Gündem PKK'nın hendek planlayıcısı vuruldu

PKK'nın hendek planlayıcısı vuruldu

14.07.2016 - 17:25 | Son Güncellenme:

Bölücü terör örgütünün lider kadrosunda yer alan isimlerden biri olan "Sabri Başkale" kod adlı Fethi Şarlatan'ın Kuzey Irak'ta düzenlenen operasyonda ağır yaralandığı tespit edildi. HPG'nin kuzey alan sorumlusu olan Şarlatan; Sur, Şırnak, Silopi, Cizre, Yüksekova, Dargeçit ve Nusaybin'de yerleşim birimlerindeki hendek direnişinin planlayıcısıydı. Şarlatan, 1998 yılında Van karayolunda Alman turist Harilt Martin Becker'i kaçırma eyleminde de yer almıştı.

PKKnın hendek planlayıcısı vuruldu

KCK örgütlenmesi kapsamında oluşturulan Halk Savunma Alanı'nın sorumlusu Murat Karayılan. Bunun altındaki Halk Savunma Merkezi iki kola ayrılıyor. HPG, bu birimin askeri kanadını oluşturuyor. Fethi Şarlatan, HPG'nin Kuzey Alanı sorumlusu. Bahoz kod adlı Fehman Hüseyin ise YPG Suriye sorumlusu.

Haberin Devamı

Şarlatan, İçişleri Bakanlığı'nın, "aranan teröristler" sayfasında kırmızı listede yer alıyor. Şarlatan, 28 Mayıs'ta Irak'ın Metina bölgesine düzenlenen operasyonda hedef alındı. İstihbarat birimleri, Şarlatan'ın ağır yaralı olarak bölgedeki hastanelerde tedavi gördüğünü tespit etti. Son götürüldüğü hastaneden çıkışı olmayınca öldüğü sanılıyor. Ancak istihbarat birimleri, ölümünü teyit edemedi. Şarlatan, Güneydoğu Anadolu'daki bazı il ve ilçelerde çukur ve barikatların hazırlanması, el yapımı patlayıcıların kullanılması, bölgeye silah, malzeme ve mühimmatın aktarılması planlamalarını yapan isimdi.

HPG'nin sözde kuzey alanı; Hakkâri'nin bir bölümü, Amanos bölgesi, Orta Saha (Diyarbakır, Bingöl, Mardin, Erzurum), Botan (Şırnak ve kırsalı), Dersim (Tunceli ve kırsalı), Serhat (Ağrı, Kars ve kırsalı) ile Irak'ın kuzeyindeki Metina ve Haftanin bölgelerini kapsıyor. Şarlatan, bu bölgelerden sorumlu.

Haberin Devamı

TURİST KAÇIRMIŞTI

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre; Fethi Şarlatan PKK'ya 1 Temmuz 1989'da katıldı. Şarlatan'ın, suç dosyası oldukça kabarık. Karıştığı bazı terör eylemleri şöyle:

*Ağustos 1993 tarihinde Van-Çaldıran-Yukarı Yanıktaş Köyü’ne baskın yapılarak 7 vatandaşın öldürülmesi ve aynı olayda bir minibüsün taranması.

*Nisan 1994’te; Diyadin-Memozini noktasında askeri birliğe pusu atılması eylemine katıldığı, Nisan 1994'te Tendürek Dağı’nda askerlerle silahlı çatışmaya girdi.

*Tendürek Bölgesinde (Ağrı-Doğubayazıt-Diyadin-Çaldıran) 22 defa silahlı çatışma, adam kaçırma yol kesme güvenlik güçleri ile silahlı çatışma olaylarında aktif olarak görev aldığı ve operasyonu yönetti.

*16 Ağustos 1993 tarihinde Van/Çaldıran-Aşağı Yanıktaş Köyü’ne silahlı saldırı, 28 Ağustos 1993 tarihinde Van-Çaldıran ilçesi A.Yanıktaş köyüne saldırı.

*Eylül 1993’te Van/Çaldıran-Gülizar Mezrası’na silahlı saldırı ve 7 GKK’nın şehit edilmesi.

*2 Temmuz 1995 tarihinde Tendürek Dağı Susuz Tepe üzerinde bulunan askeri birliği taciz ederek bir askerin şehit edilmesi.

*Eylül 1995’te Ağrı/Doğubayazıt-Çetenli Köyü GKK’larına saldırılarak 4 GKK’nın şehit edilmesi.

Haberin Devamı

*Ağustos 1997’de Van/Çaldıran batısında korucuların kullandığı yolun mayınlanması sonucu bir GKK‘nın şehit edilmesi.

*2 Haziran 1998 tarihinde Van-Çaldıran karayolunun kesilerek (1) turist ile (1) tanker şoförünün kaçırılması.

*8 Haziran 1998 tarihinde Ağrı/Diyadin-Atadamı Köyü’nden (3) çobanın kaçırılması ve (1) GKK’nın öldürülmesi.

*2004 yılı Temmuz ayında Tunceli kırsalına girmesi ile birlikte Tunceli bölgesindeki bütün eylemlerin talimatlarını verdi (2004-2008 yılları arası).

*2008-Şubat 2010 yılları arası Sözde Botan Saha sorumluluğuna getirildiğinden Sözde Botan Saha bölgesindeki bütün eylemlerin talimatlarını verdi.

2015- 2016 yılları arası Kuzey Alanları sorumluluğuna getirildiğinden yurt içerisindeki çukur, barikat, EYP, türü bütün eylemlerin talimatlarını verdi.