Gündem Suriye ile diyalog ABD’yi rahatsız etti

Suriye ile diyalog ABD’yi rahatsız etti

13.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

TSK’nın Suriye’ye olası harekâtını önlemek için terör örgütü YPG ile Şam arasındaki görüşmelerden rahatsız olan ABD yönetimi sorunun çözümünde muhatabın ABD ve Rusya olduğuna dikkat çekerek Kürtleri uyardı...

Suriye ile diyalog  ABD’yi rahatsız etti

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Fırat’ın doğusu ile batısına yönelik olası harekâtını önlemeye yönelik terör örgütü DSG/YPG ile Şam rejimi arasında yapılan görüşmeler ABD’yi rahatsız etti. ABD yönetimi, sorunun çözümünde muhatabın ABD ve Rusya olduğunu belirterek DSG’yi uyardı. Moskova aracılığıyla masaya oturan Şam rejimi ile terör örgütü arasında, görüş ayrılığının ortadan kaldırılmasına yönelik müzakerelerin devam etmesine karşın henüz bir sonuca ulaşılamadığı bildirildi. Görüşmeleri terör örgütü adına yürüten “Demokratik Suriye Meclisi” “özerk yönetim” konusundaki ısrarını sürdürüyor. Çekilme kararına rağmen hâlâ bölgede aktif olarak faaliyet gösteren ABD yönetimi de Şam rejimi ile görüşmelerin olumlu sonuçlanmasını engellemek için harekete geçti. Anlaşma sağlanması halinde rejim ordusunun tüm sınır bölgeleri ile Fırat’ın doğusunu kontrol altına alacak olmasına yönelik rahatsızlığını terör örgütüne aktaran ABD yönetimi, Şam’la görüşmelerin engellenmesine yönelik tutumunu sertleştireceği mesajı verdi.

Haberin Devamı

Menbiç’te devriye

Öte yandan, ABD’nin Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, DSG/YPG’nin güvenliğinin sağlanması konusunu Rusya’yla görüşebileceklerini açıkladı. ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) bir yetkili ise, Suriye’den çekilmenin başladığına yönelik haberleri yalanladı. Yapılan açıklamada, çekilme değil, askeri teçhizat yer değişikliğinin söz konusu olduğu belirtildi. ABD ve koalisyon güçlerinin Menbiç ve çevresinde güvenlik amaçlı devriyesi devam ederken Rus askeri polis güçlerinin de kentin dışında kontrol ettiği El Bab sınırında yer alan Erima bölgesinde devriye attığı bildiriliyor. TSK’nın Menbiç’e olası harekâtına yönelik sınırda bekleyiş sürerken kent merkezinde şiddetli bir patlama sesi duyuldu. Menbiç’in güneyindeki yol üzerinde bir aracın yola döşenen mayına basması sonucu patlama meydana geldiği ve iki kişinin öldüğü belirtildi.

Haberin Devamı

Komando sevkiyatı

Türkiye genelinde farklı birliklerden gönderilen komandolar ile üzerinde paletli zırhlı personel taşıyıcıların olduğu askeri tır’lar da güvenlik önlemleri altında Hatay’ın Altınözü ilçesine ulaştı. Burada tır’lardan indirilen askeri araçlar, İdlib sınırındaki birliklere doğru hareket etti.