Gündem Sınavlar bitti sırada tercih ve kayıtlar var

Sınavlar bitti sırada tercih ve kayıtlar var

27.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milyonlarca öğrenci ve veli, LYS Maratonu’nun bitmesiyle birlikte dün, derin bir oh çekti.

Sınavlar bitti sırada tercih ve kayıtlar var

2016 LYS Maratonu kolay başladı, kolay bitti.
Her ne kadar Fizik ve Geometri gibi zorlayan testler olsa da, genel değerlendirmeler, soruların önceki yıllara göre kolay olduğu yönündeydi...
Özellikle de, dershaneye değil de, okula ağırlık veren öğrenciler için..
Dün yapılan Edebiyat ve Coğrafya sınavlarına yönelik değerlendirmeler de, şaşırtıcı ve zorlayan soru pek yoktu şeklinde.
İlerleyen günlerde soruların tümünün açıklanmasıyla birlikte, öğretmenlerden farklı itirazlar gelir mi bilmiyoruz. Ama kesin olan bir şey var ki, bu yıl ortalamalar yükselecek! Bu daha yüksek puan beklentisi olan öğrencilerde hayal kırıklığı yaratacak...
Üniversite Giriş Maratonu’nun pek çok önemli ayağı var.
Tercih, kayıt ve ek yerleştirme süreci de bundan sonraki aşamalar.
Ve hepsi de birbirinden önemli!
Birini bile hafife aldığınız takdirde, tüm çabalarınız heba olabilir.
Ama şimdi bunlarla kafanızı daha da karıştırmayalım.
Sınavlar daha yeni bitti, kafanız rahatlasın, zamanı geldiğinde yine en yakınınızda biz olacağız tüm gelişmeleri anında sizlerle paylaşacağız...
Yıllarca süren YGS ve LYS heyecanı en azından artık sona erdi. Elinizden geleni yaptınız. Gerisi kendiliğinden gelecektir.
Sonuçlar da umarız en kısa zamanda açıklanır...

Haberin Devamı

Edebiyat çok kolaydı adaylar tedirgin

Üniversiteye giriş sınavları LYS-3 Edebiyat-Coğrafya Sınavı’yla sona erdi. LYS-3 çok kolaydı, öyle ki sosyal medyada adaylar soruların kolay olmasından dolayı ÖSYM’yi eleştiri yağmuruna tuttu. LYS-3’e giren sayısal bölüm öğrencileri de bu eleştirilerden payını aldı. Belli puan aralıklarında yığılma olacağını düşünen adaylar tedirgin

Mine Özdemir

Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) sonuncusu olan LYS-3 Edebiyat-Coğrafya Sınavı ile birlikte üniversiteye giriş sınavları tamamlandı. LYS-3’te adaylara Türk Dili ve Edebiyatı testinden 56 soru soruldu, 85 dakika süre tanındı. Coğrafya-1 testinde ise adaylar 24 soruyu 35 dakikada cevapladılar.
857 bin 32 adayın başvurduğu LYS-3, hukuk başta olmak üzere kamu yönetimi, siyaset bilimi, sınıf öğretmenliği, gazetecilik, Türkçe öğretmenliği gibi gözde programların puanlamasında etkili olacak. O nedenle LYS-3’e hem sözel hem de sayısal bölüm öğrencilerinden katılım yoğundu.
Adaylardan gelen yorumlara göre LYS-3 çok kolaydı, seçici, ayırt edici soru neredeyse hiç yoktu. Adaylar bu nedenle sosyal medya üzerinden ÖSYM’yi eleştiri yağmuruna tuttular. Sınava giren sayısal öğrencilerin yapabileceği kadar kolay sorulardan oluşmasına tepki gösteren adaylar, sayısalcıların Matematik testindeki net sayılarıyla özellikle hukuk fakültesini tercih etmeleri durumunda kendilerinin önüne geçmelerinden tedirginler. O nedenle dün sosyal medyada ÖSYM’nin yanı sıra onlar da adayların eleştirilerine hedef oldular.
Adayların bir diğer tedirginliği ise sorular çok kolay olduğu için belli puan aralığında yığılmalar olması. Bu nedenle üniversite yerleştirmelerinde binde birlik puanlarla istedikleri bölüme girememekten korkuyorlar. Uzmanlar da sınavın genel olarak kolay olduğu görüşündeler. Sınavla ilgili yorumlar şöyle:

Haberin Devamı

Sınavlar bitti sırada tercih ve kayıtlar var

Edebiyat’ı çalışan yaptı

Fem Yayınları Eğitim Koordinatörü Faruk Ardıç: Türk Dili ve Edebiyatı testi çalışan öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği sorulardan oluşmuş. Türkçe paragraf sorularının hacmi azaltılmış. Geçmiş dönemlere göre dil bilgisi soruları daha kolaydı. Seçici olarak nitelendireceğimiz 5 soru vardı. Soruları dikkatli okuyan öğrencilerin görebileceği ayrıntıya sahip sorular da bulunuyordu.
Nesibe Aydın Okulları Türkçe Zümresi: Soru dağılımında olağanüstü bir duruma rastlanmamış, farklı tipte ve müfredat dışı sorulara yer verilmemiş ve önceki yıllara göre daha dengeli ve kolay bir sınav hazırlandığı gözlenmiştir. Türkçe soruları edebiyat sorularına göre daha zordu ancak çok zor soru sorulmadığı görülüyor. Batı edebiyatı ve son dönem sanatçılarına yönelik sorulara yer verilmemiş.
Uğur Okulları Akademik Kurul Edebiyat Üyesi Cevdet Eyüboğlu: Edebiyat soruları geçmiş yıllara oranla daha kolay, çözülebilirliği daha çok olan sorulardan oluşmakta. Geçmiş yıllardan farklı olarak Dil ve Anlatım sorularının sayısının arttığı ancak buna rağmen kolay anlaşılır ve çözülebilir nitelikteki sorulardan oluştuğu görülüyor. Edebiyat sorularında ise Cumhuriyet Dönemi sorularının sayısında azalma, Divan ve Halk Edebiyatı sorularında artma olmuş.

Haberin Devamı

Coğrafya harita ağırlıklıydı

Haberin Devamı

Fem Yayınları Eğitim Koordinatörü Faruk Ardıç: Coğrafya bilgi ağırlıklıydı. Coğrafya- 2 sınavına göre daha zordu. Orta zorlukta bir sınav diyebiliriz. Sorular müfredata uygun olup sürpriz soru yoktu. Özellikle Türkiye ve dünya haritası üzerinde taralı bölgeler verip bunların özellikleriyle ilgili sorular ağırlıktaydı. Bu tarz 9 soru vardı. Coğrafya testinde soruların birçoğu YGS bilgilerle de yapılabilecek düzeydeydi.
Nesibe Aydın Okulları Coğrafya Zümresi: Geçen yıllara göre daha bilgi ağırlıklı, yorum ve paragraf sorularının daha az olduğu, ayrıntılı harita bilgisi gerektiren sorulardan oluşan bir sınavdı. Soruların bilgiyi kullanmaya gereksinim duyacak şekilde hazırlandığı görülüyor. 11. sınıf müfredat konuları ağırlıktaydı.
Uğur Okulları Akademik Kurul Coğrafya Üyesi Davut Gürler: Zorluk düzeyi yüksek olmamasına rağmen bilgi ağırlıklı sorular da yöneltilmiş. Her yıl olduğu gibi çok yoğun harita kullanılmış. Çalışmalarını planlı şekilde yapan ve haritayla çalışan öğrencilerin zorlanmayacağı bir sınavdı. Coğrafya öğretmenleri harita konusunda öğrencileri eğitmeliler.

Haberin Devamı

SONUÇLAR 18 TEMMUZ’DA

LYS sonuçları, 18 Temmuz 2016’da açıklanacak. Üniversite tercihleri
26 Temmuz - 2 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Yerleştirme sonuçlarının 11 Ağustos’a kadar açıklanması bekleniyor. Üniversitelere elektronik kayıtlar 12-16 Ağustos’ta, normal kayıtlar da 15-19 Ağustos tarihlerinde yapılacak.

Puan türlerine göre bölümler

LYS’deki 12 puan türüne göre öğrenci kabul eden programlardan bazıları şöyle:
MF-1: Matematik Öğretmenliği (Öğrt.), Matematik, İstatistik, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri, Astronomi ve Uzay Bilimleri.
MF-2: Biyoloji Öğrt., Fizik, Fen Bilgisi Öğrt., Kimya, Su Ürünleri Mühendisliği.
MF-3: Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Veteriner, Ebelik, Hemşirelik, Beslenme ve Diyetetik, Biyokimya, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Genetik ve Biyomühendislik, Moleküler Biyoloji ve Genetik.
MF-4: Mühendislikler, Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı, Peyzaj Mimarlığı, Mimarlık.
TM-1: Ekonomi, İktisat, Maliye, Bankacılık ve Finansman, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İçmimarlık ve Çevre Tasarımı, İşletme Enformatiği, Sağlık Yönetimi.
TM-2: Sınıf Öğrt., Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler.
TM-3: Hukuk, Arkeoloji, Çocuk Gelişimi, Psikoloji, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık.
TS-1: Coğrafya Öğrt., Sosyal Bilgiler Öğrt., Gazetecilik, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Medya ve İletişim; Radyo, Televizyon ve Sinema.
TS-2: Tarih, Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlikleri, Sanat Yönetimi.
DİL-1: İngilizce, Almanca, Fransızca ile ilgili bölümler.
DİL-2: Batı dilleri DİL-3: Doğu dilleri.

Sorulara itiraz için süre 3 gün

Sınav sorularının bilimsel açıdan doğru olup olmadığının incelenmesine ilişkin itirazlar, sınav tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde (sınav tarihinden bir gün sonra başlamak üzere) 2016 ÖSYS Kılavuzu’nun sonunda yer alan Genel Amaçlı Dilekçe örneği ile ÖSYM’ye yapılacak. Dilekçenin işleme alınabilmesi için dilekçelerde mutlaka adayın T.C. Kimlik Numarası, adı, soyadı, adresi, imzası ve ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden alınacak evrak referans numarası bulunmalı. Adayların dilekçelerinin aslını ÖSYM’nin Ankara’daki merkezine ulaştırmaları gerekiyor. Merkeze faksla ulaştırılan dilekçeler işleme konulmayacak.
Her bir dilekçede sadece bir soruya yapılan itiraz belirtilmeli ve soru başına 20,00 TL itiraz ücreti ÖSYM’nin banka hesabına yatırılarak banka dekontu dilekçeye eklenmeli. Her bir oturuma ait Soru Kitapçığı ve Cevap Kâğıdının adaylar tarafından incelenme isteği ücreti ise 50,00 TL. Her türlü itiraz, adayın dava açabilme hakkı için geçerli 10 günlük zaman aşımı süresini durdurmuyor

Sayısalcılar için bile kolaydı

@seedayigit: Edebiyatı bu kadar kolay sorarak çalışan ve çalışmayanı farksız kılan sistem utansın
@guvercinkadinn: Ben Sana Mecburum’u sorsan tabii sayısalcılar bile yapar sor bakalım Midas’ın Kulakları’nı, Pastırma Yazı’nı bak bakalım konuşabiliyorlar mı?
@canyillmaazz: Sayısallar olarak çok rahat yaptık, şimdi TM’ler düşünsün
@bayceoxing: Hani LYS’de herkes emeğinin karşılığını alacaktı? Gece gündüz edebiyat çalıştık ama o soruları sayısallar bile yaptı
@goksuogredici: Sınavı ben bile daha zor hazırlardım hahah
@yalnizadam64: Bütün yıl çalış sayısalcı adam gelsin TM yerleşsin.
@toprakilkerFB: Coğrafya dersinin ismini harita olarak değiştirin bence
@ibrahimoloji: Edebiyat’ta ilk 30 soruyu çözerken 5. vitesle çözüyordum 30’dan sonra 2. vitese döndüm
@seve7nn: Edebiyata 85 dk verip matematiğe 75 dk veren ÖSYM’yi anlamıyorum.
@enise_goker: Ya benim anneannem bile biliyor ‘Ben Sana Mecburum’un Atilla ilhan’ın eseri olduğunu sen sorsana Durup-ı Emsali Osmaniye’yi
@ahmetkorhn: O coğrafya sorularını Piri Reis çözemezdi
@MQuen10: Edebiyat yazım yanlışı sorusundaki “Nüfus” kelimesine kimlikten bakanlar gelin bir sarılalım
@iremmgngrrr: LYS’nin bana kazandırdıkları: 8 kalem, 8 peçete, 4 silgi, 4 kalemtıraş, 12 şeker.. Benden aldıkları: Gençliğim
@EfilOlcay: Suratsız gözetmen, sallanan sıram ve 40 derece cam kenarı imkanı teşekkürler ÖSYM
@ecevurl8: Sen git o kadar Cumhuriyet edebiyatına çalış niye az soru geldi niyeee?
@ElifYamantepe: Akılda kalan sorular: 1-kaya gazı nedir? 2-Descartes neden öldü? 3-nüfus kağıdının yanında nüfusu sormak nedir?
@Fatosmercann: Çalışan, yazar eser ezberleyen öğrencinin emeği de emanetiniz mi?

Sorular herkese kolay geldi

‘Edebiyat yorum ağırlıklıydı’
Hakan Güzelyurt: Edebiyat soruları genellikle yorumdu. Cumhuriyet Dönemi sorularında iki şık arasında kaldıklarım oldu. Coğrafya’da harita soruları çoktu. Sınavı genel olarak kolay buldum.
‘Çelişkide kaldığım sorular oldu’
Yunus Emre Çomak: Hem edebiyat hem de coğrafya kolaydı. Edebiyat’ta yazar-eser eşleştirmeleri vardı. Çalıştığım yerlerden çıktı. Dil anlatımda çelişkide kaldığım sorular oldu ama yapabildim.
‘Bütün sorularda harita vardı’
Kevser Karakaş: Sorular geçen yıllara göre basitti. Paragraf ağırlıklıydı. Yazar eser soruları da kolaydı. Coğrafya’da neredeyse bütün sorularda harita vardı. Haritayı iyi bilmek gerekiyordu.
‘Sayısal okuyorum, kolay geldi’
Çağla Çağlar: Edebiyat soruları çok zor değildi. Ben bir yıldır edebiyat görmüyorum sayısal okuyorum ama 53 soru yaptım. Coğrafya bilgi ağırlıklıydı, 15 soru yapabildim.
‘YGS tarzında sorular vardı’
İrem Selin Kıraç: Edebiyat soruları önceki yıllara benziyordu. YGS tarzı sorular vardı. Çok ayrıntı olmadığı için kolaydı. Coğrafya’da hep harita üzerinden sorular sorulmuş. Beni coğrafya zorladı.
‘Ben daha zor bekliyordum’
Zehra Pınar: Geçen yıllara göre sorular kolaydı. Edebiyat’ta Cumhuriyet döneminden çok soru yoktu. Ben daha zor bekliyordum. Coğrafya’da ise genelde harita soruları vardı. Onları da yaptım.
‘Çalışanın yapabileceği bir sınavdı’
Berat Yurtseven: Edebiyat’ta 3-4 tane ezber isteyen soru vardı. Bu yıl paragraf soruları geçen yıllara göre biraz daha düşündürücüydü. Coğrafya ise daha zordu. Çok ezber sormuşlar. Önceki yıllardaki sınavlarda sorular mantıkla da yapılabiliyordu. Genel olarak ne zor ne kolaydı. Çalışanın yapabileceği bir sınavdı.
l OZAN ÖMER KADÜKER