Gündem Seçim yasakları nelerdir? Seçim günü nelere dikkat etmek gerekir?

Seçim yasakları nelerdir? Seçim günü nelere dikkat etmek gerekir?

31.03.2019 - 10:40 | Son Güncellenme:

YSK, 31 Mart Yerel Seçimleri için daha önceki seçimlerde olduğu gibi bir dizi seçim yasağı yayınlamıştı. Resmi Gazete'de yayınlanan seçim yasakları yürürlüğe girdi. Peki seçim güvenliğini sağlamak amacıyla konulan seçim yasakları neler?

Seçim yasakları nelerdir Seçim günü nelere dikkat etmek gerekir

31 Mart Yerel Seçimleri geldi çattı. YSK tarafından uygulamaya konulan seçim yasakları da böylece başlamış oldu. 298 Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun, seçim günü hangi yasakların geçerli olduğunu belirtiyor. İşte kanuna göre seçim yasakları!

Haberin Devamı

SEÇİM YASAKLARI NELERDİR?

Oy verme günü, her ne suretle olursa olsun, ispirtolu içki satılması, içkili yerlerle umumi mahallerde her çeşit ispirtolu içki satılması, verilmesi, içilmesi yasaktır.

Oy verme günü, bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalır. Eğlence yeri niteliğine haiz lokantalarda yalnız yemek verilir.

Oy verme günü, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamaz.

Seçim günü saat 18 e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasaktır.

Saat 18 ile 21 arasında ancak radyolarda Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçim ile ilgili olarak verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilir. Saat 21 den sonra bütün yayınlar serbesttir.

Haberin Devamı

Sandığın konulduğu bina, yapı ve bunların müştemilatında hiç kimse, başkalarının görebileceği şekilde bir siyasi parti veya adaya ait rozet, amblem veya benzeri işaretler ya da propaganda amaçlı yayınlar taşıyamaz; yazılı, sözlü veya görüntülü propaganda yapamaz. Bu fıkra hükümlerine uymayan kişiler kolluk güçleri tarafından uzaklaştırılır.

Oy verme gününden önceki günün saat 18.00’inden sonra ve oy verme gününde umumi veya umuma açık yerlerde seçim propagandası için toplantı veya propaganda yapanlar veya bu maksatla yayınlarda bulunanlar veya ne suretle olursa olsun seçimin düzenini bozabilecek veya oy vermenin tam bir serbestlikle yapılmasına tesir edebilecek mahiyette söz, yazı veya sair suretlerle propaganda yapanlar veya asılsız şayialar çıkaranlar üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.