Gündem Trabzon ve istihbaratı karıştırmayacaksınız

Trabzon ve istihbaratı karıştırmayacaksınız

11.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dink iddianamesinde şüpheli sayısı 26’ya çıktı. Yeni şüpheli İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişi Şükrü Yıldız. Yıldız, Dink cinayetinin ardından kamu görevlilerinin ihmali olup olmadığı konusunda İçişleri Bakanlığı tarafından araştırma yapması için görevlendirilmişti Yıldız’ın bilirkişi olarak görevlendirilen iki polis başmüfettişine, “Biz Trabzon ve İstihbarat Daire Başkanlığı ile ilgili soruşturmayı bitirdik, onların bir kusuru yok. Trabzon ve İstihbarat Daire Başkanlığı’nı karıştırmayacaksınız” dediği iddia edildi

Trabzon ve istihbaratı karıştırmayacaksınız

Hrant Dink cinayeti iddianamesinin önceki gün başsavcılıkça onaylanarak mahkemeye gönderilen son halinde yeni bir şüphelinin adı dikkat çekti. 26’ncı şüpheli olarak iddianameye giren isim İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişi Şükrü Yıldız.

Haberin Devamı

Yıldız’ın Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından görevlendirildiği anlatılan iddianamede, polis başmüfettişleri Durmuş Demirbaş ile Levent Yarımel’in de bilirkişi olarak atandığı anlatıldı. İddianamede Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü’nden İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü’ne incelenmek üzere 308 sayfalık rapor gönderildiği ve Yarımel ile Demirbaş’ın bu raporu 2 günde inceledikleri, ardından 12 maddelik istek listesini İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’e verdikleri belirtildi.

‘Bu yazı bizi yakar’

Akyürek’in 2 gün içinde belgeleri hazırlayacağını söylediği belirtilen iddianamede, “2 gün sonra Yarımel’i görüşmek için çağırmıştır. Bu görüşmede Akyürek Yarımel’e ‘Sen ne yapıyorsun. Log (işlem kütük) kayıtlarını, Erhan Tuncel ile buluşma üzerine yapılan F3 (istihbarat görevlilerinin haber elemanlarıyla yaptığı görüşmenin yeri, zamanına ilişkin raporu), F4 (buluşmada haber elemanından alınan bilgilerin yer aldığı rapor) raporlarını neden istiyorsun? Bu yazı bizi yakar. İstediğiniz yönetmelik, yönerge ve talimatlar dışındaki taleplerinizi yerine getirmeyeceğim’ diyerek Yarımel’in log kayıtlarını sistem odasında incelemesine de izin vermemiştir” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

‘Onların kusuru yok’

Bu görüşmeden sonra Yıldız’ın Yarımel ve Demirbaş ile görüşerek Akyürek’e giden yazının yok sayılmasını bundan sonraki yazışmaları da kendi yapacağını söylediği anlatıldı. İddianamede Yıldız’ın bilirkişilere, “Trabzon ve İstihbarat Daire Başkanlığı’ndaki görevlilerle ilgili bir inceleme yapmayacaksınız, sadece İstanbul’daki görevlilerle ilgili rapor düzenleyeceksiniz. Biz Trabzon ve İstihbarat Daire Başkanlığı ile ilgili soruşturmayı bitirdik, onların bir kusuru yok” dediği, bilirkişilerin inceleme ve rapor yazma yetkililerinin olduğunu hatırlatması üzerine de, “Trabzon ve İstihbarat Daire Başkanlığı’nı karıştırmayacaksınız” diyerek konuşmayı sonlandırdığı anlatıldı.

22.5 yıl isteniyor

Yarımel ve Demirbaş’ın 11 sayfalık rapor hazırladığı anlatılan iddianamede, bu raporda Dink cinayetinde sorumluluğu olan kamu görevlilerinin belirlenmesi ile ilgili çok önemli tespitler yapıldığına dikkat çekildi. 16 Şubat 2008 tarihli bu raporun İstihbarat Daire Başkanlığı’nda yok edildiğine vurgu yapılan iddianamede, soruşturma kapsamında yapılan araştırma sonucu Trabzon Şube Müdürlüğü arşivinde bir suretinin bulunduğu belirtildi.

Haberin Devamı

İddianamede Yıldız’ın, Dink’in ne pahasına olursa olsun öldürüleceğine ilişkin F3 ve F4 raporlarını kasıtlı olarak mülkiye başmüfettişi Mehmet Ali Özkılıç’la müşterek düzenlediği 13, ayrıca kendisinin yazdığı 3 raporun hiç birisinde yer vermediği vurgulandı. Yıldız’ın araştırma ve inceleme raporlarında bilirkişiler Yarımel ve Demirbaş’ın tüm uyarılarına rağmen bilinçli olarak sadece Dink’e karşı ses getirecek eylem yapılacağına ilişkin yazısını kullandığı böylece FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne örgütün amaçları doğrultusunda hizmet ettiği kaydedildi. İddianamede Yıldız’ın “terör örgütüne üye olmak”, “terör örgütüne bilerek yardım etmek”, “görevi kötüye kullanmak” ve “yargı görevini yapanı etkilemek” suçlarından 11 yıldan 22.5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istendi.

Haberin Devamı

25 Aralık’ın kaçak savcısı Akyürek ve Yılmazer’i korumuş
İddianamede, soruşturmanın eski savcısı 25 Aralık soruşturması sonrasında açığa alınan savcı Muammer Akkaş’ın tanıkları yönlendirmeye çalışarak Yılmazer ve Akyürek’i korumaya çalıştığı iddia edildi. İfadelerini değiştirmek isteyen tanıklar Hacı Ali Hamurcu ve Ümit Denktaş’ın Akkaş tarafından ifadelerinin yanlı aldığı belirtildi.
‘Mahkeme başkanına telekulak kontrol’
İddianamede dönemin Dink davasına bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erkan Canak’ın sahte isim ile İBDA-C terör örgütü üyesi olduğu gerekçesi ile dinlenmesine de değinildi. Canak hakkındaki dinleme kararının İstihbarat Daire Başkanlığı’ndan istendiğine vurgu yapılan iddianamede, “Cevabi yazı içeriğinden, arşivde bulunması gereken ilgili haber alma şubesince düzenlenen yazının bulunamadığı, yazının bir şekilde yerinden alındığı ya da imha edilerek arşivden çıkarıldığı bildirilmiştir” denildi. Canak hakkında sahte isimle alınan bu dinleme kararına ilişkin savcı Gökalp Kökçü iddianamede, “Ali Fuat Yılmazer’in, oluşturulan suç örgütünün yöneticileri Ramazan Akyürek, Coşgun Çakar ve suç örgütü üyesi Yunus Yazar ile birlikte Dink cinayetinin yargılama aşamasında da mahkeme başkanını ve yargılamayı bu şekilde izleyerek kontrol altında tutmaya çalıştıkları tespit edilmiştir” yorumunu yaptı.