Gündem Piri Reis’in gizemi sergiye ilham verdi

Piri Reis’in gizemi sergiye ilham verdi

22.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

UNESCO, 2013 yılını Piri Reis’in Dünya Haritası’nın 500. yılı olarak ilan etti. İstanbul Exhibitions, Boyut Yayınları ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi bir araya gelerek bir sergi hazırladı: ‘Piri Reis ve 1513 Dünya Haritası: 500 Yılın Gizemi’

Piri Reis’in gizemi sergiye ilham verdi

Piri Reis, ünlü dünya haritasını Miladi takvime göre 1513 yılının muharrem ayında tamamlar. 1513’ün muharrem ayı ise, 9 Mart ile 7 Nisan tarihleri arasındadır. Bu verilere göre Piri Reis, bundan tam 500 yıl önce tamamladı haritasını. UNESCO da bu tarihlerden yola çıkarak 2013’ü Piri Reis’in Dünya Haritası’nın 500. yılı ilan etti.

Haritaya sadık kalındı
İstanbul Exhibitions, Boyut Yayınları ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi de bir araya gelerek bir sergi hazırladı: “Piri Reis ve 1513 Dünya Haritası: 500 Yılın Gizemi”. Sergi önceki akşam Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde açıldı. Açılışa aralarında Meltem Demirören, Claudia Badi ve Banu Çarmıklı’nın da olduğu çok sayıda davetli katıldı.

Sergide, Piri Reis’in haritasından yola çıkılarak hazırlanan harita örnekleriyle aslına sadık kalınarak yapılmış özgün baskılar yer alıyor. Piri Reis’in haritasının Topkapı Sarayı’nda olan bölümünün özgün baskısının da bulunduğu sergide, çini sanatçısı Fahri Çetinkaya’nın üzerine Piri Reis’in haritalarını işlediği çini koleksiyonu da yer alıyor. Serginin küratörü, İstanbul Exhibitions Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Balcı, serginin 1 buçuk yılda hazırlandığını söyledi. Serginin çıkışında ziyaretçiler bir sürprizle karşılaştı: “Kitab-ı Bahriye”nin, Boyut Yayınları tarafından büyük boyda hazırladığı baskısı... Sergi 31 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek.