Gündem Uçak korkularını 2 günde yendiler

Uçak korkularını 2 günde yendiler

25.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Milliyet, Türk Hava Yolları’nın uçuş korkusu yaşayanlar için düzenlediği eğitim programına katılarak, korkusunu yenenlerin hikâyelerine tanıklık etti...

Uçak korkularını 2 günde yendiler

İstatistiklere göre uçmaktan korkmak sık rastlanan bir durum. Bu nedenle yüzbinlerce insan, hızlı ve konforlu seyahatten faydalanamıyor. Bu korkuyu yaşayanların birçoğu yardımsız uçağa binemezken, bazıları uçmayı tamamen lügatından çıkarıyor. Uçmayı tekrar lügata sokmanın yolunu ise Türk Hava Yolları Uçuş Akademisi 2 günlük eğitimle gösteriyor.
‘Uçuş Korkusunu Yenme Programı’ adlı ilk gününde teknik bilgiler, psikoteorik eğitim ve sanal uçuş gerçekleştiriliyor. İkinci gün ise katılımcılar gerçek uçuş deneyimi yaşıyor. Hem gündüz hem gece uçuşu deneyimi yaşanması için de belirlenen bir şehre gidiş-dönüş uçuşu yapılıyor.

Haberin Devamı

‘Kurs iyi geldi’

Milliyet’in de konuk olduğu eğitime katılanlardan biri de Fuat Guguloğlu’ydu. Onun uçuş fobisi sonradan oluşmuş. Aslında 20 yıldır düzenli uçuşlar gerçekleştiriyormuş. Ancak son zamanlarda yaşadığı birkaç türbülans sonrası kaygıları uçuş yapmasına engel olmaya başlamış. Reklam ajansı sahibi olduğu için sık sık seyahat etmesinin gerektiğini belirten Guguloğlu şunları söyledi: “Uçuş korkum çileye dönüştü. Uçağa binmeden 5 gün öncesinden hava durumuna bakmaya başlıyordum. Artık kara yolunu tercih eder oldum ve bu da bana epey zaman kaybettiriyordu. Korkumu yenmek için psikolojik destek de aldım, faydası olmadı. Bu kurs bana iyi geldi.”

‘Kaygılarım için’

Uçuş eğitimine katılan 50 yaşındaki Mali Müşavir Bayram Bilgin, yurt dışına sık sık seyahat etmek zorunda olduğunu fakat uçağa binmekten korktuğu için birçok planını ertelediğini söyledi. Bilgin, “Kaygılarımın giderilmesine katkı sağlayacağı için bu eğitime katıldım. Uçuş esnasında oluşan uçağın yapmış olduğu türbülanslar ve teknik hareketler beni çok geriyor. Oluşan bu kaygılarımı gidermeye çalışıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Uçak korkularını 2 günde yendiler

‘2 yılda bin kişi katıldı’

Uçuş korkusunu yenme programının yoğun bir taleple karşılandığını kaydeden Program Koordinatörü Elif Sevde Arıkan da şunları söyledi:

“2 yılda bin kişinin uçuş korkusunu yenmelerine yardımcı olduk. İki günlük uçuş korkusunu yenme programının ilk gün havacılık alanında pilot, teknik eğitmen ve kabin eğitmen olan uzman kişiler uçaklarla ilgili pilotaj ve teknik konularda katılımcılara bilgi veriyor. Katılımcıların uçuş korkuları üzerine psikolog eşliğinde değerlendirmeler yapılıyor. Daha sonra ise kabin simülatöründe katılımcıya sanal uçuş deneyimi yaşatılıyor. İkinci günde tüm katılımcılar İstanbul’dan yurt içi uçuş noktasına gidiş-dönüş olmak üzere belirlenen bir noktaya gerçek bir uçuşa katılıyor.”

Bedeli 2 bin 750 TL

Standart katılım fiyatının 2 bin 750 TL olduğu uçuş korkusunu yenme programında katılımcılar gerçek uçuşa da katılıyor. Öğrenci, öğretmen ve emekliye ise kurs ücreti 1938 TL. Eğitim grubu ise 15 kişiden oluşuyor. Program sayesinde binlerce kişi uçuş korkusunu yenerken program cumartesi ve pazar olmak üzere her ay bir kez düzenleniyor.