Gündem Tarihi tahribat

Tarihi tahribat

22.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

İstanbul’un göz bebeği olması gerekirken, savaştan çıkmış bir bölgeyi andıran Süleymaniye’deki tarihi eserler can çekişiyor. Süleymaniye Camii’nin uzantıları da harabeye dönmüş!

Tarihi tahribat

İstanbul’un kalbi sayılabilecek tarihi Süleymaniye semti, son yıllarda göçmenlerin ilk durağı haline gelirken bakımsızlığın içine düştü. Mimar Sinan’ın “Kalfalık eserim” dediği Süleymaniye Camii’ne bitişik dükkanların ardından, Osmanlı’da imarethane olarak kullanılan bölümde de ciddi hasarlar oluşmuş. Geçtiğimiz mart ayında tamamlanması gereken restorasyon projesi ise henüz hayata geçirilebilmiş değil. 

Haberin Devamı

Tarihi tahribat

 ‘Acilen kurtarılsın’

Süleymaniye’de tarihi ibadethaneyi çevreleyen dükkanlar ile Haliç’e bakan kısımdaki imarethane bölümlerinde karşılaştığımız manzara vahametin boyutunu gözler önüne seriyor. İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü uhdesindeki restorasyon projesinin künyesinde yüklenici firma olarak HB Restorasyon’un adı yer alırken, 10 Mart’ta bitmesi gereken 3 milyon 471 bin liralık projede henüz aşama kaydedilmediği görülüyor. Firma yetkilileri, restorasyonda gecikme olmadığını öne sürerken, duyarlı vatandaşlar, tarihi yapının bir önce kurtarılması gerektiğini dile getirdi.

Evsizlerin mekanı oldu

Süleymaniye Camii’nin uzantılarında pencereler kırık, duvarlar ise sprey boyayla tahrip edilmiş. Tarihi yapının iç kısımlarına geçişi sağlayan bölümleri metal plakalarla gelişigüzel kapatılmış. Açık kalan pencere bölümlerinden içeriye baktığımızda karşılaştığımız manzara, Mimar Sinan’ın kemiklerini sızlatacak türden. Evsizlerin mekanı haline gelen bölümler çöplüğe dönerken, etrafa yayılan pis koku ise hoyratlığı tarif etmeye yetiyor. 

Haberin Devamı

Tarihi tahribat