Gündem Profiterolün eşsiz adresi

Profiterolün eşsiz adresi

02.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kökleri oldukça eskiye dayanan, Beyoğlu’nun göbeğinde karakteristik bir pastane, İnci Pastanesi... Profiterol tatlısıyla ünlü.

Profiterolün  eşsiz adresi

Kurulduğu günden bugüne tam 73 yıl geçti. Kurucusu Lucas Zigoridis, Arnavutluk’tan göç ettikten sonra o dönemin gözde Luna Pastanesi’nde çalışmaya başlıyor, işi öğrenince de 1944’te İnci Pastanesi’ni açıyor. Zigoridis tam 16 yıl İnci Pastanesi’ni işletiyor, yaşı ilerlediği için 1960’da işletmesini Musa Ateş’e devrediyor. Pastacılığa hevesli Musa Ateş, o gün bugündür pastanenin başında.

Haberin Devamı

Tatlı atıştırmalıklar

Beyoğlu’nun bu kadar kalabalık olmadığı dönemlerden kalan İnci Pastanesi, şimdi de Beyoğlu’na gezmeye veya alışverişe gelenlerin tatlı bir mola vermek için uğradığı mekânların başında yer alıyor. Musa Ateş, İnci Pastanesi’nin bir sohbet mekânından çok ayaküstü veya kısa süreli tatlı atıştırmalar yapılabilecek bir mekân olduğunu vurgulayarak, “Burada insanlar sıra bekler, masa bulursa oturur, yoksa ayak üstü atıştırıp giderler. Profiterolünü ya da pastasını yiyenler hemen kalkıp yeni gelenlere yer açıyor, zaten uzun uzadıya oturup yudumlanacak sıcak, soğuk içecekler de bulunmuyor” diyor. Zaten pastanenin menüsünde de tatlı yanında içilebilecek en fazla bir bardak limonata ya da su yer alıyor.

Haberin Devamı

İstanbul ile özdeş

Pastanenin en meşhur lezzeti profiterol. Öyle ki pastane eskiden “İnci profiterol” olarak anılıyormuş. Profiterolünün hem farklı bir tadı var hem de Fransız asıllı bir tatlı olmasına rağmen İstanbul ile özdeşleşmiş. Ateş, “Profiterol ismi itibarıyla Fransızca olsa da Türk usulü bir tatlı. Fransa’da böyle bir tatlı yok. Orada profiterole en yakın tatlı, bizim ekler olarak bildiğimiz pastalar. Yurtdışında bulunmadığından yabancıların profiterol talebi oldukça fazla” diyor.

İnönü ve çocukları müdavimdi

O güzel profiterol ve diğer tatlıların üretildiği yer, İnci Pastanesi’nin alt katındaki küçük imalathane. İnci’nin baş tatlısı profiterol sabah 7’den akşam 5 - 6’ya kadar yapılıyor.

Profiterolün özel olmasını kullanılan mamüllerin sağladığını belirten Ateş, “Kullanılan kakaodan süte, yağından vanilyasına hepsinin kaliteli olması gerekir” diye anlatıyor. Ateş, profiterollerinin sırrını ise paylaşmıyor. İnci’nin müdavimlerinin eskiden daha çok politikacı ve ailelerinin olduğunu anlatan Musa Ateş, “İsmet İnönü ve çocukları, Mesut Yılmaz ve annesi de pastanenin bir dönem müdavimleri arasındaydı” diye hatırlatıyor.