Gündem Titanik’i yaşadık

Titanik’i yaşadık

30.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yunanistan’dan İtalya’ya giderken yanan feribottaki Türk tur rehberi ölen veya yaralanan Türk olmadığını söylerken, Türk yolcular “Yunan ve İtalyan kurtarma ekipleri önce kendi vatandaşlarına yardım etti” dedi.

Titanik’i yaşadık

Yılbaşı tatili için Yunanistan’dan İtalya’ya giden ve içerisinde 53 Türk yolcunun olduğu açıklanan Norman Atlantic gemisinde ölen veya yaralanan Türk yolcu olmadığı öğrenildi. Gemide bulunan Kappatur firmasının rehberi Cem Önder, dün öğle saatlerinde şirket merkezini arayarak yangının söndürüldüğünü, Norman Atlantic feribotunun halatlara bağlanarak İtalya kıyılarına doğru çekildiği bilgisini verdi. Önder, ayrıca yangın çıkan gemideki Türkler’den ölen veya yaralanan olmadığını, birçok yolcunun tahliye edildiği, gemide kalan yerli-yabancı 150 yolcunun sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti.
Yanan gemiden kurtarılan Saadet Bayhan ise kurtarma çalışmalarını skandal olarak değerlendirerek, Milliyet’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bizi helikopterlerle Adriyatik’te bekleyen başka bir gemiye aldılar. Herkes üst üsteydi. Denize atlayanlar, ölenler oldu. Büyük bir panik yaşadık. Gemi mürettebatı can yeleği bile vermedi.
Herkese yetecek kadar filika yoktu. Tatil için bindiğimiz gemide adeta Titanik’i yaşadık. Titanik battı, bizim gemi batmaktan kurtuldu! Yunan ve İtalyan kurtarma ekipleri önce kendi vatandaşlarına yardım eli uzattı. Asker olan gençleri kadın ve çocuklardan önce helikoptere aldılar. Şu an Arnavutluk açıklarında bizi naklettikleri başka bir geminin içinde bekliyoruz. Ancak eşlerini bulamayan insanlar var. Korkumuz denize atlayan veya kaybolan insanların içerisinde Türk vatandaşların olması. Eşleriyle iletişim kuramayan insanlar endişeliler. Hepimizin dileği bu kabusun bir an önce sona ermesi.”
‘Can yeleği dağıtılmadı’
Saadet Bayhan’la birlikte kurtarılarak aynı gemiye nakledilen otobüs şofürü Sabahattin Tosun ise yaşadıkları korkunç saatleri şöyle anlattı:
“Gece saat 03.00’te yangın başladı. Odamdaydım. Gemi personelinden yangın uyarısı yapan olmadı. Geminin yangın sirenleri de çalmadı. İnsanlar bağrışlar içerisinde sağa sola kaçışıyordu. Etrafı duman kokusu kaplamıştı. Saatler ilerledikçe geminin her yerine dolmaya başladı. Müretebbat can yeleği dağıtmadı. Güverteye çıktığımızda yangın ve dumandan korkup denize atlayan insanlar oldu. Bizi helikopterle aldıktan sonra başka bir gemiye naklettiler. Bulunduğumuz gemide 7-8 Türk var. Eşleriyle halen iletişim kuramayan insanlar olduğunu duyduk. Kim nerede belli değil. Yanan geminin yakınlarındaki başka bir gemide bekletiliyoruz. Ne zaman karaya çıkacağımızı bile bilmiyoruz. Feribotta İstanbul ve İzmir kafilesini İtalya’da taşımak için 2 otobüs bulunuyordu. Bu otobüslerde 35 ve 30 kişilik kafile olduğunu biliyorum. Türk turistler 8 günlük İtalya tatili için feribottaydı. Umarım hayatını kaybeden kimse olmamıştır.”
Gemi İtalya’ya çekiliyor
Kappatur yetkilisi Osman Ayşe, “Dört yolcumuz İtalya’nın Brindissi limanına çıkarılmış. Gemideki Türk yolcuların telefon bataryaları bittiği için irtibat kuramıyoruz. 2 Türk rehberin Bari’ye götürüldüğü yönünde duyumlar aldık. Yunanistan’a götürülen yolcular da olmuş. Kurtarılan Türk yolcuların herhangi bir sağlık sorunu yokmuş. Gemide bulunan tur rehberimiz telefonunu zaman zaman açarak bize bilgi veriyor. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri gemideki Türk yolcu sayısını 53 olarak açıkladı. Ancak bizim acentemiz kanalıyla gemide yolculuk edenlerin sayısı 33 kişi. Diğer Türkler’in kim olduğunu bilmiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Isınmak için yangına yaklaştılar’

Müşahede altındaki Türk yolculardan Aylin Akamaç, yaşananları skandal olarak değerlendirirken, “Yangının farkına yolcular vardı. İlk çıkanlar filikalara binerken, bizleri yerlere oturttular. Yangını söndürmek için sıktıkları sularla ıslandık. Soğuktan donma tehlikesi geçirdik. Yunan ve İtalyan kurtarma ekiplerinin önce kendi vatandaşlarını kurtardı. Gün boyunca dalga olmamasına rağmen bizi öylece beklettiler. İnsanlar ısınmak için ateşe yaklaşmak zorunda kaldı. Saatlerce dışarıda bekletildik. Eşim feribotta ve çok endişeleniyorum” ifadelerini kullandı.

Kappatur firmasının isim listesi

Adnan Uslupat, Berrin Uslupat, Halil İbrahım Ünal, Türkan Ünal, Necla Erkul, Halil Erkul, Seyhan Kılıç, Fatma Ahter Kılıç, Barbaros Akamaç, Aylin Akamaç, Tuna Saygılı, Makbule Saygılı, Süleyman Zafer Yel, Mustafa Kemal Bilginer, Ülkü Tiryakioğlu, Kansu Tiryakioğlu, Hakan Akkaya, Havise Savaş, Müveddet Nılay Demirmen, Mustafa Önder Demirmen, Oya Zorlu, Tim George, Saadet Bayhan, Nazmi Baskın, Nesrin Baskın, Ahmet Eğilmez, Hatice Gaye Eğilmez, İbrahim Demir İşçil, Emre Kuşburnu, Sait Emre Birinci, Cem Önder, Süleyman Şimşek, Nuri Süzgen.

Haberin Devamı

‘Erkekler filika için kadın ve çocuklara vuruyordu’

Feribottan sağ kurtulan yolcular basına yaptıkları açıklamalarda ürkütücü ifadeler kullandı. Yolcular, “Erkekler, filika ve ya helikopter için kadın ve çocuklara vuruyorlardı”, “Özellikle, filikalara binerken hiçbir yetkili ve düzen olmadığından kavgalar oldu”, “Yardım helikopterlerine çıkmak için herkes birbirinin üzerine basıyordu” şeklinde konuşurken, feribottaki personellerin hiçbir şekilde acil duruma hazır olmamasından ve yardımın çok geç ulaşmasından yakındı. (AA)