Gündem Sıradaki kriz ‘Çoruh Vadisi’

Sıradaki kriz ‘Çoruh Vadisi’

26.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cerattepe’de halkın ve çevrecilerin büyük tepkisine neden olan madencilik izninin ardından, Artvin’de tartışmalı bir proje daha ortaya çıktı.

Sıradaki kriz  ‘Çoruh Vadisi’

Orman alanlarını da kapsaması planlanan Akdeniz Resources Madencilik’in Yusufeli’ndeki maden sondaj projesinde, “taşınması mümkün olmayan ağaçların” kesilmesi gündemde. Milliyet’in edindiği bilgiye göre, “Çoruh Vadisi Önemli Bitki Alanı”nı kapsayan proje, pek çok endemik bitki ve hayvanın yanı sıra bölgede yaşayan arıları da tehdit ediyor.
Akdeniz Resources Madencilik, Artvin’in Yusufeli ilçesinin Tekkale köyünde maden arama için başvuruda bulundu. Artvin Valiliği’nin projeyi kabul kararı sonrası ÇED süreci başladı. Edinilen bilgiye göre bir kısmı baraj rezervuar alanı içerisinde, bir kısmı, “çayır-mera” alanında görülen sondaj alanı için ÇED raporunda, “mescere haritasına göre ÇED alanlarının tamamı orman toprağı alanında kalmaktadır” denildi.
ÇED sürecinin tamamlanmasının ardından Orman Bölge Müdürlüğü’ne rehabilitasyon projesi sunulacağı ve izin alınacağı ifade edilen raporda, “Orman Genel Müdürlüğü görüşü doğrultusunda proje alanı içerisinde başka bir alana taşınması (ağaç kesimi yapılmadan) gereken ağaç türlerinin olması durumunda gerekli taşıma işlemleri gerçekleştirilecektir. Taşınmayanlar ise kesilecektir” denildi.
Artvin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün ruhsat sahasında gerçekleştirilecek faaliyet ile görüşünde ise proje kapsamındaki Çoruh Vadisi’nin pek çok endemik bitki ve hayvanın yaşadığı alan olduğuna dikkat çekildi. Bu endemik türlerin, tarımsal gen kaynaklarını oluşturduğunu belirten müdürlük, çalışma alanında tarımsal araştırma kuruluşlarının da görüşünün alınmasını istedi.
‘Önemli Bitki Alanı’
Artvin Orman Bölge Müdürlüğü’nün sakınca görmediği proje için, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü ise nihai görüşün Orman Genel Müdürlüğü tarafından verilmesi istendi.
ÇED raporunda projenin yapılacağı alandaki ağaç yapısı ile ilgili şu bilgiler verildi:
“Proje konusu Yusufeli ilçesi bölgesinde Çoruh Vadisi Önemli Bitki Alanı (ÖBA) yer almaktadır” denildi.