Gündem Suriyeli Türkmenlere yardım siyasetin zıtlarını buluşturdu

Suriyeli Türkmenlere yardım siyasetin zıtlarını buluşturdu

02.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kumkapı Parkı’ndaki Suriyeli Türkmenleri Pir Sultan Abdal Derneği’ne taşıyan aracı Halkların Demokratik Kongresi tahsis ederken MHP’li yöneticiler yemek dağıttı

Suriyeli Türkmenlere yardım  siyasetin zıtlarını buluşturdu

Suriye’deki iç savaştan kaçan Alevi Türkmenler, günlerdir yaşam mücadelesi verdikleri Kumkapı Parkı’ndan tahliye edilerek Gaziosmanpaşa’daki Pir Sultan Abdal Derneği’ne ait cemevine yerleştirilirken, Türkmenlere yardım eli uzatmak için seferber olanlar arasında siyasi yelpazenin iki uç tarafı da vardı.
Alevi derneklerinin yanı sıra Halkların Demokratik Kongresi(HDK) ve MHP Fatih İlçe Başkanlığı da sokakta kalan Türkmenler için önceki gün Kumkapı’daydı. HDK Türkmenlerin taşınması için otobüs tahsis ederken, MHP’li yöneticiler de yemek dağıtımını organize etti.
Cemevine yerleştirilen Suriyelileri İstanbul Valiliği de Florya’daki misafirhaneye yerleştirmek istedi. Ancak mülteciler bu teklifi kabul etmedi. Parklarda yaşadıkları günlerde bile Alevi olduklarını gizlediklerini anlatan mülteciler, kendilerine ev tahsis edilene kadar cemevinde kalmak istiyorlar.

‘Kocam alnından vuruldu’
Halep’teki evleri yerle bir olan ve çatışmada eşini kaybeden Ceylan isimli kadın, kucağında bebeği ve iki çocuğuyla birlikte soluğu İstanbul’da alan Suriyelilerden. Ceylan, “Muhalifler her şeyimizi yakıp yıktı. Kocam iki hafta önce alnından vuruldu. Onu öylece bırakıp geldim. Nasıl yaşayacağım bilmiyorum” diyor. Bir diğer Suriyeli kadın Meryem de, Alevi oldukları için Esad yanlısı diye yaftalandıklarını ve evlerinin yağmalandığını söylüyor: “Eve girdiklerinde Hacıbektaş-ı Veli’nin resimlerini görüp evimizi yerle bir ettiler. Canımızı zor kurtardık.”
Eşi ve 5 çocuğuyla cemevine yerleştirilen Hasan isimli Türkmen de, “Bizi kampa koymasınlar. Ben ne iş olsa yaparım” diyor.
Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir de, “Tek amacımız zor durumdaki bu aileleri en iyi şekilde misafir etmek. Mezhepçilik yapmayız. Onların can güvenliğini sağlamak zorundayız” dedi.

Haberin Devamı

Suriyeli Türkmenlere yardım  siyasetin zıtlarını buluşturdu

Ülkelerindeki iç savaştan en çok zarar gören çocuklar olup bitenlerden habersizce kendi aralarında oynuyor.