Gündem Trafikte bayram klasiği

Trafikte bayram klasiği

28.08.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

9 günlük bayram tatili nedeniyle cuma akşamından itibaren tatilciler yollara döküldü. Otogarlar, havalimanları ve otoyollar dolup taştı. Tatilin klasiği haline gelen kazalarda 15 kişi yaşamını yitirdi

Trafikte bayram klasiği

Bakanlar Kurulu kararıyla kamu kuruluşlarında arife günü ve bayramdan sonraki iş günün idari tatil sayılmasıyla 9 güne çıkan Ramazan Bayramı tatili dün başladı. Ancak 9 günlük tatilin trafik yoğunluğu ise cuma gönü akşam saatlerinde kendini hissetirdi. Saatler ilerledikçe İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyükşehir otogarlarıyla, havalimanları, köprüler ve otoyollar ana baba gününe döndü.

İstanbul Otogarı tıkandı
İstanbul Esenler Otogarı’nda önceki gün iftar saatinden sonra başlayan yoğunluk, dün gün boyu sürdü. Özellikle önceki gece ve dün İstanbul Otogarı’na giriş çıkış yapmak isteyen otobüsler, kilometrelerce kuyruk oluşturdu ve ortalama bir saati aşkın zaman kaybetti.
Bayram tatilini memleketlerinde ya da İstanbul dışında geçirmek isteyen vatandaşlar, akşam saatlerinden itibaren otogara gelmeye başladı. Biletlerini günler öncesinden alan vatandaşlar, otobüslerinin kalkmasını beklerken, bilet bulamayanlar ise aktarmalı olarak gidecekleri yerlere ulaşmak için firmaları dolaştı.
Bayram dolayısıyla ek seferlerle talepleri karşılamaya çalışan firmalar, yoğunluk nedeniyle yetersiz kaldı.
Otogarlardaki yoğunluk, akşam saatlerinde otoyol ve gişelerde de görülmeye başlandı. Gebze Eskihisar’daki Feribot iskelesine gelen araç sayısında saat 18.00’den itibaren dikkat çekici şekilde artarken, gece ve dün ise yoğunluk doruğa ulaştı. Normal günlerde 7 olan bu hatta çalışan feribot sayısı, önceki akşamdan itibaren 14’e çıkarıldı.
İstanbul’u Anadolu’ya bağlayan köprü konumundaki Kocaeli’nde de önceki gün akşam saatlerinde özellikle İstanbul’dan yoğun bir trafik akışı başladı, saatler ilerledikçe yoğunluk arttı. Otoyolda birçok maddi hasarlı kaza meydana gelirken, Bolu Dağı tüneli ve viyadüklerde trafiğin yoğunlukla birlikte yavaşladı.

15 kilometrelik kuyruk
TEM yolunun Ankara yönündeki yoğunluk dün sabah saatlerinde inanılmaz boyuta ulaştı ve zaman zaman durma noktasına geldi. Gerede gişeleri kavşağında bağlantı yolunun tek şeritli olması nedeniyle araçlar yaklaşık 15 kilometrelik kuyruk oluşturarak ilerleyebildi.
Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinden araba vapuru ile Lapseki’ye geçiş yapmak isteyen tatilciler uzun kuyruklar oluşturdu.

Haberin Devamı

KGS şaşkınları
Otoyol ve köprü geçişlerinin bayram dolayısıyla ücretsiz olduğunu bilmeyen ya da unutan sürücüler, gişelere asılan ’Geçişler ücretsizdir’ yazılı pankartlara rağmen KGS’lerini okutmaya çalışınca zor anlar yaşadı. Geçişlerin ücretsiz olduğunun belirtilmesi üzerine şaşkınlık yaşayan sürücüler, “Çıkışta ceza vermek zorunda kalırsak ne olacak? Bizim bir şeyden haberimiz yok” dedi.
AA

Havayolu şirketleri talebe yetişemiyor
Havayolu şirketleri, bayram tatilinin 9 gün olarak açıklanmasıyla tatilcilerin artan taleplerini ek seferlerle ve koltuk kapasitelerini artırarak karşılamaya çalışıyor.


- Türk Hava Yolları (THY), 27-30 Ağustos 2011 arasında toplam 30, 31 Ağustos-4 Eylül 2011 arasında 51 ek sefer koydu.
- Onur Air iç hat uçuşlarında kullandığı 180 koltuk kapasiteli A320 tipi uçakları yerine, 220 koltuklu A321 tipi uçaklarıyla hizmet vererek iç hatlarda günde 3 bin koltukluk kapasite artışına gitti.
- Atlasjet Hava Yolları bayramda gidiş dönüş olarak her gün Bodrum’a 6, İzmir’e 8, Antalya’ya 14, KKTC’ye 12 sefer koydu.
- Anadolu Jet Havayolları yetkilileri de bayram süresince 100 ek seferde toplam 15 bin yolcu taşımayı planladıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Yollara havadan denetim
Ramazan Bayramı tatilinin başlamasıyla karayollarında artan araç trafiği, Emniyet Genel Müdürlüğünce sıkı denetime alındı. Polis, bayram trafiğini hem havadan hem karadan izliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık, Havacılık Dairesi Başkanlığına ait 3 helikopterle, Ankara-Aksaray, Ankara-Afyonkarahisar ve Ankara-Bolu-Düzce karayollarında denetimlere başladı. Helikopter ekibi tarafından havadan denetlenen karayolu trafiğinde, kurallara uymayan sürücüler güzergahları üzerindeki ekiplere bildiriliyor.

Tatil yolu yine kana bulandı ilk günde18 ölü 131 yaralı
Bayram tatili nedeniyle trafik yoğunluğu artarken, her bayram yüzlerce aileyi yasa boğan trafik canavarı da boş durmadı ve yollar yine kan gölüne döndü. Tatilin ilk günü olan dün, akşam saatlerine kadar meydana gelen trafik kazalarında 18 kişi öldü, 131 kişi yaralandı. Tatilin başladığı ilk saatlerde, Manisa’da otobüsün devrilmesi sonucu 49 kişinin yaralandığı haberini, diğer kaza haberleri takip etti. En çok ölümlü ve yaralamalı trafik kazası haberi Çankırı’dan geldi. Çankırı’da iki ayrı kazada, 7 kişi öldü, 6 kişi yaralandı. Yurt genelindeki diğer kazalarda da toplam 8 kişi can verirken, 71 kişi yaralanarak hastanelik oldu.