Gündem Sanıklar yeniden yargılanacak

Sanıklar yeniden yargılanacak

31.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinin sanıkları yeniden görülen davada ‘suç işlemek için örgüt kurmak’ suçundan yargılanacak. Ayrı yargılanan Samast da davaya dahil edildi

Sanıklar yeniden yargılanacak

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada, İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi sanıkların yeniden yargılanmaları yönünde karar verdi. Yargıtay’ın bozma ilamına uyan mahkeme, Erhan Tuncel’in de aralarında bulunduğu sanıkları, “suç işlemek için örgüt kurmak, yönetmek ve kurulan örgüte üye olmak” suçlarından yeniden yargılayacak. Mahkeme ayrıca Dink’i vuran Ogün Samast’ın çocuk mahkemesinde yargılandığı dosya ile ana davanın birleştirmesi talebine olumlu yanıt verdi.
Hrant Dink’in 2007 yılında vurularak öldürülmesinin ardından İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada sanıklar terör örgütü suçlamasından beraat etmiş ve cinayet suçlamasından ceza almışlardı. Dava dosyanın gönderildiği Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise mahkemenin verdiği “Örgüt yok” kararını bozarak sanıkların “terör örgütü”nden değil, “suç örgütü”nden yargılanması ve cezalandırılmasını istemişti.
Sanıklardan Ahmet İskender bugüne kadar yakalanamadığı için davanın yeniden görüldüğü İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi, bozmaya yönelik kararını verememişti. Mahkeme dün yaptığı duruşmada İskender’in bozma kararına ilişkin beyanının alınmasına gerek olmadığını belirterek kararını açıkladı. Sanıkların katılmadığı duruşmada mahkeme, Yargıtay’ın “suç örgütü kurmak ve yönetmek” suçundan yargılamanın tekrar yapılması ve sanıkları cezalandırılması yönündeki bozma kararına oy birliği ile uydu.

Artık ağabeyleriyle
Kararın ardından söz alan Dink ailesi avukatları, cinayetin faili Ogün Samast’ın İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde “örgüt” suçundan yargılandığı davanın da ana dava ile birleştirilmesini istedi. Mahkeme, Ogün Samast’ın örgüt davası ile ana dava dosyasının birlikte görülmesine “olur” kararı verdi. İstanbul 2. Ağır Çocuk Mahkemesi’nin önümüzdeki günlerde iki dosyayı birleştirmesi bekleniyor.
Mahkeme, Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın ise bu dava ile birleştirilmesini yer olmadığına karar verdi. Davanın sanıklarından “Büyük ağabey” lakaplı Erhan Tuncel, duruşma öncesi attığı tweetlerle dikkat çekti. Başına gelen tüm olayların devlete ajanlık yaptığı için geldiğini söyleyen Tuncel, “Tanıklığımı işlevsiz kılmak amacıyla bu davaya sanık olarak monte edildiğim açıktır. Bir ihbarcıyı sanık yapmak suçtur” dedi.

Haberin Devamı

‘Kamu görevlileri cinayetten yargılansın’

“Hrant’ın arkadaşları” üyesi bir grup da duruşma öncesi adliye önünde açıklama yaptı. Grup adına açıklama yapan gazeteci Yetvart Danzikyan, 8 yıl geçtikten sonra bazı kamu görevlilerinin yargılanmasının önünün açıldığını hatırlatarak, “Devlet kendi adamlarını hakim önüne çıkarmamak için elinden geleni yapıyor” dedi. Cinayetle ilgili dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Vali Yardımcısı Erol Güngör ve İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ile 6 polis memurunun yargılanmasının önünün açıldığını belirten Danzikyan, kamu görevlilerinin hakim karşısına çıkması için bir imkan doğduğunu ve bu kişilerin “cinayet” suçundan yargılanması gerektiğini savundu.