Gündem Saldırıya ilişkin 1 kişi gözaltında

Saldırıya ilişkin 1 kişi gözaltında

13.01.2016 - 12:19 | Son Güncellenme:

Alman mevkidaşı ile basın toplantısı düzenleyen İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sultanahmet saldırısyla ilgili dün akşam 1 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Ala, canlı bombanın Türkiye ve diğer ülkelerin arananlar listesinde adının olmadığı bilgisini verdi. Ala, " "(Canlı bomba) Hedef kitle, aranan şahıslar arasında bulunmamaktadır, diğer ülkelerin bize gönderdiği hedef şahıslar arasında da, şu ana kadarki tespitlerimiz, bulunmamaktadır" dedi. Alman Bakan ise "Türkiye'ye gelmek isteyen herkesin, gelme konusunda içlerinin rahat olmasını ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Saldırıya ilişkin 1 kişi gözaltında

Bakan Efkan Ala'nın açıklamaları şöyle:
Saldırıda 10 kişi hayatını kaybetmiştir. Bir de canlı bomba hayatını kaybetmiştir. Hastanede şu an itibarıyla toplam 11 yaralı vardır. İlk etapta yaralı sayısı 17 idi, birisi hastanede vefat etti. Diğerleri de taburcu oldu. Bu 11 kişiden 9'u Alman uyrukludur. Biri Norveç, biri Peruludur. 9 Alman uyrukludan ikisinin durumu ciddiyetini korumaktadır. Ama ameliyattan çıktı ikisi de ve durumlarını en üst düzeyde takip ediyoruz"

Haberin Devamı

Küresel terör önümüzdeki yüzyılda bütün insanlığın en önemli sorun başlığıdır. Ve ülkeler arasında etkili bir işbirliğini zorunlu kılmaktadır. Ülkeler terörün kimliğine, amacına bakmadan hiçbir ayrım yapmadan mücadelede kesin bir işbirliği yapmalıdır. Türkiye bu konuda çok ciddi bir gayret içindedir, çaba içindedir.

Bir yandan Suriye'deki durumdan beslenen terör örgütleriyle mücadele ederken diğer taraftan da PKK gibi terör örgütleriyle etkili mücadelesini sürdürmektedir. Bu konuda da Almanya'nın yakın işbirliği için teşekkür ediyorum.

Radikal terör örgütleri ve DAEŞ'le mücadele kapsamında bugüne kadar 3318 kişi gözaltına alınmıştır. 847'si tutuklanmıştır. Çok önemli bir miktarı bu rakamların yabancı uyrukludur.

Haberin Devamı

KAYNAK ÜLKELERE ÇAĞRI YAPIYORUM

Teröristlerin, yabancı savaşçı diye adlandırılan teröristlerin, teröre temayülü olanların gelip Suriye'ye geçmelerini engelleyecek biçimde hareket ettikleri, ilk çıkış yaptıkları noktada durdurulmaları konusunda kaynak ülkelere açık çağrıda bulunuyorum. Çok ciddi tedbirler almalıdırlar ve iş birliğine çok açık olmalıdırlar.

Bugüne kadar 124 ülkeden 34 bin 570 kişiye Türkiye'ye giriş yasağı konmuştur. Bunlardan 387'si Alman'dır. Ve Almanya'yla yaptığımız yakın işbirliği sonucu tespit edilmiştir. 92 ülkeden 2 bin 894 kişi sınırdışı edilmiştir. Bunlardan 94'ü Alman uyrukludur.

En son olaydan bir hafta önce DAEŞ mensubu olduğu değerlendirilen 220 kişi gözaltına alınmıştır.

Saldırıya ilişkin 1 kişi gözaltında

8'i Alman 10 kişinin hayatını kaybettiği saldırı sonrası Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere İstanbul'da

SALDIRIYA İLİŞKİN 1 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Olaydan sonra dün akşam 1 kişi gözaltına alınmıştır. İnceleme, soruşturma son derece ciddi bir şekilde devam etmektedir. Bu konuyu da Almanya İçişleri Bakanı ile değerlendirdik. Yakın işbirliği ve görüş alışverişi içinde devam edecektir.

HER TÜRLÜ GÜVENLİK ALINIYOR

Türkiye'deki tüm turistler, diğer misafirler ve vatandaşlarımız aldığımız tedbirlerle, rahatlıkla günlük hayatlarını devam ettirebilirler. Bu konuda herhangi bir tereddüde mahal yoktur. Gerekli güvenlik önlemlerini, her türlü güvenlik önlemini hassasiyetle almaktayız. Bu konuda da ilişkimiz ve iş birliğimiz daha da güçlenerek devam edecektir Almanya ile. Terörün, terörist saldırıların amacına ulaşmasını engelleyecek her türlü iş birliğini Türkiye bütün ülkelerle göstermiştir, göstermeye de devam edecektir. Bu saldırı insanlığı yapılmıştır. Ülkemizdeki misafirler bizim öz vatandaşımız neyse bizim için odur. Bu saldırı ülkemize milletimize, bütün insanlığa yapılmış bir saldırıdır. Amasız, ancaksız hep birlikte, bütün dünya bu saldırılara karşı durmalı ve tepkimizi göstermeliyiz. Önümüzdeki hafta Almanya'yı ziyaret edeceğiz. Bu toplantı bu karşı duruştaki birliğin en önemli göstergesidir. Konuklarımız aldığımız tedbirlerle rahatlıkla günlük hayatlarını devam ettirebilir. Bu konuda hiçbir tereddüde mahal yoktur. Her türlü güvenlik önlemini hassasiyetle almaktayız.

Haberin Devamı

ARANANLAR LİSTESİNDE DEĞİL

(Canlı bomba) Hedef kitle, aranan şahıslar arasında bulunmamaktadır, diğer ülkelerin bize gönderdiği hedef şahıslar arasında da, şu ana kadarki tespitlerimiz, bulunmamaktadır.
TÜRKİYE'YE GELMEK İSTEYENLERİN İÇİ RAHAT OLSUN
Almanya İçişleri Bakanı Maiziere ise şu mesajları verdi: Şu aşamada Türkiye'ye yapılacak ziyaretlerin iptal edilmesi için hiçbir neden görmediğimizi belirtmek istiyorum. Keza, Alman Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde belirtilen belirli kriz bölgelerine gidilmemesi konusundaki uyarının dışında, Türkiye'ye gelmek isteyen herkesin, gelme konusunda içlerinin rahat olmasını ifade etmek istiyorum
Şu ana kadar yürütülen soruşturma ve inceleme çerçevesinde terör saldırısının doğrudan doğruya Almanya ve Almanları hedef aldığı konusunda somut bir ipucu yok. Bu nedenle bizim uluslararası terörizme karşı yürüttüğümüz mücadele içinde bir bağlantı kurulması da şu aşamada söz konusu değil