Gündem Şimdi sırada tatil planı var

Şimdi sırada tatil planı var

02.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

IPSOS Milliyet okurları için derledi.

Şimdi sırada tatil planı var

Pandemiden sıkılanlar tatili bekliyor

Haberin Devamı

Yaz mevsimi yaklaştıkça tatil hayalleri ve planları da daha çok gündeme gelmeye başladı. Önce pandemi, sonra ekonomik kriz derken insanlar oldukça sıkıldı ve yoruldu. İnsanlar tatile ihtiyaç duyuyor ve tatil yapma istekleri oldukça yüksek. Ekonomik durumunu ayarlayabilenler ya da kendi bütçesine uygun tatil seçenekleri bulabilenler bu yıl da tatillerini yapmayı planlıyor. Diğer yandan, bu isteklerine rağmen tatil planı yapamayanlar veya yapma konusunda kararsız olanlar da var. Bu kişilerin önlerindeki en büyük engel, yaşanan ekonomik sıkıntılar. Artan tatil ve benzin fiyatları ve bununla birlikte giyim gibi tatil ihtiyaçlarının da artması tüketicileri zorluyor. Tatil fiyatlarının erken rezervasyona rağmen geçen senelere göre çok yüksek olduğu düşünülüyor. Güncel araştırmalarımıza göre toplumun yaklaşık yarısı senede bir kez veya daha seyrek olarak yurt içinde tatile gidebiliyor ve bu oran son üç senedir düşüyor. Tatil amaçlı olarak yurt dışına gidebilenlerin oranı ise %9. Normalde tatile çıkma alışkanlığı olan kişilerin %10’u 2022 yılı içinde yurt içinde tatil yap(a)mayacak. Tatile gitme alışkanlığı olan kesimde genelde yurt dışına tatile gidenlerin oranı %41 iken bu yıl gitmeyi planlayanların oranının %24 olması daha çok ekonomik nedenlere dayanıyor. Tatile gidebilecek olanların da önemli bir kısmı tatillerini akraba / arkadaş yanında yani çok fazla maddi yük getirmeyecek şekilde planlıyor.

Haberin Devamı

GENÇLER DAHA SIK TATİL YAPIYOR

Yurt içinde tatil yapan kişiler yılda ortalama 2,4 kez yurt içi tatili yapıyor. AB sosyo-ekonomik statü grubundakiler ve gençler daha sık yurt içi tatili yapabiliyor. Yurt dışında tatil yapma frekansı ise yılda 1’in biraz altında. Her 10 kişiden 6’sı yurt dışında tatile çık(a)mıyor.

Şimdi sırada tatil planı var

Tatilde kadınlar kültür, erkekler etkinlik ve spor peşinde

Yurt içinde en fazla tercih edilen tatil türü deniz / güneş konseptli tatil olup onu ikinci sırada kültür / tarih turizmi takip ediyor. Yurt dışında ise kültür/tarih odaklı tatil en popular tatil türü. Yurt içinde festival, özel etkinlik ya da spor içerikli tatiller erkeklere ve gençlere daha çok hitap ederken yurt dışıda kültür / tarih, sağlık ve gastronomi turizmi kadınlar tarafından erkeklere kıyasla daha fazla tercih ediliyor.

Haberin Devamı

Şimdi sırada tatil planı var

Normalde tatil yapan her 10 kişiden 1’i bu yıl tatil yap(a)mayacak

Tatile çıkma alışkanlığı olan her 10 kişiden 9’u 2022 yılı içinde yurt içinde tatil yapmayı ve ortalama 2 kez tatile çıkmayı planlıyor. Yurt dışı tatile çıkmayı planlayanlar ise 1/4’lük bir kitle ve bu kişiler de ortalama 1 kez tatile çıkmayı düşünüyor. Genelde yurt dışına tatile gitmeyenlerin oranı %59 iken bu yıl gitmeyi planlamayanların oranının %76 olması daha çok ekonomik nedenlere dayanıyor. AB sosyo-ekonomik statü grubundaki kişiler bu yıl gerek yurt içinde gerekse yurt dışında daha fazla tatil yapacak. Gençler de üst yaş gruplarına kıyasla yurt içinde daha fazla sayıda tatil planlıyor.

Şimdi sırada tatil planı var

Yurt içi tatil yazın, yurt dışı tatil sonbaharda yapılacak

2022 yılı yurt içi tatil planlarının %57’si Temmuz-Ağustos ayları için yapılırken, yurt dışı tatil planı yapanların %56’sı tatilini sonbahar ve kışa doğru yani Eylül-Aralık ayları arasında yapacak.

Haberin Devamı

Şimdi sırada tatil planı var

Koronavirüs Salgını ve Toplum: Genel Kamuoyu Araştırması MART-NİSAN 2022