Gündem Siviller görmesin diye kendilerini feda ettiler! 4 kahraman şehit

Siviller görmesin diye kendilerini feda ettiler! 4 kahraman şehit

12.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Samandıra’da bulunan 4. Kara Havacılık Alayı’na ait UH-1 tipi askeri helikopter, dün saat 18.51’de bilinmeyen bir nedenle Çekmeköy’de zorunlu inişe geçti. Pilot, bölgedeki vatandaşların zarar görmemesi için bir sitedeki boş parka yöneldi. Dengesini kaybeden helikopter, boş alana düştü

Siviller görmesin diye kendilerini feda ettiler 4 kahraman şehit

Samandıra’daki 4. Kara Havacılık Alayı’ndan 18.17’de ‘ilim02’ çağrı adıyla kalkış yapan UH-1 tipi askeri eğitim helikopteri, 34 dakika sonra saat 18.51’de bilinmeyen bir sebepten dolayı, Çekmeköy ilçesi Kirazlıdere mahallesinde bulunan Parkverde sitesinin park olarak kullandığı alana düştü. Kazada 4 asker şehit oldu. Helikopter askerlerin, sivillerin zarar görmemesi için kendilerini feda ederek sitenin bahçesine inmeye çalıştığı belirtildi.

Haberin Devamı

Yerlikaya’dan açıklama

Olay yerine gelen İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kazaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Yerlikaya, “Saat 18.51 itibarıyla 4. Kara Havacılık Alayı’na ait bir askeri helikopter bilinmeyen bir sebepten dolayı, Çekmeköy ilçemiz Kirazlıdere Mahallemiz, ardımızda site içerisinde maalesef düşmüştür. Olay yerine hemen 2 dakika içerisinde 112 itfaiyemiz gelmiştir. 4 askerimiz yaralı olarak Sancaktepe Eğitim Araştırma Hastanesi’ne ulaştırılmıştır. Maalesef 4 askerimiz şehit olmuştur. Silahlı Kuvvetlerimiz tahkikata başlamıştır. Tekrar hepimizin, bütün milletimizin, ordumuzun, silah arkadaşlarının başları sağolsun” dedi.

‘Kaza kırıma uğradı’

Helikopter kazasıyla ilgili Milli Savunma Bakanlığı’ndan (MSB) da açıklama geldi. Açıklamada, “İstanbul 4’üncü Kara Havacılık Alay Komutanlığına ait UH-1 tipi helikopterimiz, henüz bilinmeyen bir nedenle Çekmeköy’de kaza kırıma uğramıştır. Kazada 4 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuştur. Olayla ilgili inceleme başlatılmıştır. İnceleme için MSB Teftiş Kurulu Başkanlığı görevlendirilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

Siviller görmesin diye kendilerini feda ettiler 4 kahraman şehit

‘Güvenli iniş aradı’

Görgü tanığı Erdal Balcı, “Helikopter havadayken kuyruk kısmında bir duman yükseldiğini gördüm. Güvenli bir iniş yeri aradığını anladım. Düştüğü yerin çok yakınında geniş bir boş arazi de vardı. Kahramnan pilotlarımız sivillere zarar gelmesin diye buraya sevk etmek istediler ama başaramadılar. Daire çizerek havada kaldığını gördüm. Düşerken yandığı gördüm ve büyük bir gürültüyle düştü. Bildiğim tek şey insanlara zarar gelmesin diye boş bir yer aradı kahramanlarımız” ifadelerini kullandı.

Siviller görmesin diye kendilerini feda ettiler 4 kahraman şehit

96 kaza kırım kaydı

Vietnam savaşının simgelerinden olan UH-1’ler arama kurtarma, nakliye ve pilot eğitimi görevlerinde kullanılmak üzere tasarlandı. İlk uçuşunu 22 Ekim 1956’da yapan UH-1’lerin en son üretimi 1976 yılında yapıldı. ABD, UH-1 tipi helikopterleri 2004’den itibaren kullanmama kararı aldı. UH-1 ve AB-205 tipi helikopterlere ait toplam 96 adet kaza kırım kaydı bulunuyor. Türkiye’de yaşanan toplam 6 ayrı UH-1 tipi askeri helikopter kazalarında, şimdiye dek en az 22 asker şehit olurken,
9 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

‘Sizleri unutmayacağız’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Şehit olan kahraman askerlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine sabır diliyorum. Milletimizin başı sağolsun.

TBMM Başkanı Binali Yıldırım: Ordumuzun gözbebeği kahraman evlatlarımıza Allah’tan rahmet, kahramanlarımızın kederli ailelerine ve aziz milletimize sabır ve başsağlığı diliyorum.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Şehitlik mertebesine ulaşan ruhları şad olsun.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun: Şehit olan 4 askerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Şehitlerimizin bölgedeki vatandaşlarımızı korumak için son anda gösterdikleri kahramanlığı unutmayacağız.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: Kahraman şehitlerimize şahsım ve Milli Savunma Bakanlığı mensupları adına Allah’tan rahmet; kederli ailelerine ve asil milletimize başsağlığı ve sabır dilerim.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak: Şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine sabr-ı cemil niyaz ediyorum. Milletimizin başı sağolsun.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, acılı ailelerine sabır diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun.