Gündem Tuğçe’ye acil kalp aranıyor

Tuğçe’ye acil kalp aranıyor

19.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

24 yaşındaki Tuğçe Yıldız’a acilen kalp nakli gerekiyor. Oğlunu aynı sorundan kaybeden baba, umutla kızına kalp bulunmasını bekliyor.

Tuğçe’ye acil  kalp aranıyor

İstanbul Şirinevler’de oturan Tuğçe Yıldız’a (24) üç yıl önce ‘kalp yetmezliği’ teşhisi konuldu. Üç yıldır tedavi gören Yıldız’ın kalbi artık işlevini yerine getiremez hale geldi. Bu nedenle kalp nakli gerektiği bildirildi. Acilin acili olarak Sağlık Bakanlığı nakil listesinde ilk sırada olan Yıldız, 15 gün önce Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yoğun bakım servisine kaldırıldı. Ventriküler destek cihazına bağlı olarak yaşamını devam ettiren Yıldız’ın hayatta kalmasının tek çaresi kalp nakli.

Haberin Devamı

‘Durumu kritik’

4 yıl önce 29 yaşındaki oğlunu kalp yetmezliğinden kaybeden baba Vahit Yıldız, “Tuğçe, Sağlık Bakanlığı nakil listesinde ilk sırada. Acil kalp nakli gerekiyor. Durumu kritik. Kalbi makineye bağlı çalışıyor. Her an beyin kanaması geçirebilir veya enfeksiyon kapabilir. Doktoru nakil olana kadar yapay kalp takılması gerektiğini söyledi ama ameliyatta yüzde 90 yaşamını kaybetme ihtimali varmış. Uygun donörün bulunma ihtimaline karşı bayram sonuna kadar bekleme kararı aldık. Madem kızımın ameliyattan çıkamama ihtimali var, en azından 10 gün daha birlikte yaşayalım. Uygun kalp bulunup nakil gerçekleşmezse mecburen ameliyata alınıp yapay kalp takılacak” dedi.

‘Bize ikinci bayram olsun’

Haberin Devamı

Organ bağışının önemine değinen baba Vahit Yıldız şunları söyledi: “Bu hastalık çok sinsi, aniden ortaya çıkıyor. Bizim canımız ikinci kez yanıyor, başkalarının canı yanmasın, muayene olsunlar. Herkesi organ bağışı konusunda duyarlı olmaya çağırıyorum. Organlarımız toprağın altında çürüyeceğine, nakil bekleyen hastalara umut olsun. Acıyı çeken bilir, önceden ben de organ bağışına karşıydım ama sonra ailece tüm organlarımızı bağışladık. Bayramda inşallah kızım için uygun kalp bulunur, ikinci bayramı yaşarız.”

1068 hasta sırada

Sağlık Bakanlığı Organ, Doku Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanlığı verilerine göre, Türkiye’de toplam 25 bin 252 yetişkin ve 579 çocuk organ bağışı bekliyor. Bağışçı sayısı ise 373 bin 910. Türkiye’de 2018 yılı itibarıyla bin 68 hasta kalp nakli bekliyor. Kalp nakli yapılan hasta sayısı ise 52.