmay Başkanlığı yapan eski DYP milletvekili Doğan Güreş’i, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da arasında olduğu devlet erkânı uğurladı. Güreş’in yakın çalışma arkadaşı Çiller, davete rağmen protokolde yer almadı

Paşa’yı devlet uğurladı

Türkiye’nin 1990’lı yıllarda devlet ve siyaset hayatına damgasını vuran isimlerinden biri olan eski Genelkurmay Başkanı ve DYP milletvekili Doğan Güreş, Ankara Kocatepe Camii’nde düzenlenen resmi törenle son yolculuğuna uğurlandı. Güreş’in cenaze törenine, programında yer almamasına rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Başbakanlığı döneminde terörle mücadelede Güreş ile birlikte mesai yapan Tansu Çiller ise Erdoğan’ın dolaylı davetine rağmen protokol sırası yerine aile üyelerine ayrılan yerde durmayı tercih etti.

Gözyaşlarını tutamadı

PKK ile çatışmaların tırmanışa geçtiği 1990 ile 1994 yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı yapan, eski DYP Kilis milletvekili Güreş, salı günü 88 yaşında tedavi gördüğü Ankara GATA Hastanesi’nde vefat etmişti. Güreş için dün ilk tören Genelkurmay Başkanlığı karargahında yapıldı. Güreş’in naaşı karargaha polis eskortu eşliğinde getirildi. Subaylar ve törene katılanlar, Güreş’in naaşının önünden saygı geçişinde bulundu. Saygı geçişini tekerlekli sandalyede yapan Güreş’in eşi Efser Güreş, eşinin naaşı önünde gözyaşlarını tutamadı. Güreş’in naaşı, Genelkurmay Başkanlığı’nda düzenlenen törenin ardından Kocatepe Camii’ne getirildi. Kocatepe Camii’nde düzenlenen askeri törende, Güreş’in eşi Efser Güreş ile diğer aile üyeleri caminin avlusunda taziyeleri kabul etti. Bu sırada Güreş’in musalla taşına konan naaşının başında kılıç kuşanan subaylar, saygı nöbeti tuttu.

Programında yoktu
Törene, günlük programında yer almamasına rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Camiye Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Binali Yıldırım ile birlikte gelen Erdoğan, öğle namazını kılmak için camiye geçti. Erdoğan ile Meclis Başkanı Cemil Çiçek, öğle namazını kıldıktan sonra cenaze namazına katıldı.
Törene Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, İçişleri Bakanı Efkan Ala, eski Genelkurmay Başkanları Hilmi Özkök, Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ve aralarında Hurşit Tolon ile Hikmet Köksal’ın da bulunduğu çok sayıda emekli orgeneral de katıldı. Cenaze namazı öncesinde Orgeneral Özel ile Hilmi Özkök, cami avlusunda bir süre sohbet etti. Törene katılan eski Başbakan Tansu Çiller, cenaze namazı kılınırken, taziye bölümünde Güreş’in eşinin yanında durdu.

Çiller aileyle birlikte
Çiller, Erdoğan ile el sıkıştıktan sonra ailenin bulunduğu bölüme geçti. Çiller’in protokolün dışındaki bölüme geçtiğini gören Erdoğan’ın uyarısı üzerine İçişleri Bakanı Efkan Ala, Çiller’i protokol bölümüne davet etti. Ancak Başbakanlığı döneminde Güreş ile uyumlu bir çalışma yürütmüş olan Çiller, aile üyelerine ayrılan bölümde durmayı tercih etti. Çiller, protokol bölümüne geçseydi bir yanında Çiçek bulunan Erdoğan’ın, eski Başbakan sıfatı ile diğer yanında duracaktı.
Çiller, çok üzgün olduğunu belirterek, “Türkiye, çok değerli vatansever bir evladını kaybetti” dedi. Çiller’in başını beyaz bir şal ile örtmesi de dikkati çekti.

Haberin Devamı

Koşaner arka sırada durdu

Erdoğan’ın, protokoldeki bölüme gelen Hilmi Özkök’e ilgi göstererek elini sıkması da dikkat çekti. Genelkurmay Başkanlığı’ndan görevi dolmadan önce emekliliğini isteyerek ayrılan emekli Orgeneral Işık Koşaner’in ise protokol sırası yerine arkalarda durmayı tercih etmesi dikkat çekti. Ergenekon davasında yargılanan Hurşit Tolon ile 28 Şubat davasında yargılanan Hikmet Köksal da, arka sıralarda duran komutanlar arasındaydı. Törende 1990’lı yıllarda etkili siyasetçiler arasında yer alan çok sayıda DYP’li bakan da vardı. Bu isimler arasında DYP dönemi bakanlarından İsmet Sezgin, Turan Tayan, Bekir Sami Daçe, Hasan Ekinci, Ufuk Söylemez, Ünal Erkan, Sümer Oral, Bekir Aksoy ve Nevzat Ercan dikkati çekti.