Gündem Son dakika | Van'da 5.4 büyüklüğünde deprem! Vali Bilmez'den ilk açıklama...

Son dakika | Van'da 5.4 büyüklüğünde deprem! Vali Bilmez'den ilk açıklama...

25.06.2020 - 16:40 | Son Güncellenme:

Gelen son dakika haberine göre, saat 13.03 sıralarında merkez üssü Van olan 5.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, "Özalp, Saray ve Gürpınar'daki 15 mahallede orta ve ağır hasarlı evler var. 5 vatandaşımız hafif yaralı" dedi. Çaybağı köyü muhtara milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunurken, ufak çaplı yıkımların olduğunu dile getirdi.

Son dakika haberine göre AFAD tarafından yapılan açıklamada, depremin 6.96 km derinlikte meydana geldiği belirtildi. Yaşanan depremin ardından bölgede yaşanan birçok vatandaş Van'da meydana gelen depremin şiddetine ilişkin araştırmalara başladı.

Haberin Devamı

AFAD meydana gelen depremin büyüklüğünü 5.4 olarak açıklarken, Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü önce 5.1 olarak duyurdu, ardından 5.4 olarak revize etti. Kandilli depremin merkez üssünü Saray ilçesi olarak duyurdu.

Son dakika | Vanda 5.4 büyüklüğünde deprem Vali Bilmezden ilk açıklama...

VALİ BİLMEZ: HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, "Özalp, Saray ve Gürpınar'daki 15 mahallede orta ve ağır hasarlı evler var. 5 vatandaşımız hafif yaralı" dedi.

Son dakika | Vanda 5.4 büyüklüğünde deprem Vali Bilmezden ilk açıklama...

"KÖYDE UFAK ÇAPLI YIKIMLAR VAR"

Saray İlçesine bağlı Çaybağı köyü muhtarı Haci Tünal milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada ufak çaplı yıkımların olduğunu söyledi.

BAKAN SOYLU'DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. 

Son dakika | Vanda 5.4 büyüklüğünde deprem Vali Bilmezden ilk açıklama...

"Van’da 13.03’de meydana gelen 5.4 büyüklüğünde depremde Özalp merkezde yapılan ilk taramalarda hasar gözükmüyor. Köyler de taranıyor Şu ana kadar köylerden sadece bir evde kısmi yıkık ihbarı var. Gelişmeler Van Valiliği ve AFAD Başkanlığımızca kamuoyuna bildirilecektir. Geçmiş olsun."

Haberin Devamı

Son dakika | Vanda 5.4 büyüklüğünde deprem Vali Bilmezden ilk açıklama...

"EVLERE GİRMEYİN"

Van'dan  CNN TÜRK canlı yayına bağlanan Doç. Dr. Azad Sağlam, "Artçı sarsıntılar bitene kadar eve girmeyin." dedi.

'ARTÇILAR BİR HAFTA SÜREBİLİR'

Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “5’i geçen depremlerde Doğu Anadolu’da evler yıkılabiliyor. Bundan depremi sorumlu tutamayız. 5.4 büyüklüğünde depreminde bile bir sıkıntı yaşayabiliriz. Büyük Van depreminin doğusuna denk geliyor. Başkale fayınında da kuzeyine denk geliyor. Burada bir hareketlilik vardı zaten, artçıları izleyip yeni yorum yapabiliriz. Artçılar bir hafta sürebilir.” yorumunu yaptı.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, CNN TÜRK canlı yayınında şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bölge yakın zamanda İran'da benzer büyüklükteki depremde bir takım hasarlar ve can kayıpları yaşamıştır. 2011'de Van'da meydana gelen deprem, bu bölgedeki fayın üzerinde meydana geldi. Van'dan Özalp'e doğru giden ters fay niteliğinde faylar var. Kuzeyde 1976'da 7 büyüklüğünde Çaldıran depremini yaratan faylar var. Bu faylar Muradiye-Saray yönünde İran'a uzanan faylar.

5.4 düşük ama maalesef köylerde, mezralarda tam da fayın üzerine gelecek yerlerde, kerpiç, çamur harçlı yapılar var. Geleneksel köy tipi yapılar ve 5-6 şiddetli depremlerde yıkılıyor ve can kaybına yol açıyor. Bu tür yapılarda maalesef can kayıpları söz konusu olabiliyor.

Haberin Devamı

İran'daki fayın devamı diyebiliriz. Fay aynı fay olmayabiliriz. Daha önce meydana gelen deprem Başkale fayı dediğimiz, daha güneyde... "