Gündem Toplumun %72’si en az 2 doz oldu

Toplumun %72’si en az 2 doz oldu

11.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

IPSOS Milliyet okurları için derledi

Toplumun %72’si en az 2 doz oldu

Aşı olanların yarısına yakını 45 yaş üzeri

Haberin Devamı

Aşılama arzulanan hızda ilerlemiyor. Aslında benzer bir durum pek çok ülkede yaşanıyor. Otoriteler bir yandan aşı konusundaki tereddütleri gidermeye, vatandaşların gönüllü olarak aşı olmasını sağlamaya çalışırken, diğer yandan kamusal alanda aşının zorunlu olduğu uygulamalar yayılıyor. 

Tüm bunlara rağmen aşıya endişe ile yaklaşan veya aşıya karşı olan bir kitle varlığını sürdürüyor. Peki aşı olmamış kitleyi demografik açıdan aşı olanlar ile karşılaştırdığımızda nasıl benzerlikler veya farklar görüyoruz?

Öncelikle şunu belirterek başlamak lazım, aşı olanlar ile henüz aşı olmayanlar arasında profil olarak muazzam farklar yok. Mesela kadın-erkek dağılımı, çocuk sahiplik oranları çok yakın. Salgının başlangıcında kadınların endişe oranı çok daha yüksekti ancak aşı söz konusu olduğunda bir fark oluşmamış görünüyor. Yine okulların açılması döneminde ebeveynlerin de aşı olması tartışması vardı ancak çocuk sahibi olanlar arasında aşı olma oranı daha yüksek değil.

Haberin Devamı

Eğitim seviyeleri de benzer, her iki grupta da yaklaşık beşte bir oranında yüksek eğitimli bir kesim var. İki grup arasında sadece yaş dağılımı açısından farklar var ama bu biraz da aşılama takviminden kaynaklı diye düşünüyorum. Aşı olanların yarısına yakınının 45 yaş üzeri vatandaşlardan oluşması şaşırtıcı değil.

Aşı olan ve olmayan kitle arasında profil olarak önemli bir fark olmaması önemli bir tespit. Aşı kavramına kökten karşı olanları bir yana bırakırsak, aşıların koruyuculuk süreleri ve doz sayıları ile ilgili tam bir netlik oluşmaması, bir çok ülkede kalıcı onayların verilmemiş olması bir kesimin zihninde büyük soru işaretleri uyandırıyor. Bu soru işaretlerini ortadan kaldırmak da bilim insanlarına ve otoritelere düşüyor. Sadece çağrı yaparak veya mecbur kılarak hedefe tam olarak ulaşmak zor olacak. 

Toplumun %85’i en az bir doz aşısını olmuş

Soru: Koronavirüs için aşı yaptırdınız mı?

Ekim ayının ilk haftasına gelindiğinde toplumun %85’i ilk doz aşısını olmuş durumda. En az 2 doz aşısını olmuş oranların oranı %72. Aşı olmamış bireylerin oranı ise %15.

Haberin Devamı

Toplumun %72’si en az 2 doz oldu

Aşı olan ve olmayan kitlenin cinsiyet dağılımları oldukça benzer

Aşı olanlar nezdinde kadın ve erkeklerin oranı %50 -%50. Olmayanlar nezdinde de ise kadınların oranı %53 ve erkeklerin oranı %47 ile aşı olmayan kitlenin cinsiyet dağılımı ile oldukça yakın.

Toplumun %72’si en az 2 doz oldu

Aşı olmayan kitlenin %52’si 18-35 yaş grubundaki bireyler

Aşı olan kitle ile mukayese edildiğinde aşı olmayan kitle nezdinde 18-35 yaş grubu bireylerin oranının daha yüksek olduğu görülüyor.

Toplumun %72’si en az 2 doz oldu

Eğitim açısından ise aşı olan ve olmayan kitlenin profili farklılaşmıyor

Hem aşı olmuş hem de olmamış kitlenin eğitim düzeyleri benzer. Eğitimin aşı olma veya olmama kararı üzerinde bir etkisinin olmadığı görülüyor.

Toplumun %72’si en az 2 doz oldu

Çocuk sahipliği aşı olma ya da olmama kararını değiştirmiyor

Gerek aşı olan gerekse de aşı olmayan kitle nezdinde çocuk sahipliği benzer oranda. Aşı olan kitlenin %74’ü aşı olmayan kitlenin ise %70’i çocuk sahibi.

Toplumun %72’si en az 2 doz oldu

Koronavirüs Salgını ve Toplum: Genel Kamuoyu Araştırması 16 EYLÜL - 5 EKİM 2021