Gündem Şimdi bağ bozumu zamanı...

Şimdi bağ bozumu zamanı...

20.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Toprağın tüm zenginliğini sergilediği bağ bozumu zamanı geldi. Bozcaada başta olmak üzere Trakya’dan Elazığ’a Türkiye’nin farklı bölgelerinde ekim ayına kadar bir şölen havasında kutlanan bağ bozumlarına turlarla da katılabilirsiniz

Şimdi  bağ bozumu zamanı...

Anavatanı Kafkasya olan, verimli Anadolu coğrafyasına kök salan, binlerce yıldır büyük bir emekle yapılan bağcılık, tarımın en önemli kolu. Bağcılıkta, toprağın tüm zenginliğini sergilediği görsel bir şölen olan bağ bozumu ise Antik çağlardan bu yana süregelen bir gelenek.
Mitolojide Şarap Tanrısı olarak bilinen Dionysos ile ilişkilendirilen, tanrılara şükran ve minnetin bir göstergesi haline gelen bağ bozumu, bereketin simgesi olarak kutlanıyor. Üzümlerin ağustos sıcağını yiyip son olgunlaşma evresine girdikten sonra hasat edilerek tamamının toplandığı bağ bozumunun tarihi ise bölgeden bölgeye değişiyor.
Tüm emeğin karşılığı
Türkiye’nin en kaliteli üzümlerinin yetiştirildiği bölgelerde şimdi hasat zamanı. Bu yıl beklenmeyen aşırı yağışlar, sert rüzgârlar, bunaltıcı sıcaklar gibi birçok badire atlatarak, en kaliteli üzümü yetiştiren üreticiler, tüm emeklerinin karşılığını almaya hazırlanıyor. Gökçeada, Bozcaada, Trakya, Ürgüp, Muğla, İzmir, Elazığ, Hatay, Manisa gibi farklı noktalarda yapılan bağ bozumu, ağustos ayından ekim ayına kadar devam ediyor. Örneğin Trakya’da eylül ayının başında bağ bozumu yapılırken, doğuya doğru gittikçe Elazığ ve Diyarbakır’da bu süre eylül sonu ve ekim ayının başına kadar sarkabiliyor.
Bağ bozumuna ilgi son yıllarda daha da arttı. Bunda bağ bozumu zamanında tur şirketlerinin düzenldiği turların etkisi büyük.
Pekmez, üzüm şırası, pestil ve şarap yapımında kullanılmak üzere yetiştirilen üzüm salkımlarının tek tek toplanmasıyla başlayan bağ bozumu festivallerinde ürünler traktörlerle taşınıyor, daha sonra da üzümler eziliyor.
Yerel kültürle tanışma
Şehir meydanlarında yöresel halk oyunlarının oynandığı, eğlenceli konserlerin verildiği, en iyi üzüm yarışmalarının yapıldığı festivaller kapsamında katılımcılar, hem bağlardan üzüm toplama hem de en güzel fotoğraf karelerini yakalama fırsatı buluyorlar. Ayrıca yöre insanını ve kültürünü yakından tanımanın yanı sıra üzüm üreticilerini de ziyaret ediyorlar. Yakın tarihte düzenlenecek bağ bozumu festivallerini ve turları sizler için derledik:
Bozcaada’da 8-10 Eylül tarihleri arasında Bağbozumu Kültür Sanat Festivali düzenlenecek. Festival, bağ bozumunun ardından ürünlerin davul zurna eşliğinde coşkuyla karşılanmasıyla başlıyor. Üç gün boyunca konserler, sergiler, üzüm yarışmaları, paneller ve tiyatro gösterileri de etkinlik kapsamında yapılacak. Her yıl binlerce kişinin katıldığı festivali turla katılarak da yakalamak mümkün. Festival için tur düzenleyen Jolly Tur’un programında bağ bozumuna katılmanın yanı sıra Akvaryum koyunda ve Ayazma’da denize girme fırsatı da sunuluyor. 2 gecelik turun fiyatı 675 TL’den başlıyor. Setur ise Haşim Yunatçı önderliğinde bir gezi gerçekleştirecek. Ayazma Plajı, Polente Feneri, Rüzgâr Gülleri, Üzüm Bağları, Bozcaada Kalesi’nin görüleceği programın ücreti 882 TL.
Trakya’da farklı illerde bağ bozumları yapılıyor. Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı Mürefte, öne çıkan duraklardan biri. Şarabın serüvenini merak edenler burada yer alan Türkiye’nin ilk şarap müzesini ziyaret edebilirler. Trakya’da gerçekleştirilecek bağ bozumu tarihlerinde Fest Travel’ın turu bulunuyor. İğneada’dan Edirne ve Tekirdağ’a Tarih ve Lezzet Yolculuğu adında tur düzenleyen Fest Travel’ın 1-4 Eylül’de yapacağı bağ bozumu turuna katılacaklar, İğneada’nın longoz ormanlarında yürüyüş yapma, Edirne’de Mimar Sinan’ın ve Osmanlı’nın bıraktığı tarihi yapıları görme, yöresel lezzetleri tatma fırsatı yakalayacaklar. Turun ücreti 1675 TL ile 1900 TL aralığında değişiyor.

Haberin Devamı

En iyi üzüm seçilecek
Ürgüp’te bu yıl 16-17 Eylül’de 46. Uluslararası Bağ Bozumu Festivali gerçekleştirilecek. Ürgüp’ün kültürünü, gelecek kuşaklara aktarmanın amaçlandığı festivalde, Ürgüp üzümünün tanıtımıyla birlikte bölgedeki tarımın desteklenmesi de hedefleniyor. Bağ bozumuna katılmanın yanı sıra festival katılımcıları, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesindeki Göreme Açık Hava Müzesi’ni görme fırsatı yakalayacaklar.
Festival kapsamında üzüm ikramlarının yanı sıra yarışmalar, halk oyunları gösterileri düzenlenecek. Katılımcılar, festivalde üzüm pekmezi yapımını da öğrenecekler. Festival döneminde Jolly Tur’un Kapadokya Bağ Bozumu Peri Bacaları turu bulunuyor.
15 Eylül’de otobüsle İstanbul çıkışlı tur kapsamında Göynük Köyü, Bağ Bozumu, Özkonak Yeraltı Şehri, Avanos, Çanak Çömlek Atölyesi, Göreme, Paşabağları, Dervent Vadisi, Ürgüp, Turasan Şarap Fabrikası, Asmalı Konak, Ihlara Vadisi görülecek. 2 gece 3 gün sürecek turun ücreti 336.60 TL.

Sultaniye’ye özel festival
Manisa, çekirdeksiz olma özelliğine sahip Sultaniye üzümleriyle ünlü. Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde üretilen üzümler için ilçede Sarıgöl Sultaniye Üzüm Festivali düzenleniyor. Festivalde konserler, yarışmalar, sergiler ve üzümle ilgili bilgilendirmeler gibi birçok etkinlik yapılacak. Bu yıl 11.’si düzenlenecek festivalin tarihi 22-24 Eylül 2017.

Tarihle iç içe tur fırsatı
İri taneleriyle diğer üzüm çeşitlerinden ayrılan öküzgözü ile boğazkere üzümlerinin yetiştirildiği Elazığ’da da bağ bozumu yapılıyor. Buradaki şarap üretim tesisi Türkiye’nin en doğusundaki tesis olma özelliğine sahip.
Eylül sonunda yapılan bağ bozumu için farklı tur seçenekleri var. Fest Travel, 23-24 Eylül’de Elazığ ve Malatya ekseninde ‘Elazığ’da Bağbozumu’ turu düzenleyecek. Gezide öküzgözü ve boğazkere bağlarını gezerek üzümlerin tadına bakabilir, doğal lezzetlerden oluşan kahvaltı yapabilir, Kapalı Çarşı’da gezebilir, yöresel orcik yapımını izleyebilirsiniz. Malatya gezisinin de yapılacağı turda Harput yerleşiminde Selçuklunun ihtişamını görebilir, Malatya’da Aslantepe Höyüğü’nü görebilir, Levent Kanyonu’nda manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Turun ücreti 950 TL ile 1050 TL aralığında.

10 günlük tatil kurtarıcı olacak mı?
Yakamoz Abbas Güçlü

Tatil, tatil diyorduk, işte gerçekleşti.
Peki, kötü bir sezon geçiren turizmcilere can simidi olacak mı?
Gelen sinyaller, şu an için çok da umutlu değil.
Çünkü kime sorsanız ateş pahası fiyatlardan yakınıyor.
Görünen o ki, yerli turistler hâlâ ciddiye alınmıyor.
Yurt dışı turlar, çok daha ucuz diyenlerin sayısı çok fazla.
Bunun anlamı, eğer son dakika avantajları sağlanmazsa, bizimkiler niye hep dışarı gidiyorlar diye şikâyet etmeye hiç kimsenin hakkı olamaz.
Başkanlık yarışı
Sektörün devasa sorunları varken, turizmciler, başkanlık yarışı için adeta ikiye bölünmüş durumdalar.
Keşke birbirlerini yiyeceklerine, sektörün geleceği için dayanışma içerisine girseler.
Yoksa can çekişen bir sektörün başına kimin geldiğinin hiçbir anlamı kalmaz. Ve merak ediyoruz, sektörün kurtulması için devlete avuç açmanın ve ağlamanın ötesinde, kim ne vaat ediyor?..
THY’ye ne oldu?
Türk Hava Yolları’nın, dünyanın en önemli hava yolu şirketlerinden biri haline gelmesinde, sunduğu hizmetlerin ve özellikle de yemeklerin çok önemli katkısı olmuştu. Ama sanki nazar değdi.
Son aylarda, hem yurt içi hem de yurt dışı seyahatlerim oldu, tercihimiz yine THY’den yanaydı ama görünen o ki, yeni arayışlara girme zamanı geldi de geçiyor!..
Yemeklerin lezzetinden sunumuna, dünden bugüne çok şeyler değişmiş.
Eskiden neden bu kadar israf diye yazıyordum, bugün ise bu ne cimrilik noktasına geldik.
Her konuda olduğu gibi bu konuda da orta noktayı bir türlü bulamıyoruz.
THY, içerideki rakiplerine bakıp da çıtayı düşüreceğine, dünya markası olma konusundaki iddialı yolculuğuna devam etmelidir. Ama fiyatları da uçurmadan!

Şimdi  bağ bozumu zamanı...


Bayramı gemide geçirecekler

Kısa zamanda daha fazla yer görmek, yol yorgunluğu yaşamamak, her sabah yeni bir şehirde uyanmak isteyenlerin tercihi gemi turları oluyor. Önümüzdeki bayram tatilinde cruise turu yapacaklar, haftalar öncesinden rezervasyonlarını yaptırdı.
Geçmiş yıllara göre gemi turlarına ilginin arttığını kaydeden Cruise Brands Kurucusu Bülent Tatlav, “Gemilerin fiyat bazında yaptığı özel promosyonlar ve çocuklara uygulanan özel indirimlerle dünyanın her yerine her şey dâhil konsepte gidebilme rahatlığı yaşanıyor. Bu sayede günden güne büyüyen ilgi organik bir şekilde artış gösteriyor. Türk tatilcilerinin gemi turlarını tercih etmesinin sebebi fiyat avantajı, aynı anda birçok rotayı görebilmesi ve güvenilir olmasıdır” dedi. Gemilerin oldukça modern ve güvenli olduğunu aktaran Tatlav, gemi turlarının pahalı olduğuna dair düşüncenin de yanlış olduğunu ifade etti.

Ege’nin yıldızlarını 3 günde keşfedin

Şimdi  bağ bozumu zamanı...


Setur, uçaklı Ege Turu’yla 3 gün içinde Ege’nin birçok tarihi kentini adım adım keşfetme olanağı sunuyor. Ege Turu’nda, profesyonel tur rehberi eşliğinde; Şirince, Aydın, Karacasu, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nden Laodikeia Antik Kenti, Efes Antik Kenti, Afrodisias Antik Kenti, Travertenler ve Hierapolis Antik Kenti gezilecek. Ayrıca katılımcılar, Denizli’nin tekstil ürünleri ve Kaklık Mağarası’nı da deneyimleme fırsatı yakalayacaklar. 2 gece konaklamalı tur, 22-24 Eylül 2017 tarihleri arasında düzenlenecek.

GEZ... ÇEK... YAZ...

‘Kardeşliğin simgesi’

Şimdi  bağ bozumu zamanı...


Meryem Akkurt: Bosna Hersek’teki Neretva Nehri’nin üzerinden geçen Mostar Köprüsü zaman içinde aldığı yaralara rağmen hâlâ ayakta kalabilen bir güzellik. Mimar Sinan öğrencilerinden Mimar Hayreddin’in inşa ettiği köprü, 1993 yılında savaş nedeniyle yıkılır ve 2004 yılında yeniden inşa edilerek kardeşliğin simgesi olur.

‘Kamboçya’yı seviyorum’

Şimdi  bağ bozumu zamanı...


Deniz Yılmaz Akman: Kamboçya’da bir yerel rehber eşliğinde kırsal yerlere, turistlerden bihaber balıkçı köylerine gidiyorum. Bu asma köprü önünde durup gelip geçenleri seyrediyorum. O an bir yağmur başlıyor ve turuncu şemsiyeli, kendi kendine konuşan bir kadın geçiyor önümden.
Burnuma gelen toprak kokusu ve yemyeşile bürünmüş ağaçların güzelliğiyle bir kez daha Kamboçya’yı seviyorum.