Gündem Pistlere PlayStation’la hazırlanıyor

Pistlere PlayStation’la hazırlanıyor

26.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Pistlerdeki yeni gururumuz Toprak Razgatlıoğlu, Avrupa’da birincilikten birinciliğe koşuyor. MotoGP’yi hedefleyen Toprak’ın hayali Kenan Sofuoğlu’yla takım kurup birlikte yarışmak

Pistlere PlayStation’la hazırlanıyor

Motosiklet yarışlarının “Hız Katedral”i Hollanda’nın TT Assen pistindeyiz. FIM Europe Superstock 600cc Şampiyonası’nda Toprak Razgatlıoğlu’nun bu sezon
yüzde 100 birincilik başarısıyla üçüncü zaferine tanıklık ediyoruz. Kawasaki Pucetti Yarış Takımı’nın göz bebeği Toprak, Michael Rinaldi’nin 0.680s önünde finişi geçer geçmez, Türk bayrağını kaptığı gibi önce tribünlerdeki hayranlarını selamlıyor. Daha sonra soluğu uluslararası pistlerde en büyük akıl hocası Kenan Abisi’nin yanında alıyor.
Üç kez Supersport Dünya Şampiyonu Kenan Sofuoğlu, Red Bull sponsorluğunda kendisini dünya arenasında bulan Toprak Razgatlıoğlu’nun taktisyeni. Türkiye’nin motor sporlarındaki tek dünya şampiyonu “Supersport Ağası” Sofuoğlu, tecrübelerini Toprak’a aktarıyor; onu yarışa hazırlıyor, pistte motorun üzerinde startı beklerken, şemsiyesini tutuyor.

Haberin Devamı

Tek Teker Arif’in gururu

Pistlere PlayStation’la hazırlanıyor

Daha 19 yaşında Avrupa’da yarışan Toprak için büyük şans. Kenan, dillerine yabancı olduğu memleketlerde zirveye binbir zorluğun üstesinden gelerek çıkmıştı. Şimdi serinin dördüncü raundu için en yakın rakibinin 30 puan önünde 75 puanla Imola pistinin yolunu tutan Toprak, motor sporlarında önümüzdeki yıllara damga vuracak. Fitilini Kenan Sofuoğlu’nun yaktığı ateşi körükleyecek. Motosiklete 6 yaşında başlayan, 8-9 yaşlarında motocross şampiyonlukları olan, 2012’de Red Bull Rookies Cup’la dünyaya açılan Toprak
Razgatlıoğlu’nun büyük hedefi MotoGP.
Toprak’ın Assen zaferinin ardından, babası “Tek Teker Arif”in sancaktarlığındaki bir grup Türk havasını atıyor. Gruptan yükselen bir ses; “Sayenizde gururlandık, marşımızı dinledik”, “Tek Teker Arif”in göğsünü kabartıyor.
Ben de Toprak’a birkaç soru sormak üzere bakım çadırının yolunu tutuyorum.

Haberin Devamı

Yarış nasıl geçti Toprak?

Çok heyecanlıydı. Fark açmaya çalıştım. Sonlara doğru farkın 100 salise olduğunu gördüm. Assen sevdiğim bir pist. Son iki virajı oldukça keskin. Düzlüklerde 260 km/s’yi görüyorum.

Bu klasmanda en büyük favorisin. Kendini 10 yıl sonra nerede görüyorsun?

Herkes gibi MotoGP’de yarışmak istiyorum. Zaman ne gösterir bilemem ama hayallerimden biri de Kenan Abimle bir Türk takımı kurup yarışmak ve dünya şampiyonu
olmak. Bizim de motosiklet sporunda varolduğumuzu göstermek istiyorum.

Hayranı olduğun bir isim var mı?

Tabii ki Kenan Sofuoğlu.

Yarışı kazandın, şimdi yolculuk nereye?

20 gün yarış yok. Alanya’ya gideceğim, okulda halletmem gereken işler var.

Dükkanda yardım ediyorum

Bir gününü nasıl geçiriyorsun?

Sabah erken kalkıp 1.5 saat koşuyorum. Daha sonra sağlam bir kahvaltı yapıyorum.
Yediklerime, sağlıklı beslenmeye dikkat ediyorum. Daha sonra PlayStation konsolumda motosiklet yarışı yaparak pistleri daha iyi tanımaya çalışıyorum. Ayrıca pist antrenmanı yapıyorum, babama dükkanda yardım ediyorum, en geç 23:30 gibi yatıyorum.

Baban “Tek Teker Arif”le ilişkin nasıl?

Çok iyi anlaşıyorum. Babadan öte arkadaş gibiyiz.

Haberin Devamı

Fiziğinin (1.80m’den uzun) pistler için bir dezavantaj olduğunu düşünüyor musun?

Red Bull Rookies Cup’ta yarışırken dezavantaj olduğunu düşünüyordum çünkü motorlar benim boyuma göre çok ufak kalıyordu ama şimdi yarıştığım şampiyona Superstock 600’da hiç bir sıkıntı yok
İnşallah böyle devam eder.

Takımda 5 yarışçı var

Kawasaki San Carlo Pucetti Racing, 2’si Supersport, 3’ü Superstock 600’de yarışan 5 sporcudan oluşan
bir takım. Pist dışında 15 kişilik bir ekip destek veriyor. Merkezi İtalya’da olan takım 3 tırla yarışlar için Avrupa’yı boydan boya katediyor. Toprak’ın kategorisinde 2013 ve 2014 şampiyonlukları bu takıma ait.

Şampiyonluklarımı 5’e tamamlayıp bırakacağım

Toprak’ın aynı zamanda çocukluk kahramanı Kenan Sofuoğlu da bir Red Bull sporcusu. Kenan Türk sporu açısından tarihi başarısına 2007’de Dünya Supersport Şampiyonası’nı kazanarak ulaşmıştı. Kenan, koşulan 13 yarıştan 8’ini kazanarak bir de rekor kırmıştı. Ben de o sezon 4-5 yarışını yerinde takip ederek zaferlerine tanık olmuş, onunla röportajlar yapmış, hatta Ayşe Şule Bilgiç’le kupalarını Türkiye’ye getirmiştik. Toprak’la sohbetten sonra soluğu Kenan’ın yanında aldım. Sofuoğlu geçen yıl yarıştığı Hindistanlı MAHI takımı iflas edince pistte yarı yolda kalmıştı. İyileşme sürecinden geçen Kenan, bu sezon klasmanında birinci ve Assen yarışını da kazandı.
Toprak beni geçecek
Onunla laflarken 5 haftalık oğlu Hamza da kucağındaydı. Toprak’ı kendi takımına öneren ve aldıran Kenan; “O yaptığımız her şeyi sonuna kadar hak ediyor. Motosiklet Federasyonu, ben ve sponsoru Red Bull sonuna kadar arkasındayız.”
Kenan 2-3 yıl daha SuperSport’ta yarışmayı planlıyor; “Hedefim şampiyonluklarımı 5’e tamamlayıp bırakmak. Zaten Toprak 2 yıl içinde beni geçmeye başlayacak. Ama onun başarısını da kendi başarım olarak görüyorum.”
Şampiyonada bir abisinin olmasının Toprak’ın en büyük avantajı olduğunu düşünüyor Kenan; “Geldiğimde bana sahip çıkan olmamıştı. Ama Toprak en iyi imkanlarla yarışıyor. Takımı zaten Avrupa Şampiyonu. Burayı tamamlasın, Supersport’a geçecek.