Gündem Suğla kanalında toplu balık ölümleri

Suğla kanalında toplu balık ölümleri

15.06.2010 - 14:23 | Son Güncellenme:

Baraja dökülen kanalda yaşanan onlarca çeşit balığın toplu ölümü şaşırttı. Kriz masası harekete geçti...

Suğla kanalında toplu balık ölümleri

Konya’nın Yalıhüyük ilçesinde, Suğla Depolama Barajı’na dökülen drenaj kanalında toplu balık ölümleri görüldü.

Edinilen bilgiye göre, Konya’nın en verimli tarım arazilerinin sulaması için kurulan Suğla Depolama Barajı’na akan drenaj kanalının Yalıhüyük’teki Saray Çiftlik Geçidi bölümünde toplu balık ölümleri üzerine vatandaşlar durumu yetkililere bildirdi.

Suğla Kapalı Havzası’na dökülen kanaldaki binlerce ölü sazan, Çin çapağı, sıraz, akbalık, levrek ve yağ balığı geniş bir bölgede kıyılara vurdu.

Bölgede balıkçılık yaparak geçimini sağlayan Cengiz Kayaalp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl da bu bölgede toplu balık ölümlerinin olduğunu söyledi.

Durumu gerekli yerlere ilettiklerini bildiren Kayaalp, "Sudan numune alınarak gönderildi. Balık ölümlerinin nereden karıştığı bilinmeyen kanalizasyon veya atık sularından kaynaklanabileceğini düşünüyoruz. Yetkililerin bu konuya bir an önce çözüm getirmeleri istiyoruz" dedi.

Yalıhüyük Kaymakamı Muharrem Eligül ise olayı öğrenir öğrenmez kriz masası oluşturduklarını bildirdi. Eligül, "İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri sudan ve ölü balıklardan numune alarak İl Tarım Müdürlüğü İl Kontrol laboratuvarlarına gönderdiler. Kanalda gerekli emniyet tedbirlerini aldık" diye konuştu.