Gündem Tatavla’nın tarihine yolculuk

Tatavla’nın tarihine yolculuk

21.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Kurtuluş Eski Rum İlkokulu, Kani Kaya küratörlüğünde Adnan Çoker, Devrim Erbil, Ergin İnan, Zahit Büyükişliyen, ve Tülin Onat’ın aralarında olduğu isimlerin eserleriyle katıldığı tarihi bir sergiye ev sahipliği yapıyor...

Tatavla’nın  tarihine yolculuk

İstanbul’un tarihi semtlerinden biri olan eski adıyla Tatavla, 80 sonrası ismiyle Kurtuluş’taki Eski Rum İlkokulu, yeni bir sergiye ev sahipliği yapıyor. 27 Ocak’a kadar ziyaret edilebilecek “Tatavla Son Durak” başlıklı sergi, bugün Kurtuluş olarak bilinen ‘Tatavla’ semtinin tarihine ve kültürlerarası iletişime vurgu yapmayı amaçlıyor.

Haberin Devamı

“Tatavla Son Durak” sergisi bu tarihi bölgede yer alan, 1886 yılında inşa edilmiş, günümüzde Aya Dimitri Kilisesi’ne bağlı bulunan Kurtuluş Eski Rum İlkokulu’nun üç katına yayılıyor. Üst katta Adnan Çoker, Devrim Erbil, Ergin İnan, Dinçer Erimez, Süleyman Saim Tekcan, Zahit Büyükişliyen, Özdemir Altan, Sadık Altınok,  Mehmet Mahir, Aydın Ayan, Tülin Onat ve Seyyit Bozdoğan’ın eserleri sergilenirken orta katta yeni nesil ressamların eserleri ziyaretçiyle buluşuyor. Giriş katta ise heykeller ve seçilmiş çalışmalar yer alıyor.

Tatavla’nın  tarihine yolculuk

İstanbul’un kültürü

Osmanlı İstanbul’unun en kendine has semtlerinden biri olan ve at ahırlarının Rumca ismi olan ‘Tatavla’dan ismini alan bu bölgenin tarihi ise Kanuni’ye uzanıyor. Kanuni Sultan Süleyman zamanında Barbaros Hayretin Paşa tarafından gemi yapımı için Ege adalarından Haliç’teki tersaneye getirilen 20 bin Rum’un bu bölgeye yerleştirilmesi ile yapısı şekillenen bu semt, mahalle kültürünün hâlâ korunduğu nadir noktalarından biri. İstanbul kültürünün zenginliğine önemli katkıları olan bölge, son dönemde eski zenginliğini kaybetse de “Tatavla Son Durak” sergisi, sanatın gücüyle bu zenginliği hatırlatmayı, sanatın renkli dünyası ile bu bölgenin renkli kültürüne ışık tutmayı amaçlıyor. Sergide 60’tan fazla eser sanatseverlerle buluşuyor.