Gündem Protestocular indirdi

Protestocular indirdi

01.09.2012 - 16:52 | Son Güncellenme:

Siyasi partilerin de katıldığı ve Kadıköy'de düzenlenen 1 Eylül Dünya Barış Günü, ilginç bir görüntüye sahne oldu. Miting sakin geçerken Kadıköy İskele Meydanı'ndaki Atatürk Heykeli'nin üzerine bir terör örgütü yandaşı çıktı, heykele saygısız hareketlerde bulundu. Alandakilerin tepkisi artınca heykelin üzerinden inmek durumunda kaldı

Protestocular indirdi

1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Kadıköy’de miting düzenleniyor. Kadıköy meydanındaki miting için saat 12:00’dan itibaren gruplar Haydarpaşa Numune Hastanesi ve Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi önünde toplandı. Gruplar daha sonra Kadıköy Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Kadıköy Meydanı ve yürüyüş kollarının başladığı bölgelerde polisin geniş güvenlik önlemi aldığı bariyerlerle yürüyüş yallarını ayırdığı görüldü.

Haydarpaşa Numune Hastanesi ve Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi önünde toplanmaya başlayan gruplara çevre illerinden gelenlerde katıldı. "Ölüm değil çözüm, çatışma değil müzakere", "Ölüm değil yaşam savaş değil barış", "Savaşa hayır çatışma değil müzakere", "Barış için çözüm: tek çare müzakere", , "Halepçe’den Roboski’ye katledenler kaybedecek" yazılı pankartların yanı sıra STK ait pankartler ve flomalar taşındı.Haydarpaşa yönündeki yürüyüş kolunda, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenlerinden oluşan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Emek Partisi (EMEP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP), Barış Anneleri gibi çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün korteji yer aldı. Yürüyüş kortejinde EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, BDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ali Rıza Bilgili de yer aldı.

Grupların alana giriş yaptığı Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi önünden ise Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), İstanbul Tabip Odası, Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava İş), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Türkiye Komünist Partisi (TKP) 1920, İnsan Hakları Derneği (İHD), Halkevleri’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda parti ve sivil toplum örgütü yer aldı.

Mitinge BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve bazı BDP li milletvekilleride katılırken grupların alana toplanmasından sonra konuşmalara geçildi.

"Suriye’deki emperyalist müdahaleye hayır" sloganının yazılı olduğu pankartın arkasında siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri kendi kortejlerini oluşturdu. Yürüyüş kolunda ayrıca Türk Hava Yolları’nda (THY) iş bıraktıkları için işten çıkarılan THY işçileri de bulundu. Kadıköy Meydanı ve yürüyüşün yapıldığı bölgede polis geniş güvenlik önlemi aldı.

Haberin Devamı

. " BANA YALANCI DİYENE BURADAN SESLENİYORUM"

Miting de kürsüye çıkan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Barış için direnmek, barış için mücadele etmek çözüm için elinden gelen bütün gayreti göstermek barış istemektir" diye konuştu. "45 gündür bu ülkenin bir coğrafyasında kesintisiz bir savaş yaşanıyor" diyen Demirtaş, "Hükümet bu görülmesin istiyor. Sanki o savaş Kadıköy'de duyulmayınca Antalya, Trabzon, Edirne ve Şemdinli'deki kardeşimiz duymayınca savaş yaşanmıyor zannediliyor. Burada savaş var. Burada insanlar ölüyor. Realite budur. İnsanlık budur deyince kıymet kopuyor. Bana yalancı diyene buradan sesleniyorum. İnşallah sen haklısın, ben haksızım. Savaş inşallah yoktur. Bu kadar derinleşmemiştir. Sen haklıysan, anaların gözyaşı dinmiş, savaş bitmiş demektir. Ama ben haklıysam ya savaş bu kadar derinleşmiş ve sen bunu kendi halkından saklıyorsan bunun vebalı artık Recep Tayyip Erdoğan'ın omuzları üstündedir. Ama mızrak çuvala sığmıyor. Artık orta çağda yaşamıyoruz' şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"BABASI DA KATLİAMCIYDI, BU DA KALİAMCI"

"Suriyede ki durum farklı mı? diye soran Demirtaş, "Suriye'de aslında Türkiye'yle savaş yaşanıyor. Hatay'dan gelen sözcü arkadaşımız gerçekleri ifade etti. Hatay'daki kamplarda silahlandırılmış, eğitim verilmiş kişiler Türkiye'den Suriye'ye eylem yapmaya gönderiliyor. Türkiye fiili olarak Suriye'yle savaş durumu yaşıyor. Anayasa ihlal edilmiş. Türkiye'nin savaşıp savaşmama kararı verme yetkisi parlamentodadır. Ama hükümet bırakın bakanlar kurulunda tartışmayı, Tayyip Erdoğan'la Dışişleri bakanıyla başbaşa veriyor tek başına 75 milyon adına karar veribiliyor ve ülkeyi savaşa sokuyor. Parlamentonun bilgisi yok, onayı yok. Ama Türkiye, Suriye de savaşta artık. Bakın, Suriye ile ilgili gece gündüz atıp tutuyor. Evet, Esad rejimi bugün katliamcı olmadı. Babası da katliamcıydı, bu da kaliamcı. Bunu en iyi biz biliyoruz. Ezilen bütün haklar biliyor. Peki, sen biliyormuydun Tayyip Erdoğan. Şimdi, işin doğrusu bir hatırlatma yapmak gerekiyor. Bundan iki yıl önce bugün Esad'a atıp tutan Tayyip Erdoğan ne demiş. Herkes unutmuş olabilir ama biz unutmayacağız " diye konuştu ve Başbakan'ın Suriye ile ilişkileri öven geçmiş yıllara ait bir konuşmasını dinletti.