Gündem ‘Teknolojide önleri açılmalı’

‘Teknolojide önleri açılmalı’

11.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünya Kız Çocukları Günü’nün bu yılki teması kız çocuklarının teknolojiye erişimi. BM Kadın Birimi Ülke Direktörü Asya Varbanova, 32 milyon kız çocuğunun hâlâ okula gidemediğini belirterek, onların geride bırakılmaması, teknolojide de önlerinin açılmasını istedi

‘Teknolojide önleri açılmalı’

Meltem Günay - Dünya Kız Çocukları Günü, Birleşmiş Milletler tarafından 2012’den beri kız çocuklarının cinsiyetlerinden ötürü maruz kaldığı eşitsizlik konusunda farkındalığın artırılması amacıyla tüm dünyada kutlanıyor. Bu yılki tema ise kız çocuklarının dijital teknolojilere erişimi ve tam olarak faydalanmalarının sağlanması. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Ülke Direktörü Asya Varbanova, Milliyet’e yaptığı açıklamada, bu yılki Dünya Kız Çocukları Günü’nü anarken, küresel değişimin ön saflarında yer alan dünyadaki ve Türkiye’deki kız çocuklarının muazzam katkısını ve değerini bir kez daha kabul edilmesi gerektiğini söyledi. “Kız çocukları, günümüzün karmaşık zorluklarını görmek, bunları çözmek için yepyeni bir bakış açısı sağlıyor” diyen Varbanova, şunları dedi:

Haberin Devamı

‘Geride bırakılmamalılar’

“Her kız çocuğunun dijital teknolojilere erişime ve daha eşit, sürdürülebilir ve teknoloji odaklı bir geleceği şekillendirmede rol oynamaya hakkı vardır. Kız çocuklarının bu teknolojilere erişimi, bu teknolojilerden tam anlamıyla faydalanabilmeleri ve bu teknolojiler üzerindeki tam kontrolü, geride bırakılmamalarında önemli rol oynuyor. Kadınlar ve kız çocuklarının dijital teknoloji ve fırsatlara eşit erişimini sağlamak için gençlerin, sivil toplumun, hükümetlerin ve özel sektörün de dahil olduğu çok paydaşlı ve kapsayıcı çözümlere ihtiyacımız var. Böylece yenilikçi teknolojilerin tasarlanmasında kadınlar ve kız çocuklarının liderliğinin önünü açabiliriz. BM Kadın Birimi olarak bu amaç ve toplumsal cinsiyet eşitliğini yaşamın her alanında gerçeğe dönüştürme vizyonu doğrultusunda tüm ortaklarımızla el ele çalışmaya devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

Asya Varbanova, kadın ve kız çocuklarının güçlenmesi için en önemli yol haritası olma özelliğini koruyan Pekin Deklarasyonu ve Pekin Eylem Planı’nın, kız çocuklarının erkek çocuklarıyla eşit insan hakları ve özgürlüklere sahip olduğu bir dünya yaratmayı hedeflediğinin altını bir kez daha çizdi. Varbanova bu politikaları, eğitimde ayrımcılığın önüne geçilmesi, kız çocuklarının kapasitesinin geliştirilmesi ve şiddetin sonlandırılması, sosyal, ekonomik ve politik olarak hayatın her alanına katılımının sağlanması olarak sıraladı. Varbanova, şu verileri paylaştı:

“İlkokul çağındaki 32 milyon kız çocuğu hâlâ okula gidemiyor. Geride bıraktığımız yıllarda her 4 kız çocuğundan biri çocuk yaşta evlendirilirken bugün bu oran her 5 kız çocuğundan biri. Dünyada hâlâ 650 milyon kadın 18 yaşına ulaşmadan evlendirilmiş durumda. Dünya genelinde parlamentoların 4’te 3’ü erkekler oluştururken 193 devlet ya da hükümet liderinin sadece 22’si kadın. Eşit işe eşit ücret ise ancak 118 sene sonra elde edilebilecek.”

‘Teknolojide önleri açılmalı’

Taliban yönetimi altındaki Afganistan’da kız çocuklarının okula gidişi büyük oranda sınırlandırılmış durumda. Ülkede 6. sınıfa kadar kız çocukları erkeklerden ayrı sınıflarda okula gidebilirken daha büyük kız çocuklarının okula gitmelerine izin verilmiyor. Fotoğrafta kadın hakları ve kız çocukları için eşit eğitim isteyen kadınların protesto gösterisi sırasında Afgan kız çocuğu balonla oynuyor.

Haberin Devamı

Eşitsizlik sürüyor

11 Ekim, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2012’de Dünya Kız Çocukları Günü olarak ilan edildi. Kız çocuklarının haklarına ve dünya çapında karşılaştıkları zorluklara dikkat çekilirken, dünya genelinde sarf edilen çabalar sayesinde kız çocuklarının ve kadınların haklarını koruma ve destekleme konusunda pek çok ilerleme kaydedildi. Artık daha az sayıda kız çocuğu evliliğe zorlanırken daha çok kadın liderlik koltuklarına oturdu. Ancak kız çocuklarının ve kadınların haklarından tam manasıyla yararlanmasının önünde sosyal, ekonomik ve yasal engeller var olmaya devam ediyor. Kovid-19 salgını, insani ve çevresel krizler ve dijital teknolojilerde yaşanan değişimler gibi küresel çaplı sorunlar bağlamında halen ele alınması ve çözülmesi gereken çok sayıda eşitsizlik bulunuyor. Ergenlik çağındaki kız çocuklarının şiddetten korunması, onları hayata ve çalışmaya hazırlayacak beceriler edinmeleri, ihtiyaçlarını karşılayacak hizmetlerden yararlanmaları, kendi hayatlarını ve dünyamızı değiştirmek için karar alma özerkliğine sahip olmaları için çabalar sürdürülmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

Kız çocukları için destek çağrısı

Koruncuk Vakfı, kız çocuklarının eğitimi için #BirGünDeğilHerGün” sloganıyla eğitime erişimlerinin önemine dikkat çekiyor. Kız çocuklarının toplumda fark yaratmaları için onların nitelikli ve kesintisiz eğitim almaları gerektiğini belirten Koruncuk Vakfı Genel Müdürü Oya Aydınlık, bu konuda atılması gereken adımlarla ilgili şunları söyledi:

“Çocuklarımızın eğitime erişimleri önündeki engelleri kaldırmak için ne yapmamız gerektiğini konuşmamız lazım. Potansiyellerini gerçekleştirmeleri, donanımlı ve güçlü bireyler olarak yarınlara hazırlanmaları için onları bir gün değil her gün desteklememiz gerekiyor. Bu amaçla, herkesi kız çocuklarımızın eğitime erişimleri için destek olmaya çağırıyorum.” l EĞİTİM SERVİSİ