Gündem Sinema Kanunu yürürlükte... Fragman temmuzda

Sinema Kanunu yürürlükte... Fragman temmuzda

31.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Film öncesi reklamın en fazla 10 dakika, fragman süresinin en fazla 5 dakika olduğu düzenleme ile promosyon uygulaması için salon işletmecileri, filmin yapımcısı ve varsa dağıtımcısı ile sözleşme zorunluğu için 1 Temmuz 2019’a kadar süre tanındı

Sinema Kanunu yürürlükte... Fragman temmuzda

Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırması ile Desteklenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylamasının ardından dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunla birlikte ilk uzun metrajlı kurmaca film yapım, uzun metrajlı sinema film yapım, ortak yapım, senaryo ve diyalog yazım, animasyon film yapım, kısa film yapım, belgesel film yapım, çekim sonrası, dağıtım ve tanıtım ile yerli film gösterim destek türlerinde yapılan başvuruları değerlendirmek ve desteklenecek olanları belirlemek üzere, sayısı dördü geçmemek üzere, “destekleme kurulları” oluşturulacak.Dizi film ile yabancı film yapım destek türlerinde yapılan başvuruları değerlendirmek ve desteklenecek olanları belirlemek üzere de Dizi ve Yabancı Filmleri Destekleme Komisyonu oluşturulacak. Kurullar ve komisyonlar, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde oluşturulacak. Ülke içinde üretilen veya ithal edilen sinema filmlerinin, ticari dolaşıma veya gösterime sunulmasından önce değerlendirilmesi ve sınıflandırılması yapılacak.

Haberin Devamı

60 gün süre verildi

Sinema salonu işletmecileri ile yapımcılarını, “Şeffalık” konusunda karşı karşıya getiren ve bilet satışının takibini şeffaflaştıran yazılım da yasalaştı. Buna göre Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yapacağı bir yazılımla bu sorun çözülecek. Sinema salonu işletmecileri, film gösterimleri ile ilgili bilgileri bakanlığa iletmek üzere bakanlıkça belirlenen donanım ve yazılımı işler halde bulundurmakla yükümlü hale geldi. Yapılan denetimlerde belirlenen eksiklerin giderilmesi için sinema salonu işletmecilerine 60 gün süre verildi.

Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırması ile Desteklenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’da yer alan, “Sinema filmi öncesinde gösterilen reklamların süresi en fazla on dakikadır.

Haberin Devamı

Fragman gösterim süresi en az üç, en fazla beş dakikadır. Kamu spotları ve sosyal sorumluluk projelerine ilişkin gösterimler belirtilen sürelere dahil edilmez. Sinema filmi gösterim arası on beş dakikayı aşamaz.

Ceza kesilecek

Sinema salonu işletmecileri, filmin yapımcısı ve varsa dağıtımcısı ile yapılacak sözleşme ile belirlenecek indirimli bilet fiyatlandırmaları hariç olmak üzere sinema biletini içeren abonelik, promosyon, kampanya ve toplu satış faaliyetleri gerçekleştiremez” maddeleri için ise 1 Temmuz 2019’a kadar süre tanındı. Bu maddeler, 1 Temmuz 2019 itibarıyla yürürlüğe girecek.

1 Temmuz 2019 itibarıyla, “Sinema salonu işletmecileri, filmin yapımcısı ve varsa dağıtımcısı ile yapılacak sözleşme ile belirlenecek indirimli bilet fiyatlandırmaları hariç olmak üzere sinema biletini içeren abonelik, promosyon, kampanya ve toplu satış faaliyetleri gerçekleştiremez” ilkesine aykırı hareket eden sinema salonu işletmecilerine, işletmenin sahibi olduğu salon başına 50 bin TL ceza kesilecek.

Sinema Kanunu yürürlükte... Fragman temmuzda

ANKARA Milliyet

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kültürü, sanatı olmayan bir milletin, istediği kadar altyapısı, istediği kadar hastanesi, okulu olsun. Bunların hiçbiri netice vermiyor, kültürde, sanatta çok ciddi bir konuma yükselmeniz gerekiyor” dedi.

Erdoğan’ın önceki gün sinema sektörü temsilcilerini Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki kabulüne ilişkin görüntüler paylaşıldı. Kabulde konuşan Erdoğan, sanatçı ve film yapımcılarını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ağırlamaktan büyük bir bahtiyarlık duyduğunu belirtti. Erdoğan, “Uzun ve titiz bir çalışmanın ürünü olan bu son değişiklik sinema sektörümüzü inşallah daha da büyüyüp serpileceği, günün ihtiyaç ve gereklerine uygun bir çerçeveye oturtmuştur. Oyuncularımız ve yapımcılarımız bundan sonda vakitlerini ve enerjilerini nitelikli projeler, kaliteli sinema filmleri üretmek için sarf edebileceklerdir” ifadelerini kullandı. Erdoğan, Sinema Kanunu’nu imzalayarak, yönetmen Yılmaz Erdoğan’a, “Yılmaz Bey imzayı attık” diye seslendi. Erdoğan, daha sonra şunları kaydetti: “Körfez bizim Türk dizilerine, filmlerine hasta. Ne zaman Körfez’e gitsem hepsi bakıyorum bizim dizileri anlatıyorlar. ‘İzliyoruz sürekli’ diyorlar. Bu önemli bir gelişme.”