Gündem Sahte içkide ürküten rakamlar

Sahte içkide ürküten rakamlar

09.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Sahte içkiyle mücadele tüm hızıyla sürüyor. Güvenlik güçleri geçen yıl sahte içki üretimi yapan 50 imalathaneye baskın yaptı. Bu yılın ilk 6 ayında kaçak imalathane sayısı 100’ü geçti

Sahte içkide ürküten rakamlar

İstanbul Kaçakçılık polisi, 2018 yılında makinesiz basit yöntemlerle sahte içki üretimi yapan 50 imalathaneyi ortaya çıkarırken 2019 Ocak ayı itibarıyla yaptığı ilk 6 aylık operasyonlarda 61’i makineli üretim yapan büyük imalathane olmak üzere 100’ün üzerinde imalathane ortaya çıkardı.

Geçtiğimiz yılbaşında yapılan yeni düzenlemeyle yılda iki defa otomatik hale getirilen ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) artışı ve son yıllarda yapılan üst üste zamlar, alkollü içki tüketicilerini ya merdiven altı üretim yapan sahte ve kaçak içki şebekelerine ya da evlerde butik üretime yönlendiriyor. TÜİK verilerine göre son 15 yılda artış trendine giren ve her yıl yurt genelinde 20’ye yakın insanın hayatını kaybedip bir o kadarının da sakat kalmasına neden olan sahte içki, Mersin’de sekiz kişinin ölümüne yol açtı.

Geçen yılı katladı

Güvenlik güçleri, gelen zamlarla fiyatı iyice artan alkollü içkinin tüketiciye ulaşımında devreye giren ve boşluğu dolduran sahte ve kaçak içki şebekelerine yönelik olarak çalışmalarını sürdürüyor. ÖTV yasasının yürürlükte olmadığı 2018 yılında, İstanbul genelinde yapılan 12 aylık çalışmalarda makinesiz basit yöntemlerle sahte içki üretimi yapan 50 civarında imalathaneyi ortaya çıkaran İstanbul Kaçakçılık polisi, yasanın yürürlüğe girdiği 2019 Ocak ayı itibariyle yaptığı ilk altı aylık operasyonlarda ise 61’i makineli üretim yapan büyük imalathane olmak üzere 100’ün üzerinde imalathane ortaya çıkardı.

2018 yılının tamamında ele geçen 21 bin 246 şişe sahte içkiye karşılık bu yılın daha ilk 6 ayında 95 bin 267 şişe şişelenip kapaklanmış sahte içki ile bin 120 tankta şişelenmeyi bekleyen 15 bin 473 litre sahte içki ele geçiren polisin, geçtiğimiz yılı katlayan rakamlarına gözaltı ve tutukluk sayısına da yansıdı. Aynı zamanda sigara kaçakçılığı da yapan bu tür şebekelere yönelik geçtiğimiz yıl düzenlenen operasyonlarda şebeke halinde hareket eden 30’un üzerinde çeteden 376 şüpheli şahıs gözaltına alındı, bunların 42’si tutuklandı, 46’sına adli kontrol hükmü uygulandı. Bu yılın ilk altı ayında ise 457 şüpheli gözaltına alındı, 74’ü tutuklandı.

Yine bu yılın ilk altı ayında 1 milyon 900 bin adet içki şişesi kapağı, 4 milyon 900 bin adet içki şişesi etiketi, 200 bin adet sahte bandrol, 250 bin adet yabancı bandrol ile 100 bin adet çöpten toplanmış içki şişesi ele geçirildi.

Boş içki şişelerinin geri dönüşüm yöntemleriyle piyasadan toplanmasının, bu tür şebekelerin belini kıracağına inanan emniyet yetkilileri, etil ve metil alkol satışının kontrol altına alınmasının da sahte içki olayını tamamen bitirmese de en düşük seviyeye çekeceğini ifade ediyor.