Gündem Sınavlar iptal mi, ertelendi mi? Lise sınavları ne zaman, test mi, klasik mi olacak?

Sınavlar iptal mi, ertelendi mi? Lise sınavları ne zaman, test mi, klasik mi olacak?

08.03.2021 - 21:21 | Son Güncellenme:

Yüz yüze eğitimin tüm hızıyla devam ediyor. Milyonlarca öğrenci yüz yüze eğitimin detaylarını öğrenmek için son dakika gelişmeleri yakından takip ediyor. Normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte yüz yüze eğitim yeniden başladı. En çok merak edilen ise; 'sınavlar iptal mi, ertelendi mi?' sorusu oldu. Lise sınavlar ne zaman, test mi, klasik mi olacak? soruları oldu. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk sınavlara ilişkin açıklamada bulundu. İşte sınavlar hakkında öğrencilerin bilmesi gerekenler...

Sınavlar iptal mi, ertelendi mi Lise sınavları ne zaman, test mi, klasik mi olacak

2020-2021 Eğitim yılının 1. dönemi koronavirüs salgınından dolayı uzaktan eğitim olarak tamamlandı. Yurt genelinde vaka sayılarına göre riskli iller belirlendi ve okulların açılmasında sorun görünmeyen illerde eğitim yüz yüze başladı. Yüz yüze eğitime başlayan öğrenciler sınavlar ne zaman, sınavlar ertelenecek mi aramasına geçti. Lisede öğrencilerin bir kısmı sınavlarının bir bölümünü yüz yüze okullarda yapmıştı. Peki lise sınavları iptal oldu mu? İşte, Ziya Selçuk açıklaması...

Haberin Devamı

SINAVLAR NE ZAMAN, SINAVLAR ERTELECEK Mİ, İPTAL Mİ?

Ortaöğretim kurumlarında sorumluluk sınavları ile birinci döneme ilişkin yapılamayan sınavlar, eğitim kurumlarında yüz yüze olacak. Sınavların takvimi 8 Mart Pazartesi gününden itibaren üç haftayı geçmeyecek şekilde eğitim kurumu alan zümre başkanları kurulunca belirlenip planlanacak. Eğitim kurumu müdürlüklerince gerekli tedbirler alınarak sınavların uygulanması sağlanacak. Birinci döneme ilişkin iş ve işlemler 26 Mart Cuma gününe, sorumluluk sınavlarına ilişkin tüm iş ve işlemler ise 31 Mart Çarşamba gününe kadar e-Okul sistemine işlenerek tamamlanacak.

2020-2021 eğitim ve öğretim yılının birinci dönemine ilişkin sınavlarını tamamlamış olan okullar ikinci dönemin birinci sınavlarını 8-26 Mart 2021 tarihlerinde, birinci döneme ilişkin sınavları yapamamış olan okullar ikinci dönemin birinci sınavlarını 29 Mart-16 Nisan 2021 tarihleri arasında tamamlayacak.

Haberin Devamı

Ziya Selçuk'un 8 Mart günü canlı yayında yaptığı açıklamada, ''Gençler haklıdır. Biz gençler bir tepkide bulunduğunda onu suçlamak değil anlamakla meşgul insanlarız. Biz bağımsız araştırma grubuna yaptırdığımız çalışmada öğrencilerin %77'lerin bu sınavla ilgili bir iptal istemi yok. Ailelerin de öğretmenlerin de muhakkak sınava girmeliler görüşü var. Bizim lise öğrencilerimizin %40'ndan fazlası bu sınava 1. dönem girdi. Bizim bir denge tutturmamız gerekiyor. Ben yüz yüze olsaydı daha yüksek alırdım. Benim notum düşük oldu, haksızlık oldu gibi yaşadığımız problemler var. Şuanda ilkokullar devam ediyor mu ediyor. Eğer biz tamamen her şeyi durdurursak, EBA'da %90'nın üzerinde bir geri çekilme oluyor. Niye çalışayım noktasına geliyorlar. 9'da hiç ders görmeyen çocuk 10. sınıfta bir şey yapamaz.'' ifadelerine yer verdi.

SINAVLAR TEST Mİ, KLASİK Mİ OLACAK?

MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre bir sınıfta bir günde yapılacak yazılı ve uygulamalı sınavların sayısının ikiyi geçmemesi gerekiyor.

Ancak zorunlu hâllerde fazladan bir sınav daha yapılabiliyor. Okullarda yönetmelik çerçevesinde, salgın riski dikkate alınarak, seyreltilmiş sınıflarda sınavlar düzenleniyor.

Haberin Devamı

SINAV KONULARI NELER OLACAK?

Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ortaöğretim kurumlarında yüz yüze sınavlar bugün başladı. Kapsamı 1 Kasım 2020’ye kadar işlenen konularla sınırlı tutulacak yüz yüze sınavların, 2 haftayı geçmeyecek şekilde yapılması planlanıyor. İlk dönem derslerini kapsayan sınavlar sonucunda alınan notlar, birinci dönem için geçerli olacak.

Lise öğrencileri haftalardır online gördükleri derslerin sınavlarının yüz yüze yapılmasına tepki gösteriyor, sosyal medyadan düzenledikleri kampanyalarla, virüs kapma endişesi taşıdıklarını dile getirerek sınavların ertelenmesini istiyorlardı.

Ancak daha önce 1 Mart’ta başlaması planlanan sınavları 8 Mart’a erteleyen MEB, bu sefer ertelemeye gitmedi. Liselerde okuyan 5 milyon 630 bin 652 öğrenci bugünden itibaren okullarda yüz yüze sınav olacak.