Gündem Telekulakçılar da dinleme mağduru!

Telekulakçılar da dinleme mağduru!

14.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara Emniyet KOM birimlerinin telefon dinleme işlemlerini yürüten teknik büro amirliğinin “dinleme odası” olarak nitelendirilen bölümünde de böcek bulundu. Cihazı yerleştiren aranıyor.

Telekulakçılar da dinleme mağduru

Yasadışı telefon dinlemelerinin gündeme gelmesinin ardından Emniyet birimlerinde başlatılan incelemeler kapsamında önemli bilgiler gün ışığına çıkmaya devam ediyor. Ankara Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü birimlerinin telefon dinleme işlemlerinin yapıldığı “teknik takip odası”nda, “böcek” olarak tabir edilen dinleme cihazı bulunduğu ortaya çıktı. “Kozmik oda” olarak nitelendirilen bölüme ortam dinlemesi yapılması amacıyla yerleştirilen cihazın, buradaki konuşmaları başka bir noktaya aktardığı tespit edildi.

Milliyet’in aldığı bilgilere göre, Türkiye’yi sarsan 17 ve 25 Aralık operasyonları sonrasında emniyet teşkilatında başlatılan denetleme ve soruşturma çalışmaları tüm hızıyla sürerken, çarpıcı bir bilgiye daha ulaşıldı.
Operasyonlar sonrasında İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi’ndeki birimlerde detaylı denetleme yapıldı. Dairenin faaliyetlerinin yürütüldüğü İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere büyük kentlerdeki uzantısı olan şubelelerde de denetleme gerçekleştirdi. Bu denetlemelerin Ankara ayağında ilginç bir gelişme yaşandı. Müfettişlerin talimatıyla Ankara Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi birimlerinde detaylı denetlemeler yürüten ekipler, birimlerdeki odalarda da kapsamlı aramalar yaptı.

‘Görevliler girebiliyor’
Bu aramalar kapsamında KOM birimlerinin telefon dinleme ve teknik takip işlemlerini yaptıkları “teknik dinleme odası”nda “böcek” olarak tabir edilen dinleme cihazı bulundu. Cihazın yerleştirildiği bu odaya, yalnızca görevli personel girebildiği ve önemli soruşturmalarda teknik dinleme-takip yapıldığı için “kozmik oda” olarak nitelendiriliyor. Şubenin içerisindeki odada bulunan cihaz hemen uzman ekiplerce incelemeye alındı. Yapılan incelemelerde cihazın ortam dinlemesi yapılmasında kullanıldığı anlaşıldı. Cihazın, burada yapılan konuşmaları ve dinlemelere ilişkin sesleri, başka bir noktaya aktardığı tespit edildi.

Telekulak araştırılıyor
İçinde bulunan elektronik devrelerin yanmış olması nedeniyle kullanılamaz hale gelen cihazın, kim tarafından ne zaman odaya yerleştirildiği, cihazın burada olduğu süreçte hangi hangi soruşturmalar sırasında kullanıldığı belirlenmeye çalışılıyor. Ayrıca, cihazın odadaki konuşma ve sesleri ilettiği noktanın da tespit edilmesi için çalışmalar sürdürülüyor.