Gündem Silo, MİT tarafından sorgulanıyor iddiası

Silo, MİT tarafından sorgulanıyor iddiası

17.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cerablus’ta ÖSO’ya teslim olan Kürt, Arap, Türkmen ve Süryanilerden oluşan ve ana omurgasını YPG’nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Sözcüsü eski Selçuklu Tugayları lideri Türkmen asıllı Talal Sülo’nun, MİT tarafından sorguya alındığı ve Ankara’ya getirildiği iddia edildi.

Silo, MİT tarafından  sorgulanıyor iddiası

ABD’ye yönelik üstü kapalı suçlamaları sonucu 2 yıl görev yaptığı birlik sözcülüğünden kısa süre önce alınan Sülo’nun, Kuzey Suriye’de ABD-PYD ve PKK ittifakı, DEAŞ’la görüşmeler ve işbirliğine dair dünyada ses getirecek belgelerle geldiği, önemli bilgiler verdiği ileri sürüldü.
DSG’deki görevinden alındıktan sonra kendisinden haber alınamayan Sülo, önceki gün Menbiç’ten aracıyla Cerablus’a gelerek, telefonla irtibata geçtiği ÖSO grupları ile buluşmuştu. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait zırhlı personel taşıyıcı aracı ile Cerablus’a yakın bir noktada alınan Sülo, iddiaya göre, önceki akşam Gaziantep’ten gelen MİT ekibi tarafından Türkiye’ye getirildi. Silo, Cerablus’ta yaptığı ilk açıklamada, “DSG projesinin birkaç ay içinde biteceğini” iddia etti. MİT tarafından Gaziantep’de ön sorguya alınan Silo’nun, PYD/YPG’nin bölgedeki faaliyetleri, yapılanması ve Afrin’deki konumuna yönelik yeni ve ayrıntılı bilgi verdi.
PKK-ABD kayıtları
Dün Suriye’deki gelişmeleri yakından izleyen uzman MİT ekibi tarafından kapsamlı sorguya alındığı iddia edilen Silo’nun, sorguda, Suriye’de ABD, PYD, PKK ve DEAŞ’la görüşmeler, ittifaklar ve işbirliğine dair dünyada ses getirecek önemli itiraflarda bulunduğu, bilgiler verdiği ve kendisi ile birlikte getirdiği belgeleri sorgu ekibine sunduğu ileri sürüldü. Silo’nun elinde ABD’li askeri ve siyasi uzmanları ile PKK’nın lider kadrosundan bazı önemli isimlerin birarada olduğu belge ve fotoğrafları içeren bir dosyayı da getirdiği ifade ediliyor. Silo’nun ayrıca, ABD-PYD ittifakının önümüzdeki dönemde bölgede uygulamaya çalışacağı askeri ve siyasi projeler, Türkiye’nin bölgedeki pozisyonunu etkileyecek hareketler konusunda da önemli askeri bilgiler veridği kaydedildi.

Telal Silo kimdir?

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) sözcülüğünü yapan Türkmen asıllı Telal Silo, 1965’te Halep’te doğdu. Askeri okuldan atılınca 2013’te “Selçuklular Tugayı”nı kurdu. Diğer Türkmen tugaylarının aksine, Silo’nun Selçuklular Tugayı, Türkiye’ye mesafeli durdu.

Haberin Devamı