Gündem Rusya almadı 22 Çerkes geri döndü

Rusya almadı 22 Çerkes geri döndü

20.05.2016 - 23:33 | Son Güncellenme:

TÜRKİYE’den yola çıkarak 21 Mayıs Çerkes Soykırımı ve Sürgünü Anması’na katılmak için Gürcistan üzerinden Rusya Federasyonu’na bağlı Nalçık’a gitmek isteyen 22 Çerkes asıllı Türk vatandaşı, Lars Sınır Kapısı’nda 10 saat sorgulandıktan sonra vizeleri iptal edilerek ülkeye girişlerine izin verilmedi.

Rusya almadı 22 Çerkes geri döndü

Rusya Federasyonu’na bağlı Nalçık’ta 21 Mayıs günü gerçekleştirilecek olan Çerkes Soykırımı ve Sürgünü Anması’na katılmak için 18 Mayıs günü karayolu ile Türkiye’den yola çıkan 22 Çerkes asıllı Türk vatandaşı, Gürcistan üzerinden Lars Sınır Kapıs’ına ulaştı. Vatandaşlar, iddiaya göre sınır kapısında vizeleri ve evrakları tam olmasına rağmen yaklaşık 10 saat sorguda kaldı. Sorgularının ardından ülkeye girişlerine izin verilmeyen grup, Gürcistan tarafına geçmelerinin ardından bir basın açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

Grup adına açıklama yapan Tarık Topçu, Lars Sınır Kapısı’ndan dönmek zorunda kaldıklarını belirterek, "Vatanımıza girişimiz engellendi, Lars Sınır Kapısı’ndan dönmek zorunda kaldık. Gerekçe bulmak için o kadar uğraştılar ki; bahanelerine kendileri bile inanmadıkları için yüzümüze, gözlerimizin içine bakamadılar. Kim olduğumuzu ve 21 Mayıs’ta neden vatanımıza gitmek istediğimizi çok iyi biliyorlardı. Bizler Çerkesiz vatanımıza, atalarımızın sürüldükleri topraklara dönmek ve şimdi bu topraklar üzerinde yaşayan herkesle barış ve huzur içinde birlikte yaşamak Çerkes kimliğini ve Çerkes halkının varlığını sonsuza kadar yaşatmak istiyoruz. Ama bunları duymak istemediler. Vatanımıza geldik, 21 Mayıs etkinliğine katılacağız sözlerimize şaşırdılar. Evet, uzun sıkıntılı bir yolculuk yaptık. Hapishaneyi andıran bir ortamda 10 saat bekletildik, sorgulandık, itham edildik. Ama bütün dünya bilsin ki yılmadık. Seneye ve her sene yola düşeceğiz, bayraklarımızla. Ve sürgün yolunu bir gün mutlaka ama mutlaka vatana dönüş yoluna çevireceğiz. Bizlere destek veren herkese teşekkür eder, Nalçık’ta kucaklaşamadığımız soydaşlarımızı sevgi, saygı ve özlemle selamlarız" dedi.

Haberin Devamı

22 Çerkes asıllı Türk vatandaşı, Türkiye’ye dönmek üzere yola çıktı.

Yazarlar