Gündem Türkmenler ‘özel’ federasyon istiyor

Türkmenler ‘özel’ federasyon istiyor

28.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kerkük’te Kürt vali seçilmesiyle ilgili tartışmalar sürerken, il meclisinin Türkmen üyesi Ali Mehdi, Kerkük için özel federasyon istediklerini söyledi

Türkmenler ‘özel’ federasyon istiyor

Kerkük İl Meclisi Türkmen Grubu üyesi Ali Mehdi, Türkmenlerin Kerkük’te 12 yıldır kaybettiğini belirterek, kente özgü özel federasyon istediklerini söyledi. Peşmergenin çekilmesi sonrası Irak ordusunun denetimine geçen Kerkük’e “Kürt vali” seçilmesi konusunda tartışmalar sürüyor. Kürt üyelerin bir bölümünün oturuma katılmaması nedeniyle Kerkük İl Meclisi toplanamazken, Meclis’in tümden lağvedilmesi de tartışılıyor.
‘10-15 gün’
Kerkük’e, “Kürt vali” seçilmesi konusunda Bağdat’ın Kürt tarafına olumlu yanıt verdiği belirtilirken yeni valinin adı hâlâ netleşmedi. Bağdat yönetimi, diğer grupların karşı çıkması üzerine kararını gözden geçirmek için bir süre daha beklemeyi tercih etti. İl Meclisi’nin Türkmen Grubu Üyesi Ali Mehdi, Kerkük’e yeni vali seçilmesine yönelik tartışmaları Milliyet’e değerlendirdi. Yeni vali seçilmesi için 21 üyeye ihtiyaç olduğunu belirten Mehdi, tartışmalara ilişkin şöyle konuştu:
“7-8 yıl önce taraflar arasında bir anlaşma yapıldı. Kerkük Meclis Başkanı Türkmen, Vali Kürt, Vali Yardımcısı Arap oldu. 2013’te Meclis başkanımız, milletvekili seçilip Bağdat’a gittikten sonra Meclis Başkanlığı’nı bize vermediler. Kerkük’ün Irak güçleri tarafından alınması ile Vali ve Meclis Başkanı dahil, Kürt listesinden 7-8 kişi Kerkük’e gelemiyor. Veya gelmek istemiyor. Çekinceleri var. Meclis’in toplanması için en az 21 kişinin hazır olması gerekir. Biz ve Araplar 15 kişiyiz. KYB’nin bir çalışması var. KYB’den 7-8 kişi geliyor Meclis’e. KYB, Meclis’in toplanmasını, Meclis Başkanı’nın Türkmenlere verilmesini, Kürtlerden belirlenecek bir ismi vali seçelim teklifi getirdiler. Bir kısım Türkmen, Meclis’in feshedilmesini ve Vali’nin Bağdat’tan atanmasını talep ettiler. KYB bu düşüncede değil. Badat’tan atanan valinin 10-15 gün süresi var. Meclis, başkanını ve valiyi seçmesi gerekir. Görüşme devam ediyor. Nereye varacağımızı tahmin edemiyorum.”
Valinin seçilmesinin ortak karara bağlı olduğunu, bunun için Türkmen, Kürt ve Arap üyelerin bir an önce oturup anlaşmasının şart olduğunun altını çizen Ali Mehdi, “Bağdat’ta, Kerkük’teki yerel Meclis’in feshedilmesine yönelik girişim var. Kürtlerin hâlâ Meclis üzerinde ağırlığı var. Aldığım duyumlara göre, Cumhurbaşkanı ile görüşmeler sürüyor” dedi.
Mehdi, Türkmenler olarak Kerkük’e, “özel federasyon” istediklerini, Bağdat yönetimine projeyi dosya halinde sunduklarını söyledi. Mehdi, “Türkmenler ilk günden itibaren savunduğu ve 2006’da zamanın Başbakanı Nuri el Maliki’ye ‘Kerkük Özel Federasyon Projesi’ni sunduk. 2006’dan beri savunuyoruz” diye konuştu.

‘Federasyon bekliyoruz’

Ali Mehdi, Türkmenlerin bundan sonra Kerkük’teki geleceklerini ise şöyle değerlendirdi: “Türkmenler kendi aralarında oturup anlaşmaları gerekir. Bu saatten sonra mezhepçiliği öne almamamız lazım. Biz Kerkük ve Telafer’de Türkmen olarak kaybettik, Şii-Sünni olarak kaybetmedik. Türkmenler olarak özerklik ve federasyon gibi taleplerimiz yok. Kerkük için özel federasyon istiyoruz.”

‘Türkiye de destekliyor’

Türkiye’nin de Kerkük’e yönelik, “yüzde 32 projesini” desteklediğini vurgulayan Türkmen üye Ali Mehdi, “Bugünden sonra bunu tüm taraflar destekler. Merkezi hükümet te artık bunu sık sık vurguluyor. Başbakan da yüzde 32’den söz ediyor, Kerkük’te gelen bakanlar ve askeri yetkililer de yüzde 32’den söz ediyor” ifadelerini kullandı.