Gündem Sanal kumar oynayan 2 bin 890 kişiye 1 milyon 65 bin YTL ceza

Sanal kumar oynayan 2 bin 890 kişiye 1 milyon 65 bin YTL ceza

01.04.2008 - 13:54 | Son Güncellenme:

.

Sanal kumar oynayan 2 bin 890 kişiye 1 milyon 65 bin YTL ceza

EMNİYET Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı tarafından internet üzerinden kumar oynadıkları belirlenen Türkiye'nin 78 ayrı ilinde bulunan 2 bin 890 kişiye ‘Kabahatler Kanunu' uyarınca para cezası kesildi. 10 bin 65 kez kumar oynadıkları belirlenen 2 bin 890 kişi polis merkezlerine çağrılırken verilen para cezasının yaklaşık 1 milyon YTL olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü, ‘Business Channel' televizyonu ortaklarından Semih Sadi ve ‘Zap Medya' kurucusu ve ortaklarından Bülent Boytorun'un da adalarında bulunduğu sanal kumarla ilgili olarak düzenlediği ‘Game Over Operasyonu' kapsamında internet üzerinden kumar oynayanları tespit etmek için çalışma yaptı. Tespit sırasında Almanya Gümrük Kriminal Dairesi'nden alınan bilgiler kapsamında ‘oyunsalonu.com' adlı internet sitesinde kumar oynamak için Türkiye'den para yatıran kişilerin hesaplarının toplandığı ‘First Curacao Internetinol Bank' isimli bankadan aktif olarak geçen yıl 27 Mayıs- 14 Temmuz tarihleri arasındaki 6 haftalık dönemin kayıtlarını alıp inceledi.

İncelemede Türkler'in 6 haftalık süre içerisinde 821 bin 271.59 dolar kumar oynadıkları anlaşıldı. Kredi kartlarının incelenmesi ardından 2 bin 890 kişinin 3 bin 486 farklı kredi kartı kullanarak kumar oynadıkları tespit edildi. Bankalararası Kart Merkezi ile yapılan çalışma ile de Bingöl Iğdır ve Kilis dışında kalan 78 ayrı ilde internet üzerinden sanal kumar oynandığı belirlendi.

Haberin Devamı

Polis araştırmasında internet üzerinden bu kişilerin 23 bin 105 kez kredi kartı ile ödeme yaptıkları saptanırken kredi kartlarından açık kimlikleri tespit edilen bu kişilerin 10 bin 65 kez kumar oynadıkları kayıtlarla belgelendi. Bunun üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü 24 Aralık 1007 tarihinde 78 ilin Emniyet Müdürlüklerine yazı göndererek internet üzerinden kumar oynayan 2 bin 890 kişiye her ayrı giriş için Kabahatlar Kanunu'nun 34'üncü maddesinin 2005 yılı ceza miktarı olan 100 YTL ceza verilmesi istendi. Emniyet Genel Müdürlüğü yazısında her bir tarih için ayrı bir ceza makbuzu kesilmesini de istedi.

KARAKOLA DAVET EDİP UYGULAYIN

Emniyet Genel Müdürlüğü yazısında kredi kartı ile internet üzerinden sanal kumar oynayanların adres ve telefon numaralarını da İl Emniyet müdürlüklerine iletilirken bunlara telefon açılarak polis merkezlerine çağrılmaları ve idari para cezası uygulanması da istedi. Bu kapsamda Türkiye’nin 78 aynı ilinde 1 milyon 65 bin YTL para cezası kesilecek.

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü çalıntı kredi kartlarıyla da internet üzerinden de kumar oynabileceğini hatırlatırken çekerek ceza kesilmesi istenen 2 bin 980 kişinin durumlarının incelenmesini istedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından sanal kumar oynadıkları gerekçesiyle Sakarya'da 100 kişiye ceza kesilmesi istendi. Bu kişilerin adreslerinin bulundugu polis merkezleri ve jandarma karakollarına da tebligatlar gönderildi. İnternet üzerinden 6 kez kredi kartı ile kumar oynadığı gerekçesiyle 600 YTL cezaya çarptırıldığını evine gelen tebligattan ögrenen Adapazarlı eczacı kalfası 34 yaşındaki Yakup Kafkas ne yapacağını bilemediğini söyledi. İnternette kredi kartı ile kumar oynadığı zaman rahatlıkla sitelere girebildiğini anlatan Yakup Kafkas, “Yasak ise neden erişimi engellemediler. Benim gibi binlerce insanı mağdur ettiler. Simdi ben ne yapacağım?” dedi. Yakup Kafkas 15 günlük süre içerisinde 600 YTL parayı Cumhuriyet Savcılığına yatırması gerektiğini ekledi.