Gündem TÜRKÖK projesiyle 2 bin yeni hayat

TÜRKÖK projesiyle 2 bin yeni hayat

31.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

›› TÜRKÖK projesi sayesinde kök hücre bağışlarının artarak donör sayısının 400 bine yaklaştığına dikkat çeken Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, “TÜRKÖK projesinde eşleşme 3 bin 500’ü aştı, nakil sayımız ise 2 bini geçti” açıklamasında bulundu...

TÜRKÖK projesiyle 2 bin yeni hayat

Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, “TÜRKÖK projemizle kök hücre bağışlarımız arttı. Donör 400 bine yaklaştı, eşleşme 3 bin 500’ü aştı, nakil sayımız ise 2 bini geçti” dedi.

Haberin Devamı

Kerem Kınık, Türk Kızılayı’nın 150’nci yılı etkinlikleri kapsamında Antalya’da katıldığı programda, Sağlık Bakanlığı iş birliğinde gerçekleştirdikleri Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) Projesi’nin kök hücre bağışlarını artırdığını belirterek, “Artık kanın acil değil, sürekli bir ihtiyaç olduğu toplumda benimsendi. Kemik iliği, kök hücre nakli bekleyen hastalara yönelik yaklaşık 4 yıl önce Sağlık Bakanlığı iş birliğinde gerçekleştirdiğimiz TÜRKÖK Projesi ile kök hücre bağışçısı kazandırma programı başlattık. Kök hücre bağışlarımız arttı. Donör 400 bine yaklaştı, eşleşme 3 bin 500’ü aştı, nakil sayımız 2 bini geçti. Kızılay’ın bütçesel büyüklükleri artıyor. 2015’te 900 milyon lira olan bütçesi, bu yıl 6 milyar liraya ulaştı. Geçen yıl 18,5 milyon insana ulaşmıştık. Bu sene de bu sayının üzerinde kişiye ulaşmaya çalışacağız” dedi.

Haberin Devamı

Mikro katılım

Gelecek yıl Kızılay’ın, Türkiye’nin en büyük dijital dönüşüm programını hayata geçireceğini, otomasyon ve kurumsal kaynak yazılımlarıyla tüm işlemlerle ilgili şeffaf ve hesap verebilir bir raporlama imkanı sunabileceklerini söyledi.

Kınık ayrıca, ilk adımı Şırnak ve Hatay’da olmak üzere terör bölgeleri için yeni bir çalışma başlatacaklarını ifade ederek, “Kadınlarımıza ve kızlarımıza yönelik sosyal girişimcilik mikro katılım desteği vererek, kendi gelirlerini kazanmaları için iş modeli üreteceğiz. Önümüzdeki günlerde ilk bütçe aktarımı yapılacak, dağıtımlar başlayacak” diye konuştu.

“Güvenli yaşam seferberliği” kapsamında da okullarda afet, ilk yardım, sağlıklı yaşam bilinci kazandırılması gibi bir çok alanda farkındalık oluşturma çalışmaları yapacaklarını açıkladı.