Gündem Sanat eseri gibi

Sanat eseri gibi

27.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Boğazın üçüncü gerdanlığı olarak nitelenen Yavuz Sultan Selim Köprüsü, dün düzenlenen geniş katılımlı törenle açıldı. 31 Ağustos’a kadar ücretsiz olacak köprüde, otomobillerden 9.90 TL kamyonlardan 21.29 TL geçiş ücreti alınacak...

Sanat eseri gibi

Asya ile Avrupa yakasını 3. kez birleştiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun Odayeri-Paşaköy kesimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın katıldığı törenle hizmete açıldı. Kurdele, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in yaptırdığı toplu duanın sonrası kesildi.

Toplam uzunluğu 2 bin 164, genişliği 59, kule yüksekliği 322 metre olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul Boğazı’na inşa edilen “dünyanın en geniş köprüsü” olma özelliğini taşıyor. Temeli 29 Mayıs 2013’de atılan, 4.5 milyar liralık mega projeden geçiş ücreti “yıl sonuna kadar” otomobiller için 9.90 lira, kamyonlar için 21.29 lira olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Ağustos’a kadar geçiş ücreti alınmayacağını açıkladı.

Sarıyer Garipçe’deki törene Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım, helikopterle geldi. Vatandaşların sevgi gösterileri arasında kürsüye gelen Erdoğan’a eşi Emine Erdoğan da eşlik etti. Törende 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili de katıldı.
Başbakan Binali Yıldırım, köprüyü “Sadece bir köprü değil, aynı zamanda bir sanat eseri, bir mühendislik harikası” olarak niteledi.
Eserlerle devam
İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende kürsüye gelen Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, “Hainlerin hainliklerine inat biz gecemizi gündüzümüze katacağız. Dünden daha çok çalışacağız. Hiçbir kamu kaynağı kullanmadan bunlar gibi birçok projeyi hayata geçireceğiz. Dünyada gıptayla izlenecek birçok projeyi hizmete sokacağız” dedi.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman da, ağustos ayının zaferler ayı olduğuna vurgu yaparak, “Birçok zafer kazandık. Şimdi de teknolojik bir zaferin açılış günündeyiz. Güzel eseri ülkemize kazandıranlara, başta Cumhurbaşkanımız olmak üsere teşekkürlerimi sunuyorum. Türkiyemiz geliştikçe ve böyle eserlerle ilerledikçe önü kesilmek isteniyor... Eserlere kalkınmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Uçaksavarlı güvenlik önlemi

Açılış için geniş güvenlik önlemleri alındı. Jandarma atlı birlikleri devriye yaparken, özel harekat polisleri de yüksek noktalara yerleşti.
Uçaksavar ve ağır makinalıyla donatılmış zırhlı askeri araçlar, bölgeye hakim noktaya konuşlandırıldı. Sahil Güvenlik’le donanmaya bağlı gemiler, Karadeniz girişi ve boğazda devriye görevi yaptı. Boğazda gemi geçiş trafiği de tören nedeniyle durduruldu.
Törende görevliler, cami olmadığı için öğle ve Cuma namazını tören alınında kıldı.
Vatandaşların alana girişi 14.30’da başladı. Vatandaşlara Türk bayrakları dağıtıldı. Törenin yapıldığı Garipçe’ye çıkan yollarda trafik yoğundu.
Hasan ve Yavuz Acar kardeşler, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün börekten maketini yaptı
Törende mehteran takımı marşlar seslendirdi.
Açılışa özel klipte Erkan Petekkaya, Ümit Besen, Mustafa Ceceli, Hande Yener, Orhan Gencebay, Zara, Yavuz Bingöl, Kıraç, Emir Berke Zincidi, Rafet El Roman, Berksan, Ferhat Göçer, Nükhet Duru, Cengiz Kurtoğlu, Zerrin Özer, Tan Taşçı, Fettah Can ve Kutsi gibi isimler yer aldı.
Kulelerin boyu bile rekor
Projede 24 saat esasına göre 1460 işçi ve mühendis çalıştı. 8 şerit karayolu, 2 şerit demiryoluyla toplam 10 şeritli köprünün deniz üzerindeki uzunluğu 1408 m. Köprünün toplam uzunluğu 2 bin 164 metre. Mega proje, kulelerinin boyu açısından da rekora imza attı. Avrupa yakasında Garipçe köyündeki kulenin yüksekliği 322, Anadolu yakasında Poyrazköy kesimindekinin yüksekliği de 318 metre. 7 milyon metreküp asfalt, 230 bin metreküp beton kullanıldı.
3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu işletmesini, 10 yıl 2 ay 20 gün “IC İçtaş-Astaldi” konsorsiyumu yürütecek, sonra Ulaştırma Bakanlığı’na teslim edecek.
Kuzey Marmara Otoyolu projesinin 377 kilometresi otoyol, 44 kilometresi bağlantı yollarından oluşacak. Projede 3 km uzunluğunda asma köprü, 18 bin 212 metre uzunluğunda 65 viyadük, 7 bin 395 metre uzunluğunda 2 tünel, 209 köprü olacak.
Otoyol boyunca tünellerin üst kısımlarında doğal doku korunurken, canlı türlerinin otoyolun karşı kısımlarına geçebilmesi de düşünülmüş. Köprüdeki raylı sistemin ise 2018 yılında hizmete girmesi bekleniyor.

KÖPRÜYE NASIL GİDİLİYOR?
Çamlık’tan giriş var


Sanat eseri gibi


Köprünün açılmasıyla ağır tonajlı araçlar zorunlu olarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne yönlendiriliyor. Böylelikle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ndeki trafik yükünün azalması bekleniyor. İlk etapta Mahmutbey - Odayeri - Paşaköy (Kurtköy) arası açılıyor. Üçüncü köprü, üçüncü havalimanı yoluyla da bağlantılı.
İstanbul’a giriş yapan bir kamyon, TEM karayolu Ümraniye Çamlık kavşağından yeni otoyola girip Reşadiye, Riva ve Poyrazköy güzergahını izleyerek Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne ulaşacak. Köprüyü geçtikten sonra Odayeri Kavşağı’na ulaşan araç, buradan bağlantı yolunu kullanıp Mahmutbey Kavşağı’na kadar gelebilecek.
Uskumruköy -Riva
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne en yakın katılımlar Avrupa yakasında Uskumruköy, Anadolu yakasında ise Riva kavşağında bulunuyor. Sürücüler buradan otoyola katılarak köprüye kısa sürede ulaşabilecekler. Bunların dışında sürücüler, Anadolu yakasında Reşadiye, Çamlık ve Paşaköy Kavşağı’nın yanı sıra Sancaktepe bağlantı yolunu, Avrupa yakasında ise Odayeri ve Mahmutbey kavşağını kullanabilecek. Kuzey Marmara otoyoluna yayaların, motorsuz araçların, traktörlerin, bisikletlerin girmesi yasak.
Toplam 35 lira
Köprüden otomobillerin geçiş ücreti 9.90 TL olacak. Asya’dan Avrupa’ya geçişlerde ise ücret yok. OGS ve KGS dışında gişelerde kredi kartıyla da ödeme yapılabilecek. Köprünün bağlantı yollarının ücreti, kilometre başına 8 sent (24 kuruş) olarak belirlendi. Ücretler, 2 Ocak 2017’ye kadar geçerli olacak. Mahmutbey’den girip Paşaköy’den çıkan, toplam yaklaşık 35 TL ödeyecek.