Gündem Sırrı’nın kariyerine cezaevi engeli

Sırrı’nın kariyerine cezaevi engeli

02.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Çocuk yaşta hapse giren M. Sırrı Aygün, cezaevinde lise ve üniversite eğitimlerini tamamladıktan sonra Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik (SMMM) Sınavı’nı kazandı. Cezaevinde bu sınavı kazanan ilk mahkûm olan Aygün’ün 3 yıllık SMMM stajını da yapması gerekiyor. Fakat konuyla ilgili bir örnek olmadığı için Aygün’ün talebi reddediliyor. Mahkûmun babası Suphi Aygün ise “Stajına müsaade edilmeyecekse neden sınava girmesine izin verildi?” diye yetkililere soruyor.

Sırrı’nın kariyerine cezaevi engeli

Oğlunun kendini geliştirmek için cezaevinde eğitimine devam ettiğini belirten Suphi Aygün, “Ceza evinde lise diplomasını aldı. Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü’nü onur belgesiyle bitirdi, işletme üzerine yüksek lisans yapmak için ALES’i kazandı. Adalet bölümünü bitirdi, kapalı cezaevinden Kütahya Açık Cezaevi’ne geçince Dumlupınar Üniversitesi Büro Yönetimi bölümünü okudu. Bu arada “Oysa Olgunlaşmamışım” isimli ilk kitabını yazdı. Bununla da kalmayıp SMMM 2016/2. dönem staj başlatma sınavına girerek, cezaevi tarihinde bu sınavı kazanan ilk mahkûm oldu” dedi.

Haberin Devamı

SMMM sınavına girerken Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği’nden görüş istendiğini belirten Aygün, “TÜRMOB, Ceza ve Tevkifevleri (CTE) Genel Müdürlüğü’nün olumlu görüş vermesi üzerine sınava girmesine onay verdi. Bu arada CTE Genel Müdürlüğü de Ankara’da sınava girmesine izin verdi. Ancak 3568 sayılı SMMM Kanunu’na göre sınavı tek başına kazanmak yetmiyor, 3 yıllık SMMM stajını bilfiil yapması gerekiyor. Fakat staj başlama izni Adalet Bakanlığı’nın herhangi bir genelge, tüzük, yönetmelik ve yönergesinde bu tür bir stajın yapılmasıyla ilgili yasal hüküm bulunmadığından ilgili mercilerce reddedilmektedir. Madem stajına müsaade edilmeyecekse neden sınava girmesine izin veriliyor?” diye konuştu.