Gündem Sulukule’de ‘Arap Baharı’

Sulukule’de ‘Arap Baharı’

16.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Eskiden Romanların oturduğu Sulukule’nin yenilenen evlerinde şimdi Suriyeliler yaşıyor. Mahallede Arapça tabelalar dikkati çekiyor.

Sulukule’de ‘Arap Baharı’

Daha önce Romanların oturduğu İstanbul’un ünlü semti Sulukule’de artık Roman bir vatandaşa denk gelmek çok zor. Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan evlerin yerine yapılan konutlarla lüks bir mahalleye dönüşen Sulukule, artık Arapça tabelalı dükkanlarıyla dikkati çekiyor. Sulukule’den Kayabaşı ve Taşoluk’a giden Romanlar ise yine bölgeye dönmüşler ama eski alanlarına değil, Karagümrük ve çevresine yerleşmişler. Romanlar eski mahallelerinde yabancı olmalarını, artan kiralara ve işsizliğe bağlıyor.

Haberin Devamı

‘Kiralar çok arttı’

Kayabaşı’ndaki dairenin taksitlerini ödeyemediği için geri döndüğünü belirten Romanlardan Abdullah Yaramış, lüks konutların dışındaki alanda kahvehane işletiyor. “Sulukule yıkıldıktan sonra bize Arnavutköy’den yer verdiler ama iş sahalarımız burada olduğu için gittiğimiz yerde tutunamadık. Eskiden 200 ile 500 TL arasında olan kiralar, Suriyeliler geldikten sonra 1000 ile 2000 TL arasında değişiyor. Suriye’den gelenler 3-4 aile bir arada yaşadıkları için yüksek kiraları ödeyebiliyorlar” diyor. Gençler de Roman oldukları için kimsenin iş vermediğini söylüyorlar. Suriyelilerin daha ucuza çalışmaları nedeniyle işsizliğin arttığını belirten gençler iş istiyor.

Sulukule’de ‘Arap Baharı’

‘Burası bize ait değil’

Haberin Devamı

Sulukule’nin yeni sakinlerinden Usame Almeree ise Suriye’deki savaştan kaçarak Sulukule’ye yerleşmiş. “Burası bize ait değil, savaş bitince geri dönmek istiyoruz” diyor.

‘Granada örnek alınmalıydı’

Avrupa Roman Hakları Merkezi Türkiye Gözlemcisi Hacer Foggo da, yıkılmadan önce Sulukule’de 5 bine yakın Roman’ın yaşadığını belirterek şunları söyledi: “Uyuşturucuyu bitirmek için kentsel dönüşüm yapıldığı söylendi ama öncelikle sosyal dönüşüm gerçekleşmeliydi. Dönüşümden sonra Sulukule’de yaşayanlar Kayabaşı ve Taşoluk’a yerleştirildiler ama orada aidatlarını, doğal gazlarını ödeyemeyip haklarını devrederek geri dönmek zorunda kaldılar. Dönenler Sulukule’nin çevresine ve Karagümrük’e yerleşti. Oysa İspanya Granada’da yapılan dönüşüm örnek alınmalıydı. Oradaki yetkililer, bölgenin dokusunu bozmadan dönüşüm yaptı. Granada böylece turizm bölgesi ilan edildi.”