Gündem Şaşırtan köyler

Şaşırtan köyler

27.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Anadolu’nun insanı, doğası, tarihi, kültürel zenginliği, efsaneleriyle şaşırtan birçok köyü bulunuyor. Yöre halkının rengârenk geleneksel kıyafetler giydiği Muğla’daki Çomakdağ Köyü, lavanta tarlalarıyla fotoğraf karelerini süsleyen Isparta’daki Kuyucak Köyü, sanata kucak açan Ayvalık’taki Küçükköy görülmeye değer.

Şaşırtan köyler

Kimi lavanta kokulu tarlaları, kimi geleneklerini yaşatan yöre halkı, kimi tarihin izlerini taşıyan evleri, kimi de nazar boncuklarıyla süslü sokaklarıyla görenleri şaşırtıyor. İçlerinde ünü dünyaya yayılan da var, keşfedilmeyi bekleyen de. Bursa’dan Şanlıurfa’ya, Isparta’dan İzmir’e uzanan Türkiye’nin şaşırtan köylerini derledik. İşte o köyler:

Haberin Devamı

Tarihin donduğu yerler

Kayaköy - Muğla: Fethiye’deki eski bir Rum köyü olan Kayaköy, adeta tarihin durduğu bir yer. Hisarönü Köyü’nü geçip çamlar arasından 5 kilometre ilerlediğinizde göreceğiniz köy, yamaca doğru biri diğerinin önünü kapatmayacak şekilde saygıyla dizilmiş yüzlerce evden oluşuyor. İstiklal Savaşı’ndan sonra yaşanan “mübadele” sırasında köyün sakinleri Yunanistan’a göçerken, köye Batı Trakya’dan göçmenler yerleştirildi. Tarihi evler ise bütünüyle koruma altında. Köyde bulunan Taksiyarhis ve Katopanayi kiliseleri harap ama Panagia Pirgiotis Kilisesi’nin durumu iyi. Taş döşemeli yolu izleyip tepedeki şapele ulaşınca Soğuksu Koyu’nu panoramik görüyorsunuz.

Şaşırtan köyler

Cumalıkızık Köyü - Bursa: UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Cumalıkızık, Bursa’nın en gözde turistik yerlerinden. Osmanlı’dan kalan 700 yıllık tarihi evleri ve anıtsal yapılarıyla köy, ziyaretçileri zamanda yolculuğa çıkarıyor. Köye giriş, ağaçlarla çevrili, özgün taş döşemeli yolla sağlanıyor. Bir kişinin bile zor geçebildiği Cin Aralığı dünyanın en dar sokaklarından biri. Zekeriya Hatun Çeşmesi, Cumalıkızık Etnografik Müzesi, Asmalı ve Havuzlu Kahve diğer görülmesi gereken yerlerden.

Haberin Devamı

Halfeti - Şanlıurfa: Şanlıurfa’daki Halfeti’nin bazı köyleri, 2000’de yapılan barajla sular altında kaldı. Siyah gülüyle meşhur olan bölgenin sular altındaki köylerinden biri de Savaşan Köyü. Bu köy Halfeti’nin simgesi haline gelen ‘Batık camiye’ de ev sahipliği yapıyor. Halfeti’de gerçekleştirilen tekne turlarıyla Çekem Mahallesi, Savaşan köyü ve Rumkale gezilebiliyor.

Gelenekler yaşatılıyor

Çomakdağ Köyü - Muğla: Çomakdağ köyü, kadınlar ve kız çocuklarının günlük hayatta giydikleri rengârenk ipekten giyim kuşamları, altın takıları ve başlarına taktıkları canlı çiçeklerle tanınıyor. 500 yıllık geleneklerin yaşatıldığı köyde yapılan düğünler de büyük ilgi görüyor. 4-5 gün süren düğünleri izlemek için çok sayıda yerli ve yabancı turist, köyü ziyaret ediyor. Geleneksel giysilerini bez bebeklere taşıyan yöre kadınları, kendi elleriyle yaptıkları bez bebeklerin satışını yaparak geçimlerini sağlıyorlar.

Haberin Devamı

Kuyucak Köyü - Isparta: Lavanta tarlalarıyla, Fransa’nın Provence bölgesini anımsatan Isparta’nın Kuyucak Köyü, ziyaretçilerine eşsiz bir doğa manzarası sunuyor. Köye lavanta ilk defa 1975’te getirildi. Bugün Türkiye’deki lavanta üretiminin yüzde 93’ü bu bölgeden karşılanıyor. Sabundan yağa kadar lavantaya dair birçok ürünün bulunduğu köyde, mutlaka lavanta bahçelerinde geziye çıkmalısınız.

Şirince - İzmir: İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince köyü, üzüm bağları ve şeftali bahçeleriyle bezeli olan tarihi evleriyle kendine hayran bırakıyor. Özgün mimarisini günümüze kadar koruyabilen Şirince, 2012’de çok ünlü oldu. Çünkü Maya takvimine göre kıyamette kurtulacak sayılı yerlerden olduğu söylenmişti, o nedenle bölge turist akınına uğramıştı. Şirince, Ali Nesin’in kurduğu Nesin Matematik Köyü ile de ününü artırdı.

Sokaklarında sanat var

Nazarköy - İzmir: İzmir’deki Nazarköy, nazar boncuklarının enva-i çeşitleriyle süslü sokaklarıyla ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor. Nazar boncuğu üretim atölyelerinin yer aldığı köyde, bu atölyeleri gezip cam işçiliğini yakından görebiliyor hatta kendi cam eşyanızı yapma şansı da yakalayabiliyorsunuz. Burada atölyelerin yaptıkları eserlerin satıldığı dükkânlarda, mavi, sarı, kırmızı, yeşil gibi pek çok renkte nazar boncuğu, hayvan figürlü biblolar, özgün desenlerle bezenmiş takılar da satılıyor.

Haberin Devamı

Küçükköy - Balıkesir: Yeniçarohori’nin (Küçükköy) tüm yolları sanata açılıyor. Osmanlı Dönemi’nde Midilli Adası’nı korumak amacıyla Küçükköy’e yeniçeriler yerleştirdiği için bölgenin adı Yeniçarohori olarak kaldı. Rumların yaşadığı bölgede, 1924’te mübadele sonrasında Boşnaklar yerleştirildi. Terkedilen Rum evleri, daha sonra birer sanat galerisine dönüştürüldü. Atölye ve galerilerin bulunduğu köyün her köşesi rengârenk.

Şaşırtan köyler