Gündem ‘TSK planlamasını tamamen yaptı’

‘TSK planlamasını tamamen yaptı’

27.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Diplomatik yollar tıkanırsa Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna ABD’ye rağmen operasyon yapabileceğine dikkat çeken ORSAM Suriye Koordinatörü Orhan, “TSK planlamasını tamamen yaptı” dedi

‘TSK planlamasını tamamen yaptı’

ABD ile yapılan “güvenli bölge” görüşmelerinin ardından “Fırat’ın doğusu için operasyona hazırız” mesajı veren Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), sınır tahkimatını güçlendiriyor. Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Suriye Koordinatörü Oytun Orhan, Milliyet’e olası operasyonu değerlendirdi. Orhan, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Türkiye Fırat’ın doğusuna askeri seçeneği çok uzun süredir gündemde tutuyor. Trump’ın Suriye’den çekilme kararıyla bu ertelenmişti. Yeniden diplomatik müzakerelere bir şans tanındı. Ancak gelinen noktada Menbiç’te olduğu gibi Fırat’ın doğusunda ABD’nin tam bir oyalama taktiği içinde olduğu görülüyor. ABD, NATO müttefiki Türkiye ile terör örgütü arasında orta yol bulma arayışında. Bu Türkiye açısından kabul edilebilir değil.

Şimdiye kadar müzakerelerde ilerlemeler kaydedildi. YPG’nin belli mesafede de olsa sınırdan geri çekilmeye ikna edildiği açık kaynaklara yansıdı. Ancak güvenli bölgenin genişliğine dair, güvenliğin ve hava sahasının kimin kontrolünde olacağı konusunda anlaşmazlık sürüyor. Türkiye çok daha geniş güvenli bölge isterken, ABD dar bir güvenli bölge düşünüyor. Türkiye askeri kontrolün kendinde olmasını isterken, ABD hâlâ koalisyon güçlerinin burda yer alması konusunda ısrarcı. Türkiye bölge halkı ve ÖSO’nun dahil olduğu silahlı yerel unsurların burada yer almasını isterken, ABD kesinlikle bu güçlerin sahada olmasına karşı çıkıyor.

Haberin Devamı

Türkiye, askeri heyet görüşmelerinde oyalamaya meal vermeyen teklif beklentisi içindeydi. Anlaşılan o ki ABD hala Türkiye’nin taleplerine uygun bir teklifle Ankara’ya gelmedi. Türkiye yeniden Trump’ın çekilme kararı öncesinde olduğu gibi askeri müdahale seçeceğini gündeme getiriyor. Bu konuda ABD’ye mesaj verebilmek, ciddi ve kararlı olduğunu göstermek adına askeri operasyon yönündeki sert mesajları Türk yetkililer veriyor. Hem Çavuşoğlu’nun açıklamaları hem de Akar ve komutanların yaptığı karargah toplantısı, ‘eğer diplomasi ayağında istediğim adımları atmazsan askeri seçeneği kullanmaya hazırım’ mesajı veriyor.”

‘Karşı karşıya gelmez’

“Türkiye, ABD askeri varlığına rağmen operasyon yapar mı” sorusuna ise Orhan, şu yanıtı verdi:

“Olası müdahale durumumda iki NATO müttefiki ordunun karşı karşıya gelmesi büyük bir diplomatik krize yol açacaktır. Yaşanacak bir kaza beklenmeyen durumlara yol açabilir. Ancak YPG konusunun yaşamsal önemi nedeniyle harekatın her an masada olduğunu, gerekirse ABD’ye rağmen de bu operasyonun gerçekleşebileceğini düşünüyorum. Türk Silahlı Kuvvetleri çok uzun zamandır operasyonun planlamasını yaptı, hazırlıklar tamamlandı. Sınırda askeri konuşlanma yapıldı, sınırın öteki tarafındaki hedeflere ilişkin istihbarat bilgileri temin edildi. Türkiye, ABD ordusu ile doğrudan karşı karşıya gelmeyeceği şekilde, daha rahat kontrol edebileceği Arap nüfusun yoğun olduğu Tel Abyad gibi yerleri alarak zaman içinde bu bölgeyi genişletmek arayışında olacaktır.”