Gündem TSK, göç baskısını önlemek için Suriye’de

TSK, göç baskısını önlemek için Suriye’de

07.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) göç baskısını kırmak için Suriye'de bulunduğunu belirterek, 470 bin Suriyelinin güvenli güvenli bölgelere geri dönüş yaptığını açıkladı.

TSK, göç baskısını önlemek için Suriye’de

NAMIK DURUKAN Ankara - TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na yaptığı sunumda Suriye'deki gelişmelere dikkat çeken Çataklı, güvenli bölgeler oluşturmak için TSK'nın 4 ayrı operasyon düzenlediğini anlattı. Çataklı, "Şu anda doğrudan güvenliği sağlanmış olan 3 bölge için -İdlib'i hariç tutuyorum- statüsü, durumu farklı operasyonlar düzenledik, şehitler verdik. Zeytin Dalı, Barış Pınarı ve Fırat Kalkanı bölgesinde şu an 2 milyon 100 bin insan yaşıyor. Bizim bu operasyonlarımız olmasaydı bu 2 milyon 100 bin insan nereye gidecekti? Bu bölgede altyapının geliştirilmesi dâhil, tarımdan hayvancılığa, güvenliğin sağlanmasından eğitim hizmetlerine kadar, Türkiye'ye dönük göç baskısını kırabilmek için yoğun bir çabamız var" dedi.

Haberin Devamı

Çataklı, dış tehditleri engelleyebilmek için İdlib'de bir operasyon bölgesi oluşturulduğu, 3 milyon 750 bin insanın güvenliğini sağlamak için TSK'nın orada bulunduğunu aktararak, şöyle devam etti: "İçeride -50 bine yaklaştı, 48 bini geçti- briket ev yaptık, çadırlardan, çamurlardan insanları onların içine alabilmek için -ki o sayıyı arttırmaya çalışıyoruz- o insanların sırtlarını dayayacakları bir duvar, bir çatısı olsun, altında barınsınlar ki bu 3 milyon 750 bin, Türkiye'deki Suriyeli kadar demek. Onun Türkiye’ye baskı unsuru olmasını engelleyebilmek için çaba sarf ediyoruz. Kaynağında yapılabilecek her şeyi biz yapıyoruz."